nlc.hu
Család

Két százalék esélyt adtak a túlélésre

Két százalék esélyt adtak a sziámi ikerpár túlélésére, de ők most ballagtak az oviból

Mindössze két százalék esélyt adtak az orvosok annak a sziámi ikerpár túlélésére, akik a fejüknél kapcsolódtak össze. Egy 11 órás műtéti beavatkozásra volt szükség ahhoz, hogy szétválasszák őket, azóta pedig már az oviból is elballagtak.
terhesség

A 33 éves Heather Delaney mindössze tizenegy hetes terhes volt, amikor megtudta, hogy sziámi ikerlányokat hordoz. A babák a fejüknél kapcsolódtak össze.

Az úgynevezett craniopagus ikreknek nem sokkal a születésük után 2 százalék esélyt adtak a túlélésre, azonban ők bebizonyították, hogy ez mit sem jelent. 

A craniopagus ikrek születésének esélye 1 a 2,5 millióhoz, így az eset elég különlegesnek és rendkívülinek számít.

Ilyet csak a tévében lát az ember, azt gondoltam, hogy ez valójában nem történhet meg a való életben

– nyilatkozta a kislányok édesanyja a Mirrornak.  

Az anyuka 2016 nyarán, a 30. héten hozta világra a két csodás kislányát, Abby-t és Erin-t, akik ekkor együttesen hat kilót nyomtak. Heather és a férje nagyon örültek a kis csöppségeknek, azonban a lányokat az intenzív osztályon tartották, amely tízórányi autóútra volt az otthonuktól.

Egy évvel később a két kislány egy úttörőnek számító beavatkozáson esett túl, amelynek során szétválasztották a koponyáikat. A 11 órás műtét sikeresnek bizonyult. 

A műtét számos kockázatot hordozott magában. Az agykárosodás, illetve a halál veszélye is fennállt, ezért a lányoknak több kisebb műtéten is részt kellett venniük a nagyobb beavatkozás előtt. 

A gyerekek azóta is jól vannak, sőt, már az óvodából is elballagtak. Ez egy átlagos gyermeknek is hatalmas mérföldkő, nekik azonban még annál is többet jelentett, hiszen az orvosok azt mondták, hogy valószínű nem érik meg ezt a kort. 

Vannak olyan napok, amikor hátradőlök és arra gondolok, hogy el sem hiszem, milyen hihetetlenül szerencsések vagyunk

– mondta az édesanya.

A hetedik születésnapjukhoz közeledve Heather azt is elmondta, hogy a gyerekei jelenleg 15 hónapos kor körül járnak a fejlődésben. Ez azt jelenti, hogy még nem beszélnek és járni is csak nemrég kezdtek el. 

A két szülő fontosnak érezte, hogy megossza történetét, hiszen ezzel talán más hasonló helyzetben lévő családnak is segíthetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top