nlc.hu
Aktuális

Új helyen fogadják az ukrajnai menekülteket Budapesten

Kiürült a Nyugati és a Keleti pályaudvar, új helyen fogadják az ukrajnai menekülteket Budapesten

Új helyen nyitottak tranzitvárót az ukrajnai menekültek számára, az önkénteseknek ezért el kellett hagyniuk a Nyugati és a Keleti pályaudvarokat.

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitpontot hétfőtől a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve az ukrajnai menekültek számára – jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István közölte, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron ezt követően csak információs pontok működnek, a háború elől menekülőket pedig buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kőbánya felső vasútállomásról a BOK csarnokba. Mindez azzal is járt, hogy az önkénteseknek és a civil szervezeteknek vasárnap éjfélig el kellett hagyniuk a pályaudvarokat.

Az orosz-ukrán háború elõl Ukrajnából menekülõ embereknek szánt adományokat veszik át a Magyar Református Szeretetszolgálat dolgozói Budapesten, a Nyugati pályudvaron 2022. március 2-án

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő embereknek szánt adományokat veszik át a Magyar Református Szeretetszolgálat dolgozói Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Keleti Pályaudvar szomszédságában lévő, újabb nagyméretű tranzitváróban többek között olyan térítésmentes szolgáltatásokat biztosítanak, mint a meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, baba-mama és gyereksarok, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés – közölte korábban a Miniszterelnökség. 

Az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtanak, valamint menedékes státusszal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésre is lesz lehetőség. A csarnokban helyet kapnak a segélyszervezetek munkatársai is, akik az étel-italból, tisztálkodó szerekből, pelenkából és más dolgokból álló adományokat adják át a rászorulók részére.

Közölték, a menekültek közlekedését is segítik. Kihelyezett MÁV nemzetközi jegypénztár nyílik a váróban, a továbbutazók számára pedig biztosítják az eljutást a Kelet és Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top