nlc.hu
Család

A 100 leggyakoribb családnév Magyarországon

Nagy, Kovács, Tóth…, de hogy van tovább? A 100 leggyakoribb családnév Magyarországon

Az öt leggyakoribb vezetéknevet több mint egymillió ember viseli Magyarországon, de a listán szereplő családnév zömének csökken az előfordulása.
Család babakocsival 1965-ben Budapesten Magyarország, Budapest XI. jobbra a Szerémi sor 12., szemben a Baranyai utca - Szerémi sor kereszteződése.

Ahhoz, hogy egy magyarországi családnév bekerüljön a száz leggyakoribb közé, majdnem tízezer emberre van szükség – az utolsó helyezett, a Márton vezetéknév 9715 előfordulással szerepel a Belügyminisztérium által közzétett toplistán.

A rangsor élén nincsenek nagy meglepetések, de az mindenképpen érdekes, hogy

az öt leggyakoribb nevet – Nagy, Kovács, Tóth, Szabó, Horváth – összesen több mint egymillió ember viseli Magyarországon.

A top 100 név együttvéve 3,2 millió ember születési anyakönyvi kivonatában szerepel jelenleg.

A 2023-as és a 2020-as adatok összehasonlításából kiderül az is, hogy a száz leggyakoribb családnév csaknem mindegyikének csökkent az előfordulása Magyarországon. A listavezető négyes (Nagy, Kovács, Tóth, Szabó) mindegyike 3800-3900-zal esett vissza, és a többi vezetéknév jó része is egy-két százalékot csökkent a három év leforgása alatt.

Arányaiban a legnagyobb veszteség a Szücsöket, a Deákokat, Pintéreket, Fazekasokat érte 2,5 százalék körüli csökkenéssel. Eközben csaknem 900-zal (1,2 százalékkal) nőtt a Lakatos nevet viselők száma, és százzal-pár százzal nőtt a Balog, a Váradi, a Jónás, a Budai családnevek előfordulása.

A toplistán elért helyezéseket egyelőre ezek a változások nem igazán befolyásolják: a legtöbb név ugyanott maradt a rangsorban, vagy legfeljebb egyet-egyet ugrott fel vagy le. Igaz, a Jónás családnév hat, a Csonka pedig öt helyet ugrott előre, míg a Berki a 2020-as utolsó előtti pozícióból a 94. helyre tornászta fel magát. Ezzel szemben hat-hat helyett csúszott vissza a Faragó és a Kerekes név, amivel idén a 97. és a 98. helyre kerültek, és ha folytatódik a tendencia, akár ki is szorulhatnak a top 100 családnév klubjából.

(Kiemelt kép: Fortepan / Bauer Sándor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top