nlc.hu
Szabadidő

Az oroszok elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet

Az oroszok elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet

A zaporizzsjai atomerőműben tűz ütött ki, mielőtt az oroszok elfoglalták, de az alapvető berendezések nem sérültek, és a sugárzási szintek nem változtak.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

A zaporizzsjai atomerőműben – amely Európa legnagyobbja – pénteken kora hajnalban tűz ütött ki, miután miután az orosz erők lövéseket adtak le. A tűz legalább négy órán át égett, és az ukrán hatóságok közlése szerint az oroszok akadályozták a mentőcsapatok munkáját – írja a Guardian.

Tűz a zaporizzsjai atomerőműben Ukrajnában

Pillanatkép egy videóból, miután tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben Ukrajnában 2022. március 4-én (Fotó: Zaporizhzhia Nuclear Power Plant / Anadolu Agency via AFP)

Végül a tüzet helyi idő szerint reggel 6 óra 20 perckor eloltották. Az üzemtől délkeletre fekvő Enerhodar város polgármestere szerint az erőműben folyó harcok is megszűntek.

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az ukránokra szabályozó hatóságokra hivatkozva közölte, hogy a tűz nem érintette a zaporizzsjai atomerőmű alapvető berendezéseit, és a sugárzási szintek nem változtak.

Korábban az orosz hadsereg a csernobili atomerőművet is elfoglalta Ukrajna inváziója során. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top