nlc.hu
Család

Ada az autizmusról

Pintér Adrienn: „Sokszor egyetlen ismeret alapján ítélünk meg embereket”

Fontosnak tartja, hogy ne ítéljünk el embereket anélkül, hogy ismernénk a hátterüket.

Az autizmus világnapja alkalmából kékre színezte az országot az Együtt az Autistákért Alapítvány. Számos budapesti és vidéki nagyvárosi épület mellett az online tér is kékbe borult az alapítvány április 2-i #éniskékvagyok kampánya keretében.

Közel 20 vállalat, többek között a MOL, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, az eMAG, a Butlers, a Wolt számos étteremmel és a Dorko is csatlakozott a SütiKék kezdeményezéshez, amelynek köszönhetően az Alapítvány webshopja mellett országszerte közel ezer értékesítési ponton vásárolhatók meg a sütemények 2023. április 2. és május 31. között.

A kampányt bejelentő rendezvényen többek között Pintér Adrienn Ada is részt vett, aki nyilatkozott is az nlc-nek. „Mindig szociálisan érzékeny típus voltam, így természetesen én is látom, hogy rengeteg olyan társadalmi ügy van, ami mellett ki lehetne állni. Ugyanakkor azt gondolom, az autizmusról kevés szó esik, és fontos lenne, hogy nagyobb figyelmet kapjon. Ahhoz, hogy az autizmus a társadalom számára is elfogadott legyen, elengedhetetlenül szükséges, hogy ne kezeljük tabuként ezt a spektrumállapotot, és amellett, hogy beszélünk róla, tájékozódjunk is a hiteles információkról” – kezdte a műsorvezető.

Pintér Adrienn Ada

Fotó: Pintér Adrienn Ada

Arról is beszélt, miért tartja fontosnak, hogy kiálljon az ügy mellett. „Az Együtt az Autistákért Alapítvány ezért tartja egyik legfontosabb feladatának az edukációt. Minden aktivitásunknak része, hogy a társadalmat megfelelő ismeretanyaggal érzékenyítsük az autizmus spektrumállapotról. Sokszor egyetlen ismeret alapján ítélünk meg embereket, helyzeteket, dolgokat, anélkül, hogy nyitottak lennénk és utánajárnánk annak, hogy pontosan mi is zajlik a háttérben. Hajlamosak vagyunk azonnal messzemenő következtetéseket levonni egy szituációból, amiről nincsenek pontosabb ismereteink. Például, ha valahol egy gyermek nem az elvártak szerint viselkedik, akkor nem az az első gondolatunk, hogy talán valami nehézsége lehet, hanem rögtön a szülőt hibáztatjuk, amiért nem tudja megnevelni a gyermekét. Nagyon hamar ítélkezünk és alkotunk véleményt anélkül, hogy tudnánk, milyen kihívásokkal küzdenek esetleg más emberek. Én abban hiszek, hogy ennél sokkal elfogadóbbnak, sokkal nyitottabbnak kellene lennünk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top