nlc.hu
Család

Pénzhiány miatt zár be a menekültszálló a Madridi úton

Elfogyott a pénz, be kell zárni a menekültszállót a Madridi úton

A Migration Aid által a háború eleje óta üzemeltetett intézmény bajba került. Ha nem jön új szponzor, júniusnál tovább biztosan nem húzza a menekültszálló.

A Madridi úton a Migration Aid által üzemeltetett menekültszálló napjai meg vannak számlálva. Június 4-én be kell zárniuk, amennyiben nem találnak valakit, aki finanszírozná a további működést. A szállót továbbra is használják az orosz-ukrán háború elől menekülő ukrán állampolgárok, tavaly március óta 14 ezren találtak itt maguknak átmenetei szállást – írja az ATV.

Lakat

Lakat kerülhet a menekültszálló kapujára (fotó: Pixabay)

A szálló havi működési költsége 11 millió forint, amit a Migration Aid eddig is állami finanszírozás nélkül, civilek összefogásával teremtett elő. Az itt szállást kapok nemcsak ételt kaptak és fedelet a fejük fölé, hanem segítették őket az ügyintézésben is, és néhány jó szóra is mindig volt kapacitásuk.

Hónapok óta egyre nehezebb és nehezebb lett előteremteni a következő hónapi működéshez szükséges összeget, és végül tavaszra vált nyilvánvalóvá, hogy nem tudunk olyan forrást találni, ami tervezhető módon tudná biztosítani a mi költségeinket

– mondta Végh Alexandra, a szálló vezetőségi tagja. Idén májusig több mint nyolcmillió ember hagyta el Ukrajnát, közülük 5 millióan kaptak menekültstátuszt. Magyarország idén márciusig 30 ezer menekültstátuszt adott ki háború elől menekülő ukránoknak. A legtöbb menekült Németországban telepedett le. Sok lakó nem tudja, hová menjen majd tovább a Madridi útról, a bezárás után sokak sorsa válik bizonytalanná, hiszen a szálló jelenleg a második otthonukként szolgál.

A szálló vezetői és az önkéntesek most azon dolgoznak, hogy mindenkinek legyen hová továbbmennie innen. Az elmúlt bő egy évben mintegy kétezer önkéntes segítette a szálló munkáját, a bezárás számukra is furcsa és egyben szomorú lesz. A vezetőség azonban még reménykedik, hátha a következő hetekben még előáll egy új szponzor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top