Életmód
Szponzorált tartalom

Ne csak a telefon legyen okos karácsonykor

A legtöbb családban komoly fejtörést okoz, hogyan lesz a szeretet ünnepe valóban szép és meghitt. Sokan pedig arra a megállapításra jutnak, hogy ehhez bizony sok ajándék kell, vagy mégsem?

Örök vita, hogy kinek mitől szép és meghitt az ünnep. Vannak, akik csak kézzel készített ajándékot adnak, mások finom sütiket sütnek, és ezzel alapozzák meg a bensőséges hangulatot. A többség viszont vásárol, kisebb és komolyabb ajándékokat egyaránt.

Persze a gyerekek nagyon várják a meglepetéseket, és boldogan, csillogó szemmel bontják ki azokat. Aztán néhány után csökken a lelkesedés, és hirtelen nem is tudják, hogy mivel is játsszanak. Azt hiszem, ők kiegyensúlyozottabban tudnak örülni egyetlen játéknak, és arra akkor tényleg jut idő meg figyelem. Talán az is megoldás lehet, ha a család összedobja azt az összeget, amit egyébként ajándékra szánnának, és azt kapja meg a gyerek, amire tényleg szüksége van. De persze mindenki úgy csinálja, ahogy tudja vagy akarja.

(Fotó: Vadnai Szabolcs)

Néhányan nagyobb értékű ajándékokkal, például utazással vagy nyelvtanfolyammal lepik meg szeretteiket. Ezek megvásárlására akár előre is spórolhatunk, de ha késve választottuk ki az ideális meglepetést, fontos, hogy alaposan körbenézzünk a megoldások között.

„Ahogy pénzügyeinket, úgy az ajándékvásárlásokat is érdemes előre megtervezni” – mondja dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója. „Ha a karácsonyi vagy egyéb, családi ajándékozások előkészületeit időben elkezdjük, a kasszát is kevésbé terhelik meg a kiadások. Ha pedig nagyobb értékű ajándékkal, például egy tanfolyammal lepnénk meg szeretteinket, számos lehetőségünk van. A személyi kölcsön* igénylése esetén például az OTP Bank ügyintézői készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére, és segítenek az optimális megoldás kiválasztásában. Ha inkább otthonunk kényelméből intéznénk az igénylést, a teljes folyamatot online is elvégezhetjük. Az OTP Banknál vezetett számlára érkező jövedelem (az igénylést megelőző 6 hónapban érkező rendszeres jövedelem) esetén további dokumentumot sem szükségesek benyújtani, más esetben pedig mindössze egy jövedelemigazolás szükséges. Emellett a teljes folyamat közben is tájékozódhatunk, és akár meg is szakíthatjuk azt, még kényelmesebbé téve a tökéletes ajándék beszerezését” – teszi hozzá a szakember.

A családi szokások nagyon különbözőek. Vannak, akik hatalmas családi vacsorát tartanak, rengeteg dolgot összevásárolnak, megfőznek a vendégeknek, és ez egy 15 fős ebédnél bizony már nagyon sok fáradságba és időbe kerül. Így járnak minden évben Katiék is.

„Sok éve mindig nálunk gyűlik össze a család, ezért a főzés, bevásárlás az én feladatom. Nemcsak fárasztó, de nagyon stresszes is az év végi hajrában megoldani, hogy minden rendben menjen, hogy minden meglegyen. Persze amikor a szépen megterített asztal körül ülünk, már másként látom a világot, örülök, hogy együtt vagyunk, és nem bánom, hogy annyi szervezést igényelt előzetesen. Én is hibás vagyok persze, mert mindig több fogással készülök, igyekszem mindenkinek a kedvére tenni, ezért aztán valóban melós a dolog. Cserébe viszont csak a gyerekeknek veszünk ajándékot, ebben évekkel ezelőtt megállapodtunk.”

Csaba egész másként készül az ünnepekre. Ő egész évben arra koncentrál, hogy kitalálja, szerettei mit látnának legszívesebben a fa alatt, és ezt igyekszik megvásárolni.

„Attól egy kicsit könnyebb a dolog, hogy apránként szedem össze az ajándékokat, nem decemberre hagyom a vásárlást, de tavaly például csomagoláskor összeszámoltam, hogy összesen mennyit költöttem, és egészen megdöbbentem, mert elég nagy összeg jött ki. Igazából nem is gondoltam, hogy ennyit lehet költeni ajándékokra úgy, hogy nincs benne világ körüli út vagy valami hasonló, igazán nagy dolog. Idén éppen ezért jobban megnéztem, hogy mit és hol veszek meg. Sokat nem spóroltam ugyan, de azért kevesebbe került, mint tavaly.”

Ha abból indulunk ki, hogy mennyibe kerül egy komolyabb legókészlet vagy egy új laptop, egy családi utazás, akkor gyorsan elképesztő összegeket lehet elkölteni az ünnepek előtt. Ezért is érdemes akár hónapokkal korábban elkezdeni a karácsonyi időszakra való felkészülést, és akár részletekben beszerezni az egyes ajándékokat, vagy megegyezni egy konkrét összegben, amit ajándékra fordítunk – ezzel elkerülve a túlzó kiadásokat.

*A THM mértéke online kedvezmény nélkül: 9,3%–21,1%
A személyikölcsön-akció 2018. december 17-től visszavonásig, de legkésőbb 2019. január 6-ig érvényes.
További részletek itt!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top