nlc.hu
Család

Megszűnik a bölcsődei támogatás

Megszűnik a bölcsődei támogatás, de közben nem nőtt az állami férőhelyek száma

A hírek szerint az állam nem járul hozzá a jövőben a magánbölcsis ellátáshoz, amire azért volt eleve szükség, mert kevés az állami bölcsődei férőhely. Mihez kezdjenek a szülők?

Itt állunk a világ legmagasabb inflációjának közepén, küzdenek a családok a fennmaradásért, lassan úgy érezzük magunkat, mint malac a jégen, ami az anyagiakat illeti, úgyhogy nyilván észszerű még egy kicsit megnehezíteni a bölcsődéskorú gyerekek szüleinek az életét.

Eddig ugyanis a kevés állami bölcsődei férőhely miatt támogatásra lehetett pályázni – volt, ahol alapból járt, mert annyira kevés volt a hely – a magánbölcsis ellátáshoz, ami havi 40 ezer forintot jelentett. Ez a támogatás akkor járt, ha a szülő visszament dolgozni, de nem volt hely a gyereknek az állami bölcsiben. Egy magánbölcsi árait figyelembe véve (Budapesten 80-120 ezer között mozog a havi ellátás + étkezés) ennek megszűnése jelentős érvágás lehet a családoknak, sőt, akár akadályozhatja is, hogy anya visszatérjen a munka világába.

Az államnak is jobb, ha dolgoznak a szülők

Azért is állunk kicsit értetlenül a támogatás megszüntetése előtt, mert eddig a kormány azt szorgalmazta, hogy az anyák menjenek vissza dolgozni a gyerekszülés után minél hamarabb – ennek elősegítésére találták ki ezt a magánbölcsis támogatást is. Azért volt szükség a magánbölcsik bevonására, mert az egyéb családtámogatások bevezetése óta a születésszám nőtt, de a bölcsis férőhelyek közben nem bővültek. Azaz több gyerek lett, mint bölcsőde.

Bár a Családvédelmi Akciótervben 2019-ben még voltak tervek arra, hogy 70 ezerre növeljék a bölcsődei férőhelyek számát, ám ebből azóta csupán 55 ezer hely valósult meg, ami 4,8 százalékkal több, mint 2021-ben, amikor az igénylő gyerekek egyötödének nem jutott hely bölcsődében – olvashatjuk a Pénzcentrum cikkében. 

Ha pedig az értetlenségnél tartunk, akkor azt is meg kell említenünk, hogy közben továbbra is zajlik az a kommunikáció, hogy minden nő szüljön, most már 30 év alatt, lehetőleg három vagy annál több gyereket.

Csak az a gond, hogy azokat a gyerekeket valahova tenni kell, amikor a szülőknek jönnek a számlák, és a hétvégi bevásárlás összege a duplájára nő, úgyhogy anyának is muszáj dolgozni. Nem lehet minden apa sokmilliós fizetéssel fejlesztő, gázszerelő vagy politikus, hogy az asszony otthon tudjon maradni a gyerekekkel három évig. De egyébként nemcsak a családok érdeke és üres pénztárcája érvel amellett, hogy menjen vissza dolgozni mindkét szülő minél hamarabb, hanem az állam érdeke is az lenne, hogy anya és apa is aktív munkaerő legyen, termelje a GDP-t és fizesse az adót rendesen.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Előre kell gondolkodni

Azoknak a szülőknek, akik a támogatás megszűnése miatt nem tudják magánbölcsibe vinni a gyereket, és nem férnek be az állami bölcsibe, kevés lehetőség maradt a gyerek elhelyezésére. Az egyik megoldás az lehetne, ha a cégek végre rákapnának a céges bölcsik ötletére, és ezzel segítenék a náluk dolgozó anyukák visszatérését a szülés után. Mindenki jól járna, az anyuka is nyugodtabban tudna dolgozni, és biztos, hogy hamarabb lenne újra aktív dolgozó a munkahelyen.

Bár a statisztikák szerint 2017 óta megduplázódott a munkahelyi bölcsődék száma, tehát nem reménytelen a helyzet, de még így is kevés ahhoz, hogy számottevő segítséget jelentsen a családoknak.

Valamennyi megoldást jelentene az is, ha négy vagy hat órában térhetnének vissza dolgozni az anyák, mert ezzel is csökkenthető lenne a magánbölcsis kiadás a családnak, hiszen kevesebb időt kellene kifizetni a bölcsődei szolgáltatásért.

Az önkormányzatoknál mindenképpen érdemes megkérdezni, hogy milyen segítséget tudnak nyújtani a gyerek bölcsődei elhelyezésében, vagy annak pénzbeli támogatásában. Általában akad valamilyen lehetőség, bár inkább rászorultsági alapon osztják – a Józsefvárosi Önkormányzatnál például akkor adnak bölcsődéztetési támogatást, ha 100 ezer forint alatt van az egy főre jutó kereset a családban. Illetve az is egy lehetőség, hogy anya vagy apa helyett a nagyszülő menjen GYED-re, a szülők pedig visszatérhetnek dolgozni, ám ez ritkán valósulhat meg, mert a legtöbb családban még a nagyszülők is aktív keresők, dolgoznak, nem érnek rá otthon maradni a gyerekekkel.

Nem egyszerű a jelenleg bölcsődéskorú gyerekek szüleinek a helyzete, ha szeretne mindkét szülő dolgozni. Nagy figyelmeztető jel ennek a támogatásnak a megszűnése azoknak is, akik gyerekvállalás előtt állnak, vagy pici babával vannak otthon, mert most már el kell kezdeni jó előre gondolkodni a bölcsiről és arról, hogyan tudja majd a család kigazdálkodni a magánbölcsit, ha nem fér be az állami bölcsibe a gyerek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top