nlc.hu
Család

A nyolc évig eltűntnek hitt Rudy Farias története

Nyolc évig eltűntnek hitték, de végig otthon volt – Rudy Farias bizarr története

A rendőrség szerint csak egyetlen napra tűnt el az a fiatal, akit nyolc éven keresztül eltűntnek hittek. Rudy Farias történetében egyelőre több a kérdőjel, mint a válasz, és annak a lehetősége is felsejlik, hogy szörnyűségeket tett vele az anyja.

Néhány nappal ezelőtt megtalálták Rudolph „Rudy” Fariast, aki nyolc évvel ezelőtt, 17 évesen tűnt el Texasban. A fiatal előkerülését először kisebb csodaként fogadták, ám ahogy fokozatosan fény derült az elmúlt nyolc év történéseire, úgy vált egyre rejtélyesebbé és sötétebbé az ügy. Tényleg elrabolták a tinédzsert vagy mindvégig az édesanyja házában tartották fogva?

Nem is tűnt el? 

2015 márciusában egy 17 éves fiú eltűnését jelentették be Houstonban. Rudy Farias elindult, hogy két kutyáját megsétáltassa, de többé nem ment haza. Eltűnésekor az édesanyja, Janie Santana azt mondta, fia mély depresszióban szenved bátyja miatt, aki 2011-ben egy motorbalesetben elhunyt.

Rudy Farias fotója, amellyel eltűntként keresték

Rudy Farias fotója, amellyel eltűntként keresték (Forrás: Texas Center for the Missing)

Fariast egy héttel ezelőtt egy kelet-houstoni templom előtt találták meg, miközben aludt. Egy arra járó rögtön hívta a rendőrséget, mikor megtalálta. A rendőrök egy, a fiúnál lévő tárgy, egy nyaklánc alapján tudták beazonosítani, ami még a fiú bátyjáé volt. Állítólag a fiú nem tudott egyáltalán kommunikálni, mikor rátaláltak. Azonban mégse szállították valamiért kórházba, és családja gondozására bízták.

Ezek után a rendőrségnek kezdett gyanús lenni az ügy, mert több forrást is találtak, akik szerint

Farias egyáltalán nem tűnt el, hanem teljesen normálisan élte a mindennapjait az utóbbi években.

A nyomozók arra jutottak, hogy a fiú egy nappal azután már otthon volt, hogy bejelentették az eltűnését. Christopher Zamora, houstoni rendőrhadnagy szerint Farias és édesanyja is többször is beszélt az évek alatt a rendőrséggel, azonban mindig hamis információkat, neveket és dátumokat adtak meg, például a nő azt hazudta, hogy fiú az unokaöccse.

„Többször kapcsolatba került rendőrökkel az utcán. Azonban ilyenkor mindig fiktív neveket és születési dátumokat adott meg, ezzel félrevezetve a rendőrséget – és Rudy Farias továbbra is eltűnt személyként volt nyilvántartva” – mondja Zamora.

Rudy Farias nagynénjei, (balról) Sylvia Sanchez Lopez, Pauline Sanchez és Michelle Sanchez beszélnek a houstoni rendőrkapitányság előtt 2023. július 6-án Houstonban

Rudy Farias nagynénjei, (balról) Sylvia Sanchez Lopez, Pauline Sanchez és Michelle Sanchez beszélnek a houstoni rendőrkapitányság előtt 2023. július 6-án Houstonban (Brett Coomer/Houston Chronicle via AP/Profimedia)

Az ügyben az egyik nagy kérdés: miért nem tudta rendőrség előkeríteni a fiút, ha otthon volt, és többször is találkoztak is vele. Az egyik hivatalos magyarázat úgy szól, hogy az asszony „mindvégig kitartott amellett, hogy fia, Rudy még mindig eltűnt”. Az nem világos, hogy a találkozások során a rendőrség hogyan ellenőrizte, hogy az előttük álló férfi valóban az-e, akinek mondja magát.

Otthon tartották fogva?

Ahogy folyik a nyomozás, egyre több terhelő bizonyíték merül fel. Szerdán Farias és édesanyja is bement a houstoni rendőrségre. Egy szálloda előtt látták, de egy takaróval folyamatosan eltakarta arcát és testét is. A Daily Mail úgy tudja, hogy a fiú csak azután szólalt meg a kihallgatóteremben, miután édesanyját elválasztották tőle.

Farias megvádolta az édesanyját azzal, hogy fogva tartotta és bántalmazta őt. Meztelenül kellett lennie az ágyban, és az édesapját helyettesítenie. Farias édesapja 2014-ben hunyt el, öngyilkosságot követett el. Rendőrként dolgozott, és 21 éve veterán volt, halálakor épp egy belügyi vizsgálat folyt ellene.

A fiú elmondása szerint anyja rabszolgaként bánt vele otthon, és folyamatosan drogok hatása alatt tartotta őt. Ha nem engedelmeskedett, akkor azzal büntette, hogy újra és újra bezárta őt egy szobába.

Amikor a szexuális zaklatással kapcsolatos vádak részleteiről kérdezték, azt mondta, nem akarja részletezni. A kihallgatáson jelen lévő közvetítőtől, egy Quanell X nevű houstoni közösségi aktivistától Farias külön beszélgetést kért, ami alapján a közvetítő elmebetegnek nevezte a fiú anyját.

Farias állítólag azt mondta, hogy a rendőrség csak azért találta meg az előző héten, mert aznap sikerült ellopnia anyja autóját. Azzal menekült el otthonról, de annyira le volt gyengülve, hogy csak 12 kilométernyire jutott. Azt azonban senki nem tudja, hogy a fiú hova és kivel ment a kihallgatás után.

Nem teljesen egyértelmű az, hogy megtalálása előtt mennyi idővel szökött meg otthonról. A közvetítő szerint anyja hitelkártyáját sikerült magával vinnie, de azt a kártyát két éve adták ki: ha 8 éve eltűnt volna, hogy kerülhetett hozzá a kártya? Quanel X azt állította:

Santana azzal győzte meg fiát arról, hogy muszáj elrejtőznie, hogy keresi őt a rendőrség, és börtönbe akarják zárni.

Mikor megkérdezték arról Fariast, miért szökött meg, azt válaszolta, hogy elege lett a rabszolga életből. „Az alapján, amit nekem mondott, egyszerűen nem értem, hogy miért nincs még bilincsben” – nyilatkozta Quanell X Santanáról.

Édesanyja szerint a fia eltűnt, és csak most került elő

Az eset rögtön elárasztotta az amerikai lapokat, és erre reagált Farias édesanyja egy nyilatkozattal, miszerint fia „megkapja azt a gondoskodást, amire szüksége van, hogy legyőzze traumáját”.

Santana szerint nyilvánvaló, hogy fiát súlyosan bántalmazták, amíg távol volt. Vágások, apró nyílások, duzzanatok és daganatok borítják a testét, amelyekből sok több hónapos. „Nem hagyja, hogy megérintsük, remeg, és felveszi a magzatpózt. Azt hiszi, hogy Julio Torresnek hívják és most 14 éves” – mondja a fiú édesanyja.

A szomszédok többször is látták

Néhány nappal azután, hogy Fariast megtalálták, a szomszédok is megszólaltak az ügyben. Több médiumnak beszéltek arról, hogy az évek alatt ők többször is látták a fiút. „Sokszor bejött csak úgy a garázsunkba, és a gyerekeimmel együtt pihent. Az a fiú soha nem tűnt el” – mondta Kisha Ross az ABC13-nak.

Többen azt állítják, hogy látták a fiút ki-be járkálni a házába az elmúlt évek alatt. Broderick Conley, Ross unokatestvére elmondta, hogy ő rendszeresen töltött időt Fariassal, amikor a fiú sokat nevetett és jól érezte magát. De Farias anyja azt állítja, hogy az a fiú, akit a szomszédok láttak, az unokaöccse.

Ebben a házban lakott a fiú és az anyja:

Az esetet tovább bonyolítja, hogy a hatóságok szerint egy „családtag” 2018-ban felhívta a rendőrséget, és bejelentette, hogy Farias a lakóhelyük mögött tartózkodik. Mikor a rendőrök kiértek a helyszínre, már nem találtak ott senkit.

Troy Finner, a houstoni rendőrfőnök azt mondta, hogy nem tudják meghatározni és megérteni Santana hamis állításainak motivációját. De továbbra sem mondhatják ki, hogy Farias áldozat-e az egész szituációban vagy sem. A részletek továbbra sem derültek ki, de a houstoni rendőrség szerint Farias nem sorolható az eltűnt személyek közé, mivel mindvégig az édesanyjával élt otthon. Az ügyben továbbra is folyik a nyomozás. A kerületi ügyész egyelőre még nem jelentett be vádemelést.

Még adományokat is gyűjtöttek

A nyolc év alatt elindítottak egy adománygyűjtést is Rudy Farias édesanyjának javára a GoFundMe nevű oldalon. Több mint kétezer dollár, mostani árfolyamon mintegy 700 ezer forint gyűlt össze Janie Santana számára, aki ezzel anyagilag is profitált a hamis eltűnésből.

Farias előkerülése után a GoFundMe közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a vállalat „zéró toleranciát tanúsít a visszaélésekkel szemben, és együttműködik a bűnüldöző szervekkel”. Hozzátették, hogy az adománygyűjtést eltávolították az oldalról, a kedvezményezettet – vagyis Farias anyját – pedig kitiltották a platformról. Állításuk szerint az elmúlt években sem a rendőrségtől, sem a felhasználóktól nem kaptak csalás miatti bejelentést a konkrét adománygyűjtéssel kapcsolatban.

(Forrás: Time, Daily Mail, Independent)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top