Család

Ezért olyan nehéz az apáknak ajándékot venni

Sokan panaszkodnak mostanában a közösségi oldalakon, hogy nehéz a férfiaknak karácsonyi ajándékot választani. Egy apa elmondta, hogy miért van ez.

Tyghe Trimble sokat morgott a saját apja miatt, hogy lehetetlen neki normálisan ajándékot vásárolni. Aztán ő maga is apa lett, és rájött, hogy miért olyan nehéz a férfiaknak a ajándékozás.

„Amikor olyan embertől kapok ajándékot, akitől nem várnám, teljesen elvesztem az irányítást. A szívverésem felgyorsul, a karomon feláll a szőr, és a fejem búbjáig elpirulok. Próbálok mosolyt erőltetni magamra, és kedvesen megköszönni, de egyszerűen nem szeretek ajándékot kapni, szörnyű vagyok ebben. Azt hiszem, sok férfitársam van ugyanígy ezzel.”

Az apának leginkább a személytelen ajándékokra van ilyen reakciója, amikről látszik, hogy egy pillanatig sem gondolkodott rajtuk az ajándékozó, csak le akarta tudni az ajándékozást. Ez valószínűleg nem férfitulajdonság, a nők is azt szeretik, ha nem egy huszadik tusfürdő van a karácsonyfa alatt, hanem olyan ajándék, amiből érezni a szeretetet.

„Üres ajándékoknak hívom ezeket, mert csak arra valók, hogy meglegyen a darabszám. Ezért nehéz karácsonyra ajándékot vásárolni nekem. De valószínű, hogy ezzel mindenki így van, a törődést keressük az ajándékokban, amit csak úgy lehet elérni, ha az ajándékozás az empátia megnyilvánulása, megmutatja, hogy figyelt rád a másik, és érzi, minek örülnél.”

apa ajándék karácsony

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ahogy Trimble is írja, a jó ajándék lényege nem az, hogy mennyibe került, vagy hogy milyen márkajelzés van rányomtatva, hanem hogy mennyire figyeltünk arra az emberre, akit meg akarunk ajándékozni. Trimble például szereti a könyveket, rendszeresen fut, és imádja a társasjátékokat. Ebből mind lehetne választani, ha a környezete odafigyelne annyira, hogy észrevegye, milyen hobbiknak hódol. Gyakran csak ennyi hiányzik.

„Az apámon keresztül jöttem rá, hogy szörnyen fogadom az ajándékokat, de tőle tanultam meg azt is, hogyan legyek jó ajándékozó. Gyerekkorunkban év közben már jegyzetelt, figyelt minket, és karácsonyra mindig a szívünk vágyát kaptuk tőle. Olyan apróságokkal nem törődött, mint a szép csomagolás, de kit érdekel, a lényeg az volt, hogy mindig eltalálta, mit szeretnénk. Mostanában nem is adok neki ajándékot, mert a célzásaiból megértettem, hogy nem akar semmit a fa alá. Ezt jelenti a figyelem és az empátia az ajándékozás esetén.”

Trimble még hozzáteszi, ahogy idősödünk, úgy egyre inkább átformálódik az ajándékozáshoz való hozzáállásunk is.

„Az a helyzet, hogy amikor már öregszik az ember, egyre inkább csak azt szeretné, hogy valaki odafigyeljen rá, és meghallgassa a mondanivalóját. Minél fiatalabbak vagyunk, annál inkább az élet habzsolása a célunk, de idősödve a fogyasztás elveszti a vonzerejét. Átértékeljük az életet, és már nem egy menő pulcsit akarunk karácsonyra, hanem inkább egy kicsivel több minőségi időt töltenénk a szeretteinkkel. Ez az igazi ajándék.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top