nlc.hu
Család

A külön alvás előnyei a párkapcsolatban

Ha sokáig együtt akarsz maradni a pároddal, aludjatok külön ágyban!

A kutatásokban azt találták, hogy a külön ágyban alvó párok nemhogy eltávolodnak egymástól, hanem nagyobb szexuális elégedettségről számolnak be.

Professzor Aaron Ben-Ze’ev, a világ egyik vezető érzelemkutatója, akinek a kutatásainak középpontjában a pszichológia filozófiája áll. A The Arc of Love: How Our Romantic Lives Change over Time című könyvében járta körbe többek között azt a kérdést is, hogy miért segíthet a külön alvás a hosszú távú párkapcsolatban a pároknak.

„Van egy idealizált mítosz, miszerint a szerelmespár egy egységgé olvad össze – írja a professzor. – Az összeolvadás elképzelése azonban ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy a szerelmesek valójában egymástól elkülönülnek és autonómiát élveznek.”

A szakember szerint a szerelem egyszerre tesz minket türelmessé és türelmetlenné, állandóan együtt akarunk lenni a párunkkal, mert a szerelem egyszerre igényli a szexuális vágy izgalmát és a mélységes szeretet nyugalmát. Ez azonban nem zárja ki, hogy szükség van távolságra, pont azért, hogy aztán az együttlét jobb legyen.

A párkapcsolatban az együttalvást hagyományosan elengedhetetlennek tartjuk, pedig a fizikai távolság jót tehet a kapcsolatnak minden szempontból.

Egyre több kutatás utal arra, hogy a távolság gyakran ugyanolyan vagy nagyobb értékkel bír a romantika fenntartásában, mint a közelség.

Azok a párok, akik nincsenek folyton együtt, nagyobb személyes teret biztosítanak egymásnak, ami növeli a személyes boldogságukat éppúgy, mint az együttlétek örömét. Számos tanulmány kimutatta, hogy a távkapcsolatokban a kommunikáció intimebb, pozitívabb, kevésbé konfliktusos, mint az egymáshoz közel élő partnerek között. A házasságon kívüli viszonyok aránya ezekben a kapcsolatokban hasonló, sőt alacsonyabb, mint a hagyományos házasságokban, és a válási arányok is hasonlónak tűnnek.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Egy tanulmányban a szexuális elégedettséget különböző kapcsolati keretek között vizsgálták, az alanyok között voltak házasok, nem házasok, külön élők, együtt élők, egyedülállók is. Az eredményekből kiderült, hogy a házasság – amiben a partnerek a legtöbbet voltak együtt – nem teljesít túl jól a szexuális elégedettség szempontjából, míg a külön alvó, de együtt élő párok, ahol nagyobb volt a fizikai távolság éjjelente, mutatták a legmagasabb szexuális elégedettségi szintet.

A különalvás egyre gyakoribbá válik – az amerikai párok mintegy harmada alszik külön. 

Ennek ellenére még mindig társadalmi ítélkezés kíséri, ha egy párról kiderül, hogy nem egy ágyban alszanak, ami abból az uralkodó tévhitből ered, hogy ez a szeretet és a közelség hiányáról árulkodik.

Gyakori tényezők, amelyek miatt a párok külön alszanak: horkolás, nyugtalanság, paraszomnia, gyakori fürdőszobába járás vagy a különböző alvásritmus. Ezek károsítják az alvás minőségét, ami viszont a romantikus kapcsolat minőségét is ronthatja. A különalvás ilyenkor határozottan áldás lehet a párkapcsolatra nézve, és felpezsdítheti a szexuális életet is, ugyanis a szakember szerint, ha minden éjszakát együtt töltünk az ágyban, az csökkentheti a szexuális izgalmat. A professzor ezért is jutott arra a következtetésre a kutatásai során, hogy hosszabb életű lehet a párkapcsolat, ha külön ágyban alszanak a párok. De persze ezt a megoldást sem lehet mindenkire egységesen érvényesnek tekinteni.

A közelségre természetesen szükség van egy párkapcsolatban, de meg kell tartani az egyensúlyt, hogy ne úgy legyünk közel egymáshoz, hogy már ne lássuk a fától az erdőt.

A túl nagy közelség olyanná válhat, mintha be lenne kötve a szemünk a párunk felé. De a közelség abban az értelemben, hogy szorosan együttműködünk egymással, növeli a romantikus mélységet a párkapcsolatban. A professzor szerint a megfelelő távolság megtalálása kulcsfontosságú a boldog és hosszú romantikus kapcsolathoz, úgyhogy kipróbálásra mindenképp javasolja a különalvást (ha van rá hely a lakásban).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top