nlc.hu
Család

Felér egy csodával, ha egypetéjű hármasikrek születnek

Felér egy csodával, ha egypetéjű hármas ikrek születnek

Megdöbbentő lehet az élmény, amikor az ultrahangon nem egy, nem is kettő, hanem három magzat sejlik fel. Az pedig már tényleg felér egy csodával, ha a hármasikrek még egypetéjűek is.
hármasikrek

2016-ban hatalmas meglepetés érte a már egygyermekes anyukát, az Egyesült Királyságban élő Becki-Jo Allent, amikor kiderült, hogy hármas ikrei lesznek. Sőt, az is kiderült, hogy egypetéjű hármasikrekről van szó, aminek az esélye egy a 200 millióhoz.  Ez az arány a természetese fogantatást jelenti, lombikprogram esetén gyakoribb az ikerterhesség. Bár az új orvosi irányelvek szerint csak ritka esetben ültetnek be egyszerre több embriót, pont amiatt, hogy csökkentsék az ikerterhességek kockázatát, ami mindig veszélyesebb az anya számára is, mint egy átlagos, normál várandósság egy babával.

Sokszor a leendő szülők, főleg azok, akik nagyon vágynak gyermekre, hajlamosak romantizálni az ikerterhességet, de fontos tudni, hogy minél több magzatról van szó, annál magasabb a rizikófaktora a komplikációknak, a koraszülésnek, és az ezekből származó egészségügyi károsodásoknak. Ahogy a gyermekek ellátása sem egy leányálom, főleg a korai időszakban. Érthető, ha első blikkre sokkolta a hír a fiatal édesanyát.

A fiúk végül a vártnál korábban jöttek, és Becki-Jo mindössze 31 hetes korában kezdett el vajúdni. A három fiú, Roman, Rocco és Rohan Tierney alig több mint három kilóval és számos egészségügyi komplikációval jöttek a világra. A következő hat hetet a liverpooli női kórház intenzív osztályán töltötték, de ma már egészséges, aktív kisfiúk.

Ritkán, de azért születnek egypetéjű hármas ikrek

Bár az egypetéjű hármas ikrek ritkák, a Tierney fiúk nem az egyetlenek a világon. 2020-ban a brit Katie Craw szintén egypetéjű hármas ikreknek adott életet, Tommynak, Joshuának és Eddie-nek. 

Három gyermek érkezése hatalmas terhet jelent, ezért Katie, amikor megtudta, hogy három gyermeket vár, azt gondolta:

„Nem engedhetünk meg magunknak egy nagy autót vagy egy nagyobb házat. Nagyon sok volt ezt feldolgozni. És most, hogy itt vannak, úgy érzem, mintha a boldogság buborékjában lennék. Teljesen lenyűgözőek” – mondta.

2022 novemberben egy olaszországi nő három egyforma kislányt, Marisolt, Clarissát és Ginevrát hozott világra. Egy másik kansasi nő 2018-ban  pedig szintén egypetéjű hármas ikreknek, Ronnak, Elkanahnak és Abishai-nak adott életet. 

Itthonról is tudunk példát mondani, bár nem egypetéjűekre, a népszerű énekesnek, Rúzsa Magdinak is hármas ikrei születtek. A statisztikák szerint idehaza minden hatvanadik szüléskor ikerpár és minden háromezredik szüléskor hármas ikrek jönnek világra. 

Egy és kétpetéjű ikrek

Kétpetéjű ikrekről akkor beszélünk, ha az anya két petesejtjét két különálló spermium megtermékenyíti. Az egypetéjű ikrek esetében egy petesejt termékenyül meg, amely később kettéválik, így két különálló baba jön létre. A kétpetéjű ikrek genetikája ugyan szoros kapcsolatban áll egymással, csakúgy, mint a hagyományos testvérek esetében, míg az egypetéjű ikrek DNS-e is azonos. 

Az egypetéjű hármas ikrek ugyanígy működnek, azonban ahelyett, hogy a petesejt kétszer, háromszor osztódik. A kutatások azt mutatják, hogy az egypetéjű ikrek hajlamosak a családban öröklődni; azonban a családi előzményektől függetlenül egyik esetben sem garantált a dolog. A hármas ikrek még kevésbé kiszámíthatóak. Hármas ikrek esetében gyakran vannak komplikációk: rendszerint korán és alacsony születési súllyal jönnek a világra. 

„Minél több csecsemő születik [egyszerre], annál veszélyesebb” – mondja Dr. Jonathan Herman, a Long Island Jewish Medical Center munkatársa. – Van egy mondás, miszerint az ikrek kétszer annyi örömöt jelentenek a családnak, de háromszor annyi gondot az orvosoknak.” 

A szakemberek szerint bizonyos kultúrákban nagyobb valószínűséggel születnek többes ikrek, mint másokban, a modern termékenységi kezelésekkel pedig egyre gyakoribbá válnak az ikrek, hármas ikrek.  

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top