nlc.hu
Család

A növények ereje segít a gyerekeknek koncentrálni

Elkalandozik a gyerek figyelme? Pakold tele növényekkel a szobáját!

Kitört a vakáció, úgyhogy pont elég időnk van arra, hogy átalakítsuk a gyerek szobáját, hogy a következő tanévben jobban támogassa a tanulást.

Nem akarunk senkit bosszantani a nyári szünet alatt a tanulással és iskolával, örülünk, hogy végre nem kell küzdeni a jegyekkel és kötelezettségekkel. De azért ezt az új tanulmányt érdemes már most fontolóra venni, mert a gyerekszoba átrendezéséhez kell idő, pénz és energia. Még pont jó időben vagyunk a következő tanév tervezéséhez, hogy a gyerek koncentrációját segítse a szobája is.

A figyelem helyreállítása

A legújabb tanulmányok arra világítanak rá, hogy a növényekkel, természetes hatásokkal kialakított belső környezet jó hatással van a figyelem helyreállítására és a kognitív funkciókra. A figyelmi helyreállítás elmélete szerint a természetes környezet lehetővé teszi, hogy könnyebben irányítsuk a figyelmünket, és elkerülhetővé lesz a hatására a mentális fáradtság. A természeti elemekkel, például napfénnyel, növényekkel és vízzel való foglalkozás elősegíti a relaxációt, csökkenti a stresszt és javítja az általános jólétet.

A természeti elemeket a lakókörnyezetbe beépítő megközelítés az, amire szükségünk van a gyerekeknél, hogy segítsük a koncentrációt és támogassuk a mentális egészségüket. Az elsőre bonyolultnak tűnő megfogalmazás valójában annyit jelent, hogy vigyük be a lakásba a természetet ahhoz, hogy a gyereknek könnyebb legyen a tanulás, ne kalandozzon el a figyelme, és úgy általában jobb legyen a közérzete.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

De nem csak a tanulással kapcsolatban kell vizsgálnunk ezt a kérdést, hiszen a kisebb gyerekekre is jó hatással van a természet közelsége. A Buildings című szaklapban megjelent új kutatásban a kutatók a növények hatását vizsgálták a gyerekek íróasztalán. Az egyik csoportban az óvodáskorú gyerekek négy növényt láttak az asztalukon elhelyezve, a másik csoportban pedig egyetlen növény sem volt az asztalokon. A gyerekek egy sor absztrakt képet néztek egy számítógép képernyőjén, miközben a vizuális figyelmüket mérték. A kutatók azt találták, hogy a gyerekek figyelemtartása kifejezetten jobb volt a növényekkel teli asztaloknál, mint a növény nélkülieknél. Ez a tanulmány az első, amely kimutatta a növények, természeti környezet hatását az óvodáskorú gyermekek figyelmére.

Természet a lakásban

A kutatók nemcsak az eredményeket osztották meg, hanem javaslatokat is adtak, hogy milyen módon érdemes alakítani a gyerekek környezetét otthon és az intézményekben ahhoz, hogy a természetet közel érezzék magukhoz beltéren is, és a figyelmüket segítsük irányban tartani.

1. Legyen fény!

Minél több fény jut a külvilágból a gyerek életterébe, annál jobb. Érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy megszabadulunk a függönyöktől, hogy ne fogják le a fényt az ablaknál.

2. Zöld növények mindenhol

Burjánozzanak a szobanövények a szobákban! Lehetőleg könnyen gondozható növényeket válasszunk a zöld minden árnyalatában. A zöld növényzet frissítően hat, javítja a levegő minőségét és csökkenti a stresszt. Érdemes akár a függőleges kert telepítését is fontolóra venni, beltéren abszolút jól maximalizálja a természet jelenlétét a korlátozott helyeken is.

3. Természetes anyagok és színek

A padlóburkolattól kezdve a bútorokon át a dekorációig számtalan helyen behozhatod a lakásba az olyan természetesen anyagokat, mint a fa, kő vagy bambusz. Ezek az anyagok tapintható és hiteles kapcsolatot biztosítanak a természettel, meleg és hívogató légkört teremtve. Válassz földszínű és természet ihlette színeket a gyerekszobában is: a lágy zöldek, a meleg barnák és a tompa kékek a nyugalom érzetét keltik, és közelebb hozzák a természetet.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top