nlc.hu
Család

Hogyan lesz kapcsolatépítés a családi nyaralásból?

Így erősítheti a családi nyaralás a kapcsolatot a gyerekkel

Létezik olyan családi nyaralás, aminek nem az az eredménye, hogy melegebb éghajlatra kívánjuk a családtagjainkat, hanem még az összetartást is segíthetjük.

Most már elkerülhetetlen: jön a családi nyaralás. A gyerekkorunk és az előző évek tapasztalatai alapján ez nem is olyan egyértelműen jó dolog. Pedig lehet az együtt töltött idő eredménye akár az is, hogy egy még rugalmasabb, összetartóbb, szeretetteljesebb kapcsolatrendszer alakuljon ki a családon belül. Csak jó stratégiát kell használni – ebben Michael Ungar családterapeuta tanácsai lesznek segítségünkre.

„A legtöbb fiatal felnőtt még mindig családot akar – írja a terapeuta. – A National Survey of Family Growth adatainak friss elemzése azt mutatja, hogy a fiatal férfiak túlnyomó többsége (86,6 százalék) családot szeretne alapítani. Ugyanez a helyzet a fiatal nők esetében is: a tizenéves lányok 87,3 százaléka szintén gyermeket lát a jövőjében. Ez azt jelenti, hogy a család eszméje még mindig erős, annak ellenére, hogy az olyan rituálék, mint a hivatalos házasságkötés egyre inkább elhalványulnak, miközben növekszik a válások száma. A családi kohézió kiépítése és a vágyott kötelékek megélése azonban némi munkát igényel.”

Ungar szerint bármi lehet jó nyaralási forma, a lényeg az, hogy intenzíven együtt töltött idő legyen a párunkkal (ha van) és a gyerekekkel. Ha úgy indulunk neki a családi nyaralásnak, hogy ez segít a családtagok között a kapcsolat megújításában és elmélyülésében, akkor már jó úton járunk. De azért ad ennél konkrétabb tanácsokat is a szakember.

1. Korlátozd a képernyőidőt!

Beszéld meg a családdal, hogy a felnőttek és a gyerekek is tegyék le a telefont, számítógépet, tabletet egy bizonyos időintervallumban minden nap. Lehet ez például vezetés közben (persze azért a gps maradhat) képernyőmentes idő, amikor egyik helyszínről mentek át a másikra, és együtt tudtok énekelni, beszélgetni, szójátékokat játszani az autóban. A lényeg, hogy minden nap legyen pár óra, amikor egymásra figyeltek, egymást szórakoztatjátok, és nem veszitek elő a kütyüket.

A kempingezés jó ötlet (Forrás: Getty Images)

A kempingezés jó ötlet (Forrás: Getty Images)

2. Legyen üresjárat!

A vidámpark, városnézés vagy az állatkert mind jó móka, de a terapeuta szerint szükség lenne családként a céltalanul vadonban lődörgésre is, ami közben írjuk a saját történetünket. Ezért javasolja, hogy menjünk kempingezni a gyerekekkel, mert az mindig új kalandokat rejt magában, olyanokat, amiket később mesélnek majd a saját gyerekeiknek.

3. Döntsön a gyerek!

Adj a gyerekeknek döntési jogkört. Ez azt jelenti, hogy az életkoruknak megfelelő módon teret kell adni nekik a felfedezésre. Hagyd, hogy ők döntsék el, hol egyen vacsorát a család. Hagyd, hogy ők kutassák fel, mi a legjobb látnivaló a környéken. Meglepődve tapasztalhatod, hogy mondjuk a kilencéves, számítógéphez értő gyermeked milyen kompetens tud lenni. Vagy hogy a 15 éves fiadat a TikTok kihívásokon kívül más is érdekli.

4. Gyűjts emlékeket, ne lájkokat!

Bár még mindig rengetegen posztolják a nyaralós képeiket a közösségi oldalakra, a terapeuta lebeszél erről a szokásról. Szerinte inkább gyűjts emlékeket, nyomtasd ki a fotókat, vigyél haza furcsa alakú köveket, és hagyd, hogy minden családtag együtt mesélje el a nyári vakáció történetét a nagyinak, amikor hazaértek.

Mindez persze csak javaslat, és ha nem vadkempingezni megyünk, akkor is hasznosak ezek a tanácsok, mert a lényeg nem az erdőben bolyongás, hanem az, hogy a családi nyaralás alatt tegyünk tudatos erőfeszítéseket a családi kapcsolatok építésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top