nlc.hu
Család

Kisgyerekes hátizsákot hordanak a 17-18 éves végzős középiskolások

Disney-hercegnők, Peppa malac, Hello Kitty. Miért hordanak a 17-18 éves tinédzserek kisgyerekes hátizsákot?

Amellett, hogy jó poén, a felnőtté válással kapcsolatos szorongásokat is jelezheti, ha a végzősök kisgyerekeknek szánt hátizsákkal járnak suliba.
Végzős középiskolások kisdiákoknak szánt iskolatáskával a hátukon

Furcsa trend bontakozik ki az amerikai középiskolások körében, ami miatt néhány szülő értetlenül felhúzza a szemöldökét: a fiatalok az utolsó évükben, mielőtt kilépnének a nagybetűs életnek nevezett valamibe, olyan kisgyerekeknek szánt hátizsákot hordanak, amilyen legutóbb alsós általános iskolás korukban volt a rajtuk.

Disney-hercegnők, Pokémon, Peppa malac, Super Mario, Mancs őrjárat, Hello Kitty, Tini Nindzsa Teknőcök láthatók az iskolatáskákon, amelyeket most felkaptak a 17-18 évesek.

„Olyan, mintha bezárulna a kör” – jellemezte a furcsa hóbortot Jeremiah, egy texasi apuka, akinek a lánya nemrég elmagyarázta, hogy a végzős középiskolások kisgyereknek készült hátizsákot hordanak.

Állítólag ez a hóbort nem is annyira új, már évek óta tart a trend. Akármikor is kezdődött, még mindig nagyon erősen tartja magát. Kérdés, van-e mögötte több annál, mint egy jó poén.

Sanam Hafeez New York-i neuropszichológus a Parents magazinnak azt mondta, hogy a gyerekes hátizsákok viselése a gyermekkor egyszerűsége, gondtalansága utáni vágyakozást szimbolizálhatja.

Lehet, hogy a középiskolások így fejezik ki azt a vágyukat, hogy ragaszkodnak a fiatalságukhoz, és ellenállnak a felnőttkorral járó nyomásnak és felelősségnek

– mondta a szakember.

Dr. Hafeez szerint a trend arra is alkalmas, hogy a tinédzserek megkérdőjelezzék a társadalmi normákat és elvárásokat. Ehhez hozzátéve a tizenévesek humorát és iróniáját, a gyerekes hátizsákokkal „játékos módon kifigurázhatják magukat és a felnőtté válással kapcsolatos szorongásaikat”. Ez egy megküzdési mechanizmus is lehet, ami segít a tiniknek a jövővel kapcsolatos félelmeik kezelésében.

Igaz, nem minden fiatalnál kell ezeket az okokat feltételezni, ha kisiskolásoknak szánt hátizsákot kezd hordani. Sok tinédzser számára ez is csak egy trend, ám ha ők is részt vesznek benne, az erősíti a társas köteléket az iskolában.

(Kiemelt kép: TikTok/karlieissoswag)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top