nlc.hu
Család

Bölcsődei támogatás megszűnése

Újabb támogatásról kell lemondaniuk a magyar családoknak ősztől

Az intézkedés jelentős anyagi terhet róhat a családokra

Megszűnt a magánbölcsődei beiratkozások támogatása. 2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, melynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők voltak, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni kisgyermeküket. A támogatás csak akkor járt, ha a szülő visszahelyezkedik a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Voltak olyan kistelepülések, ahol automatikusan járt a támogatás, hiszen bizonyosan nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben.

Ez a lehetőség megszűnt, a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a bölcsődei támogatási kérelmet legkésőbb 2023. március 31-ig volt lehetőség benyújtani. A kifizetési igénylést pedig legkésőbb 2023. június 30-ig lehetett benyújtani, ezután már nincs lehetőség további kifizetést igényelni.

Minden bizonnyal idén is sok gyermeket lesznek kénytelen magánbölcsődébe íratni a szülők állami férőhely hiányában – ez pedig jelentős anyagi terhet róhat a családokra, különösen ebben az inflációs helyzetben – írja a Pénzcentrum.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy egy magánbölcsi havi díja akár 100 ezer forint is lehet.

bölcsőde

Fotó: MTI/Komka Péter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top