nlc.hu
Család

400 ezer magyar gyerek él alkoholista szülőkkel

Gyermekjogi jelentés: 400 ezer magyar gyerek él alkoholista szülőkkel

A magyar kamaszok maguk is az EU-s átlag feletti mennyiségű szeszesitalt fogyasztanak.
Összekuporodott kisfiú sír a padon az arcát eltakarva

Hetedik éve készítette el a Gyermekjogi jelentést a Hintalovon Alapítvány. A most megjelent kiadás a 2022. évben hatályba lépett jogszabályok, a legfontosabb gyermekjogi és gyermekvédelmi események, valamint a 2022-ben publikált kutatások, statisztikák, tanulmányok és médiatartalmak alapján szedte össze, hogy milyen manapság Magyarországon gyereknek lenni.

Az eredmények pedig nem biztatóak: egyre kevesebb adat áll a szakemberek rendelkezésére és azok sem pozitívak. Még mindig több mint 100 ezer gyermeket tartanak nyilván veszélyeztetettként, és a a 14 éven aluli gyerekek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények száma nőtt 2021-hez képest. Emellett megnőtt a gyermekkorúak (0-13 év) által elkövetett bűncselekmények száma is.

Aggasztó, hogy bár egyre több gyereket emelnek ki a családból, a gyermekvédelemben tartós és komoly munkaerőhiány van. A gyermekotthonokban és lakásotthonokban engedélyezett 3 649 álláshely több mint 10 százaléka (394) betöltetlen volt 2021-ben, emellett pedig 2022-ben egy nevelőszülő is egyre több gyereket (átlagosan hármat) nevel egyszerre.

A munkaerő- és kapacitáshiányból fakad az is, hogy a szakellátásban élő 249 fő fogyatékossággal élő gyerek közül csupán hármat nevel nevelőszülő, a többiek mind intézményben élnek.

A függőségek terén sem állunk jobban: a becslések szerint 400 ezer gyerek él alkoholista szülőkkel, a magyar kamaszok körében pedig átlag feletti a dohányzás és az alkoholfogyasztás elterjedtsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top