nlc.hu
Család
Tortázás az intézményekben: nincs központi szabályozás

Házi sütemények az iskolákban: valahol mehet a macskaszőrös kókuszgolyó, máshol tilos a torta

Az iskolai, óvodai szülinapi tortázás kérdése előtérbe került egy éve, amikor az ételallergiás esetek történtek az intézményekben, de még mindig elég nagy a káosz a szabályok körül, ugyanis az intézményen múlik, hogy milyen ételt lehet bevinni közös fogyasztásra.

A gyerekeim ovis korában, 15 éve még nem is volt kérdés, hogy vihetjük-e a tortákat és sütiket az oviba a szülinapi ünneplésekre, simán lehetett saját készítésű tortákkal villogni a csoport előtt. Az ételallergiáról nem sok szó esett még akkoriban, nem is merült fel bennünk, hogy bárkinek árthatnánk a saját sütivel, pedig belegondolva, nem csak az allergiások miatt aggályos az otthoni torták közkinccsé tétele. Gondoljunk csak az otthoni higiénés körülményekre, kutyára, macskára, hajhullásra… mindez szintén megkérdőjelezi, hogy akarunk-e otthoni sütiket az intézményekben.

Mindenhol más a szokás

A nem reprezentatív felmérésem alapján arra jutottam, hogy kész káosz van az intézményeknél a tortatémában, mert a megkérdezett nagyjából 10 anyuka legalább tízféle verziót mondott, hogy náluk a gyerek ovijában, iskolájában mi a szokás. Az egyik anyuka azt mesélte, hogy az alsós gyerek iskolájában tortát ugyan nem lehet bevinni a szülinapon, csak cukrászdából, tanúsítvánnyal, de az iskolai rendezvényeken, farsangon, sportnapon szokták kérni a tanítók az otthoni süteményeket. A suli sütivásárt is rendez évente egyszer, ahova mindenki a saját készítésű sütijét viszi, és kis adományért azokból vásárolnak a többiek. Ebben az esetben egészen feleslegesnek tűnik a szülinapi tortákra a cukrászdás szabály betartása, hiszen miben különbözik egy otthoni torta egy saját készítésű kókuszgolyótól? Szegény, diszkriminált torták.

Egy háromgyerekes anyának is hasonló tapasztalata van a gyerekek iskolájával: „Vihetünk tortát, ha nem házi készítésű. Elkerülendő a nem megfelelő élelmiszerkezelést, az ebből eredő fertőzéseket. Egy cukrászda rendelkezik auditált HACCP-rendszerrel, ezáltal nagyobb bizalommal – és nyomonkövetési lehetőséggel.” Az egyik ovis anyuka megszólalónknál azonban még ennél is szigorúbb a helyzet az óvodában, ott nem lehet cukrászdás tortát sem vinni, csak előre csomagolt bolti édességet visznek a gyerekek szülinapján.

Szülinapi torta

Szülinapi buli az óvodában (Fotó: Depositphotos)

Egy másik ovis szülő elmondása szerint náluk az intézmény engedi a cukrászdából hozott tortát igazolással, számlával, de az iskolás gyerekénél nincs engedélyezve a torta az ételallergiásokra hivatkozva, ott a cukorkával, dörmivel köszöntés a szokás. És hogy még nagyobb legyen a káosz, érkezett olyan válasz is, ahol az oviban semmit sem lehet vinni szülinapon, a nagyobb gyerek iskolájában pedig egyáltalán nincs szabály a tortázásokra. Egy ovis kislány anyukája pedig említette azt a megoldást, ami a legjobb a lehetőségek között: „Saját készítésű tortát nem lehet vinni, cukrászdait akkor, ha tudnak adni HACCP-igazolást és összetevőlistát, vagy csomagolt nasi.

Viszont ennél egyszerűbb megoldás, hogy az óvodai étkeztetési beszállítótól is lehet előre rendelni tortát, és akkor azért elmenni se kell, egyből viszik oda nekik.

„Nálunk nem igazán van korlátozás sem az óvodában, sem az iskolában – teszi hozzá egy megyeszékhelyen élő kétgyerekes apuka. – A születésnapokat rendszeresen megünneplik az oviban, ahová simán be lehet vinni házi készítésű süteményt vagy tortát. A szülők között szerencsére elég jól működik a kommunikáció, tudják, hogy melyik gyerek mire érzékeny, és nekik külön kedveskednek valamivel. Emellett ha valamilyen batyus buli vagy sütivásár van, akkor a legtöbben feltüntetik, hogy miből készült az adott finomság.

A nagyobb gyerek iskolájából sincsenek kitiltva az otthon készített édességek, tavaly például sütivásárt rendeztek, ahol a gyerekek is vásárolhattak. Legalább 30-40 féle édesség közül választhattak, de azt nem igazán lehetett tudni, hogy melyik mit tartalmazott, már csak azért sem, mert lehet, hogy az adott szülő nem is volt ott az árusításnál. Nehéz állást foglalni a kérdésben, mert miközben nyilvánvaló, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek az óvodákba és iskolákba bevitt, bizonytalan összetételű sütemények, a szülinapok és sütivásáros délutánok fontos közösségi eseménynek számítanak.”

Hiányzik az egységes szabályozás

A hivatalos álláspontot az iskolai, óvodai tortázásokról a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tette közzé augusztus végén a Facebook-oldalán: „Jogszabály ugyan nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét, azonban az oktatási-nevelési intézmény felelős döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem. Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor álláspontunk szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz »ahány ház, annyi szokás«, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszer-biztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok.

Mindezek alapján gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszer-biztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható, mégpedig annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt.

A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergén információkat tartalmazó dokumentumot kérni a szülők által vásárolt torták/sütemények mellé.”

A Nébih-poszt kitért arra a lehetőségre is, hogy cukrászdából, boltból származó sütemények, torták jelentek meg az intézményekben, ami nem elvetendő ötlet, azonban kihangsúlyozta, hogy „az élelmiszer-vállalkozó csak az átadásig felel a termékért”. Az tehát, hogy a cukrászdából, boltból mire eljut a suliba, oviba, megint egy olyan élelmiszer-biztonsági kockázat – például a szállítás során érheti szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása miatt lesz kockázatos a torta –, amit a szakemberek nem javasolnak vállalni az intézményeknek. A megoldás a Nébih szerint az intézmények kezében lehet: 

A fentiek kiküszöbölése érdekében az intézmény saját maga is megrendelheti a gyermekek számára a tortát vagy süteményt (akár a választásba bevonva a gyerekeket, szülőket), ezzel megelőzve a szállításból fakadó kockázatot is.

Egy kiszállított torta esetén egészen az átadásig (beleértve a szállítást is) felel az élelmiszer-vállalkozó (pl. cukrászda üzemeltetője) a termékért. A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége ebben az esetben is kiemelt jelentőségű, hogy egy esetleges megbetegedés esetén igazolni lehessen a torta/sütemény eredetét.”

Más iskolai, óvodai eseményekre pedig azt javasolja a Nébih, hogy hűtést nem igénylő, bolti kekszeket, pogácsákat és süteményeket vigyünk, ne az otthon összetapogatott, macskaszőrös kókuszgolyót.

A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve

Amellett, hogy élelmiszer-biztonsági, higiéniai aggodalmak fogalmazódtak meg az intézményekben szülinapi tortázással, nem lehet szó nélkül hagyni azt sem, hogy milyen kockázatos az ételallergiás gyerekek számára egy ilyen szülinapozás. Bár idén már bevezették, hogy minden iskolában kell legyen egy autoinjektor, amit anafilaxiás sokk esetén használni kell az allergiás reakció enyhítésére, de ez a rendszer még nagyon gyerekcipőben jár. Például azért is, mert az állam nem fizeti, hogy a sulinak legyen ilyen autoinjektora készleten, de legalább már az allergiás gyerekeknek ingyenesen felírhatja a gyerekorvos.

Létfontosságú lenne, hogy az óvodai, iskolai közösséget, pedagógusokat is megfelelő módon felkészítsék az allergiás esetekre, nemcsak az autinjektor használatára, hanem általában arra, hogy felismerjék az enyhébb allergiás reakciókat is, és tudják, mit kell velük kezdeni.

Dr. Papp Gábor, csecsemő és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, az Allergia Képzett Iskola (AKI) program alapítója egy korábbi cikkünkben elmondta, hogy a legfontosabb feladatuknak a pedagógusok és az iskolákban dolgozók képzését tartják. A fő hangsúlyt a súlyos allergiás reakció, az anafilaxia megelőzésére helyezik, de fontos, hogy minden ehhez kapcsolódó problémával foglalkozzanak. Az talán az egyszerűbb helyzet, amikor a gyerek tud a saját allergiájáról és annak súlyosságáról, mert őt már felkészítették a szülei jó eséllyel, hogy mit kell csinálnia, ha allergiás reakciókat észlelne magán. Egyáltalán: tudja, hogy milyen reakciókat kell figyelni a testén, így időben tud szólni a tanárnak, védőnőnek, hogy segítsenek.

Azoknál a gyerekeknél azonban muszáj lenne képben lenni alaposabban a környezetnek is, akiknél még nem történt otthon súlyosabb allergiás reakció, vagy esetleg otthon nem nevelik egészségtudatosan a gyereket a szülők.

Az ételallergia mind közül talán azért a legveszélyesebb, mert nem is kell ahhoz szülinapi tortázás, hogy baj történjen, elég hozzá annyi, hogy megkínálják egymást a gyerekek a tízóraiból, amit otthonról hoztak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy súlyos ételallergia esetén halálos kedvesség is lehet, a gyerekek pedig általában nem tudják, hogy mit tartalmaz pontosan az otthoni szendvics. Súlyos allergia esetén természetesen nem csupán az intézménynek van ebben felelőssége, hanem a szülőknek is, hogy felkészítsék arra a gyereket, hogyan tudja elkerülni a veszélyes allergéneket.

Epipen

Egy nővér mutatja be az Epipen használatát egy amerikai iskolában (Fotó: Joel P. Lugavere/Los Angeles Times via Getty Images)

Figyelj az allergiás reakciókra!

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány az allergiás reakciókról és a teendőkről részletesebben is nyilatkozott a 2022-es ételallergiás tragédia után, amikor egy hétéves, mogyoróallergiás kisfiú vesztette életét valószínűleg az iskolában elfogyasztott, mogyorót is tartalmazó torta miatt. A torta válthatott ki „életveszélyes, úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakciót, mely akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet” – írta a Magyar Gyermekmentő Alapítvány. Az írás eredetileg azért született, mert sok ételallergiás gyerek szülője kereste meg az alapítványt a tragédia után, hogy mit lehet tenni hasonló esetben, és segíthet-e a kalcium?

A válasz egyértelműen nem, a KALCIUM NEM használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.

De egyáltalán nem csak az ételallergiás gyerekekre vonatkozik ez, és nem csak ők vannak veszélyben, nem csak nekik lehet szükségük akár autoinjektoros beavatkozásra allergiás reakció esetén. A Gyermekmentő Alapítvány pontokba szedte a legfontosabb tudnivalókat, amit érdemes lenne kitűzni minden intézményben, ahova gyerekek járnak:

  • Allergiát okozhat étel, pollen, gyógyszer, rovarcsípés, kozmetikum… ételek közül leggyakrabban tejfehérje, tojás, diófélék, eper, kagyló, szója.
  • A legsúlyosabb, életet veszélyeztető allergiás reakció, az anafilaxia szerencsére ritkán fordul elő.
  • A tünetek megjelenhetnek percek alatt is, de több óra után is, érinthetnek egy, vagy több szervet is (bőr, gyomor-bél, légzőszervek, szív és érrendszer, központi idegrendszer).
  • Enyhébb tünetek esetén csalánkiütés, kipirulás, orrfolyás, tüsszögés, könnyezés jelentkezhet.
  • Súlyosabb tünet vagy tünetek esetén hívjunk mentőt: lágyrészduzzanat (ajak, szemhéj, fül, nyelv) rekedtség, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, elsápadás, hányás, rossz közérzet, köhögés, fulladás, szorongás, szapora szívverés, tudatzavar, görcsroham.
  • Enyhe tünetek esetén antihisztamin (Zyrtec, Claritine, Fenistil, Allegra…) és szteroid készítmények segíthetnek.
  • Életveszélyes tünetek esetén adrenalintartalmú vészhelyzeti önadagoló „toll” (autinjektor, például az Anapen Junior/EpiPen Junior) használata segíthet (csökkenti a duzzanatot, serkenti a légzést és szívműködést, emeli a vérnyomást).
  • Autoinjektort allergiavizsgálat után, szükség esetén orvos írhat fel a beteg részére.
  • Igazolt, súlyos allergiás betegnek a „tollat” mindig magánál kell tartania, és erről környezetét tájékoztatni kell.
  • Vegyünk részt elsősegélynyújtó képzésen, tanuljunk meg újraéleszteni.

Ha pedig az iskolai, óvodai szülinapozásról van szó, érdemes lenne a Nébihre hallgatni, és egyből összekötni az iskolát és cukrászdát, hogy oda szállítsák ki a tortát, a suliban, oviban pedig tárolják megfelelő hőmérsékleten addig, amíg az asztalra nem kerül a gyerekek elé. Így csökkenthetők lennének az élelmiszer-biztonsági kockázatok, nem lenne gond a macska sem otthon, és még az allergéneket is átlátnák az intézményekben a pedagógusok. Persze ehhez kell az is, hogy az intézmények együttműködjenek a szülőkkel, és legyen hajlandóság arra, hogy beszálljanak a tortarendelés, átvétel, tárolás folyamatába. Fontos lenne a központi szabályozás ebben a kérdésben az allergiás reakciók és egyéb higiéniai problémák miatt, hogy nyugodtan tudjanak a gyerekek, pedagógusok és szülők is a közös sütizéseknek örülni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top