nlc.hu
Aktuális

Új uniós ajánlás a menekült nők védelmére

Új ajánlás született az unióban a menekült nők és lányok védelmére

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteki torinói ülésén ajánlást fogadott el a menekült és menedékkérő nők és lányok jogainak hatékonyabb tagállami védelmére.

Az Európa Tanács szerződéseiből, köztük a nők elleni erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló isztambuli egyezményből, valamint az emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezményből merítve az ajánlás foglalkozik a megfelelő tranzit- és befogadólétesítmények biztosításának fontosságával, az egészségügyi szükségletek szavatolásával, illetve a nemi szempontokat is figyelembe vevő menekültügyi politikák kialakításával.

síró ukrán nők háborúellenes tüntetésen

(Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Az ajánlás iránymutatást ad a szociális szolgáltatások, a foglalkoztatás és az oktatás kérdéseire vonatkozóan, hogy a tagállami politikák teljes mértékben hozzájáruljanak a menekült és menedékkérő nők és lányok integrációjához és társadalmi szerepvállalásához. 

A közlemény Marija Pejcinovic Buricot, az Európa Tanács főtitkárát idézte, aki kiemelte: az ajánlás konkrét tanácsokat ad a tagállamoknak arra vonatkozóan,

hogyan védjék meg a nőket és lányokat az erőszak minden formájától, miként támogassák az áldozatokat (diszkrimináció ellen) és biztosítsák az elkövetők elszámoltathatóságát (és hogy az áldozatok be merjék azt jelenteni).

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top