nlc.hu
Család

Tippek szülés utáni munkába való visszatéréshez

Visszatérés a munkába szülés után – Hasznos tippek

Gyermekvállalás után nehéznek érezhetjük azt, hogy vissza kell mennünk dolgozni. Mi most összeszedtünk pár hasznos tanácsot, amik megkönnyítik a munkába való visszatérést.

Két nagy félelem merülhet fel olyankor, mikor gyermekünk megszületése után vissza szeretnénk menni dolgozni. Az egyik, hogy egy-két év után szorosan együtt töltött mindennapok után el kell válnunk gyermekünktől. Teljesen megváltoznak a kialakított mindennapok. Míg eddig közösen töltöttük időnk nagy részét, együtt ettünk, takarítottunk, játszottunk, sétáltunk és lényegében minden együtt csináltunk, most a nap egy részét teljesen külön fogjuk tölteni. Ő az óvodában lesz, amíg mi bent a munkahelyen. Teljesen különböző benyomások és hatások érnek majd minket. De valójában ez az élet rendje, ez az első nagyobb leválás gyermekünkről, de nem köthetjük magunkhoz őt. Hagynunk kell, hogy a kortársaival, később barátaival legyen, velük fejlődjön és tanulja meg az életnek ezt a részét.

A másik dolog, amitől ebben a helyzetben félhetünk, hogy hosszú időt kihagytunk a munkahelyen. Biztos, hogy rengeteg változás történt odabent. Mi lesz, ha elfelejtettem a dolgokat? Ha teljesen mást várnak el tőlem, mint azelőtt? Ha nincs is rám szükségük? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk. De fontos tudatnunk magunkkal, hogy ezeknek valószínűleg semmi alapja. Nem véletlenül hívnak, hanem azért, mert szükségük van ránk és visszavárnak. Ami a változásokat illeti, azokból biztos lesz, hisz eltelt pár év, de biztosan meg tudunk velük birkózni és barátkozni.

Kérj rugalmasságot!

Ha még nem érzed magadban az erőt, hogy teljes munkaidőre térj vissza, akkor először kezd részmunkaidőben. Az átállási idő alatt így lesz energiád magaddal és az aprósággal is annyit foglalkozni, amennyit csak szeretnél. A koronavírus után pedig nagyon sok helyen lehet már otthonról is dolgozni. Egyeztess a főnököddel, hogy eleinte mennyi órára szándékozol visszatérni, és mi lenne a számodra legkedvezőbb forma.

Egy fiatal anya otthonról dolgozik, miközben babájával is foglalkozik.

Írjunk listát a napi feladatokról és tennivalókról!

Tarts próbanapokat!

A visszatérés előtt tarts pár próbanapot. Így te is és kisgyermeked is megtanulja az élet új felállását. Ha óvodába megy, akkor talán könnyebb az átállás neki, mert a kortársai között lehet, és már elég nagy, hogy megértse az új helyzetet. De, ha még óvoda előtt szeretnél a munkába visszatérni, akkor mindenképp tarts a bébiszitterrel több próbanapot, hogy megismerhessék egymást, és kialakíthassanak együtt egy új rendszert.

Alakíts ki napi rutint!

Az apróságoknak ugyanolyan fontos a rendszer az életükben, mint nekünk, felnőtteknek. Akkor nyugodtak, ha napjaik számukra is kiszámíthatóak. Alakíts ki egy rutint, hogy mikor keltek, reggeli etetés, játék, indulás vagy bébiszitter megérkezése, kis idő közösen, majd indulás. És ugyanígy este is, mikor mentek le a játszótérre, vacsoraidő stb. Ne gondold túl, nem kell túlbonyolítani a rendszert, csak légy következetes és nyugodt, így babád is az marad!

Rangsorolj!

Ne most maradj bent az irodában túlórázni vagy éjszakázni! Van egy elég nyomós indokod arra, hogy miért kell időben elvégezned a benti feladatokat, és mielőbb hazaindulnod. Ne feledd a napi rutint, babád nem fogja érteni, hogy hol maradsz olyan sokáig! Készíts teendőlistát mind bentre, mind otthonra! Írj melléjük fontossági sorrendet, hogy melyek azok, amelyeknek mindenképpen aznap el kell készülniük, és mik azok, amelyek még várhatnak!

Merj segítséget kérni!

Ez minden anyukának nehéz időszak, de mindenki átesett vagy átesik rajta. Nyugodtan kérj segítséget és tanácsot párodtól vagy szüleidtől, barátaidtól. Biztosan fognak tudni segíteni, ötleteket adni vagy besegíteni a vásárlásba, főzésbe, gyermekvigyázásba, bármibe, amire neked szükséged lehet.

(Forrás: What to expect, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top