nlc.hu
Család

Harry és Vilmos élete Diana halála után

Különös történetet talált ki Vilmos és Harry Diana halála kapcsán

26 éve, hogy Diana hercegnő elhunyt egy párizsi autóbalesetben. Fiai viszont azt hitték, hogy a nő halála egy terv része volt...

1997. augusztus 31-én egy tragikus autóbalesetben életét vesztette Diana wales hercegnő, Vilmos és Harry hercegek édesanyja. Arról, hogy a kamaszfiúk miről beszélgettek utoljára a hercegnével, és mi volt az első reakciójuk, amikor meghallották Diana halálának a hírét, néhány éve az HBO dokumentumfilmjében beszéltek.

Vilmos 15, míg öccse, Harry 12 éves volt 1997-ben. „Nem igazán emlékszem az utolsó beszélgetésünk tartalmára. De azt tudom, hogy életem végig sajnálni fogom, hogy csak egy rövid telefonhívás volt. Ha tudtam volna, hogy ez az utolsó alkalom, hogy beszélhetek az édesanyámmal, akkor sokkal fontosabb és emlékezetesebb dolgokat mondtam volna neki” – mondta Harry 2017-ben a Diana, Our Mother: Her Life and Legacy című dokumentumfilmben.

Diana hercegnő. Vilmos herceg és Harry herceg

Diana hercegnő. Vilmos herceg és Harry herceg (Fotó: Profimedia)

A fiúk azt az augusztust is a nagyszüleikkel töltötték Balmoralban. Ott közölték velük Diana tragikus balesetének hírét is. „Nincs ehhez hasonló sokk a világon. Tényleg nincs. Mintha földrengés futott volna át a házon, az életemen. Beletelt egy kis időbe, mire valóban felfogtam, ami történt” – emlékezett vissza arra a napra Vilmos herceg.

II. Erzsébet és Fülöp herceg igyekezett óvni a fiúkat a nyilvánosságtól. Ehhez pedig Balmoral tökéletes helyszín volt. „A fájdalom sötét napjaiban vigaszt találtam a csendes skót vidéken. Éppen ezért a Skóciához fűződő kapcsolatom örökre mély lesz” – mondta Vilmos már 2021-ben.

Mindenki segíteni akart, de a kamaszok nem értették a történteket

Közvetlenül Diana halála után, a nagyszülők és Károly is megpróbált beszélgetni a hercegekkel arról, ami történt. „A család összejött, mindenki mérhetetlenül törődő és megértő volt. De mivel kamaszok voltunk, abban a korban nagyon nehéz volt velünk kommunikálni vagy megérteni az érzéseinket” – magyarázta Vilmos, aki csak nagyon lassan tudta újjáépíteni az életét. „Először megpróbáltam megérteni, hogy mi történt, miközben azt hajtogattam magamban, hogy anyám nem akarja, hogy zaklatott és ideges legyek. Ő nem akarná, hogy rosszul érezzem magam. Igyekeztem elfoglalni magam, hogy átvészeljem a gyász megannyi fázisát.”

Harry herceg, Vilmos herceg és III. Károly

Károly és fiúk 6 nappal Diana halála után Londonban (Fotó: Profimedia)

Harry számára a legjobban édesanyja erős ölelése hiányzik. „Hiányzik a családnak az a része. Hiányzik az anyám…”

2023-ban az Anderson Coopernek adott interjúban Harry azt mondta, hogy testvérével együtt sokáig hitték azt, hogy anyjuk csak eltűnt egy időre, és a baleset egy terv része. „Hosszú ideig nem voltam hajlandó elfogadni, hogy örökre elment. Tudom, hogy Vilmosnak is hasonló gondolatai voltak. Sokáig vártuk, hogy csörögjön a telefon…”

Vilmos herceg, Harry herceg, Károly király, és fülöp edinburghi herceg

Vilmos és Harry édesanyjuk halottas menetében. Mellettük: Károly, a nagyapjuk Fülöp és Diana testvére (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top