nlc.hu
Család

800 ezer forintos átlagbért ígértek a tanároknak

Pedagógusnap: 800 ezer forintos átlagbért ígér a tanároknak a Belügyminisztérium 2025-re

Ha és amennyiben megjönnek a brüsszeli pénzek.
Nincs tanár, nincs jövő feliratú transzparens egy diák kezében a diáktüntetésen

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezi a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium – áll abban a közleményben, amit a hivatal juttatott el az MTI-hez a vasárnapi pedagógusnap alkalmából.

„A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat – több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően – hamarosan az Országgyűlés elé kerül” – írták.

A kormány újfent Brüsszelt hibáztatja azért, hogy a tanárok bérének rendezése még mindig nem történt meg és azt ígéri, amit az Európai Unió folyósítja a pénzt, első körben 561 ezer forintra, jövőre pedig 681 ezer forintra emelik az átlagfizetést. Azt sem tartják kizártnak, hogy 2025-re 800 ezer forintos átlagbért kapjanak a pedagógusok.

Ha megvalósul, ez jelentős növekedés lesz a mostani helyzethez képest: jelenleg a minimális pedagógusfizetés teljes állásban bruttó 391 248 forint, ami nettóban 260 180 forintnak felel meg.

A tanárok az egyik legalulfizetettebb közalkalmazotti csoport: míg egy pályakezdő orvos akár egymillió forintos fizetéssel, egy pályakezdő diplomás katona pedig 400 ezer feletti fizetéssel számolhat, egy pályakezdő mesterdiplomás tanár maximum bruttó 391 ezret kaphat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top