nlc.hu
Család

A kutya és a gepárd barátsága

Ez már túl cuki: elválaszthatatlanok egymástól a kutya és a gepárd – videó

Életre szóló barátságot kötött egymással a gepárd és a labrador.

Kumbali gepárd annyira szereti legjobb barátját, Kagot, hogy észre sem vette, hogy ő egy másik faj. A sárga labrador retriever pedig megmutatta barátjának, hogy a világnak nem kell félelmetes helynek lennie

A gepárdok annyira szoronghatnak a más állatokkal való szocializáció miatt, hogy el is kerülhetik őket, ami gondot okoz, ha nem találnak párt a vérvonaluk folytatásához.

Észak-Afrika és Ázsia már kritikusan veszélyeztetett állatoknak tekinti őket, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a veszélyeztetett fajok vörös listáján „sebezhető” kategóriába sorolja őket. Becslések szerint körülbelül 7000 gepárd maradt vadon, elterjedésük Afrikában körülbelül 90 százalékkal csökkent az elmúlt években.

Mindazonáltal nem a félénkségük az egyetlen tényező, amely összefüggésbe hozható számuk csökkenésével, mivel élőhelyük elvesztése, zsákmányhiányuk és a vadászokkal szembeni sebezhetőségük növelte a kipusztulás kockázatát. Az amerikai Virginia államban található Metro Richmond Zoo megpróbálta leküzdeni más állatokkal kapcsolatos szorongásaikat, ezért bemutatta gepárdját, Kumbalit a sárga labrador retrievernek, Kagónak, aki a nagymacska „érzelmi támogató kutyájaként” viselkedett, ahogy ez a labrador is egy másik gepárd, Nandi mellett.

A párost 2015 júliusában mutatták be egymásnak, amikor még csak két hónaposak voltak – és azóta is elválaszthatatlanok.

Ugyanabban az elzártságban élve Kumbali és Kago együtt játszanak és étkeznek, és összebújnának, ha elfáradnak. Kago a főnök, bár Kumbali majdnem kétszer akkora, mint a labrador. A gondozók mindennap időt töltenek velük, és mindkettőjüket elviszik sétálni az állatkertbe.

Kumbali vészesen fogyni kezdett születése után. Az aggódó személyzet gyorsan felfedezte, hogy az anyja nyolc mellbimbójából csak kettő működik három kölyök számára. A gepárdnak gyorsan társra volt szüksége. Kagót egy alabamai menhelyről mentették ki, miután elhagyták az utcán.

Miután lassan bemutatták őket egymásnak, gyorsan összebarátkoztak. Tekintettel arra, hogy az étrendjük teljesen eltérő, az etetési idő egy kis kihívást jelent, ilyenkor el kell őket választani, de egészen biztos, hogy együtt fogják leélni az életüket.

(via)

Kumbali & Kago.

Kumbali & Kago (Fotó: Metro Richmond Zoo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top