nlc.hu
Család

Tapasztalt szülők osztották meg a tanácsaikat

Hisztizés és idegösszeomlás helyett: kincset érő tanácsok tapasztalt szülőktől

Egy boltban a gyereked elkezd kiakadni, mert csokit és játékot akar. A „Hagyd abba a sírást" felszólítás mit sem ér, de közben nem akarod beadni a derekad. Ilyen és hasonló helyzetekre adtak tanácsokat a tapasztalt szülők.

A legjobb tippeket a gyereknevelésről mindig más szülőktől lehet hallani – bár lehet, hogy a gyerekpszichológusok nem értenének egyet néhány tanáccsal. A tapasztalat azonban nagy előnyt jelent az elmélettel szemben, ezért is érdemes fontolóra venni azokat a – főleg a hisztik megelőzésére vonatkozó – tippeket, amiket ovis gyerekek szülei írtak egymásnak a Redditen.

1. Tereld el a gyerek figyelmét

Amikor sír a gyerek ne szólj rá, hogy hagyja abba a sírást, mert ez még nagyjából egy gyereknél sem működött, hanem inkább tereld el a figyelmét. Kérdezd meg, milyen színű a ruhája vagy a cipője. Ez remek technika arra, hogy másra koncentráljon a gyerek – a saját ruhájának színére -, ami hirtelen elapasztja a könnyeket.

2. Ne mondd, hogy mennyi idő van hátra

Készülődni kell hazafelé a játszótérről, vagy közeledik a fekvés ideje, mindez előidézhet egy-egy idegösszeomlást a kicsiknél. Ott lehet hibázni, ha időt mondasz, mert egy gyerek számára nem egyértelmű, ha adsz neki még öt vagy 10 percet, hogy befejezze a játékot. Nem tudja számolni a perceket, és nem érti, milyen gyorsan repül az idő. Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy „még 5 perc”, mondd azt, hogy „még 5 dobás”, ha például labdázik. Lehet bármi más is: „még 10 kör” vagy „még két homoksüti”.

3. Töröld meg a saját arcodat

Ha maszatosra sikerült az étkezés – ez egy kisgyereknél nem egyedi eset -, de a gyerek nem akarja hagyni, hogy megtöröld vagy megmosd az arcát, hogy ne száradjon rá a paradicsomszósz, akkor próbáld ki, hogy először a saját arcodat törlöd meg a gyerek szeme láttára. Így megnyugszik, hogy túlélhető a procedúra, és még beindul nála az utánzás is, úgyhogy hagyni fogja, hogy megtöröld az arcát (megmosd a fogát stb., ami épp problémás).

Képünk illusztráció (Fotó: Depositphoto)

Képünk illusztráció (Fotó: Depositphoto)

4. Kínáld a zöldséget vacsora előtt

Nem minden gyerek jó evő, és nem mindenki választ paradicsomot a csirkefalatok helyett. Van megoldás arra, hogyan lehet rávenni a gyermeket az egészséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásra: csak add oda a zöldségeket a gyereknek vacsora előtt, hátha olyan éhes, hogy szinte bármit megeszik, még a sárgarépát is.

5. Figyelj oda a kérdéseidre

Gondolkodj, mielőtt kérdezel valamit, mert néhány kérdésre nehéz lehet válaszolni gyerekfejjel. Például a „Kérsz hotdogot vacsorára?” helyett jobb, ha azt kérdezed: „Mit kérsz a hotdogodra?” Adni kell a gyereknek választási lehetőségeket, hogy érezze, hogy van a kezében valamennyi irányítás, de azért nem szabad átadni teljesen a kormányzást. Például kérdezd meg, hogy melyik pólót szeretné felvenni, de úgy, hogy kétfélét ajánlasz csak. Érdemes minél konkrétabban fogalmazni. Illetve fontos tanács az is, hogy ne adj a gyereknek választási lehetőséget, ha nincs valódi döntési joga az adott szituációban. Az olyan kérdésekre, mint „Hazamegyünk?”, valójában csak egy helyes válasz létezik, és nem a gyerek dönti el, mikor megyünk haza.

6. Írd fel a listára

Nem jó érzés, ha nemet kell mondanod a saját gyerekednek, még akkor sem, ha a 28. kukásautót akarja veled megvetetni. Szóval ne mondj nemet. Mondd neki, hogy „írjuk fel a listára”, ehhez akár elő is vehetsz egy papírt és tényleg felírhatod az adott játékot, még jól is jöhet egy ilyen lista, amikor majd karácsonyi ajándékokat vadászol. Ezzel elkerülheted a vitákat és a könnyeket a boltban (legalábbis egy részét).

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top