nlc.hu
Család

Evakuálás a zaporizzsjai atomerőmű környékén

Evakuálják a lakókat a zaporizzsjai atomerőmű környékéről

A 80 százalékban orosz kézen lévő megye orosz közigazgatási vezetője az ukrán erők tüzérségi támadásaival indokolta a kitelepítést.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója „potenciális veszélyhelyzetnek” nevezte a Zaporizzsja megye egyes települései lakóinak kitelepítését, amely Enerhodar városára, a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóinak lakhelyére is vonatkozik.

Rafael Gross az ügynökség honlapján közölte, „a zaporizzsjai atomerőmű térségében az általános helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik”.

„Mélységesen aggódom a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét” – mondta.

A zaporizzsjai atomerõmû a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én

A zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Jevgenyij Balickij, a 80 százalékban orosz kézen lévő megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője a kitelepítésről pénteken hozott döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben.

Vasárnap az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy a tizennyolc Zaporizzsja megyei település lakosait az Azov-tenger partján fekvő Bergyanszkba és Primorszkba telepítik ki.

Az atomerőmű kezelő személyzetét nem telepítik ki, ők továbbra is a helyszínen maradnak, noha az erőmű mind a hat reaktora jelenleg le van kapcsolva.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top