nlc.hu
Család

Ilyen az élet szingli apaként

Szingli apukák mutatják be, hogyan nevelik a gyermekeiket a mindennapokban

Ugyan kevesebben vannak, mint az egyedülálló anyák, de azért szép számmal akadnak olyan szingli férfiak is, akik saját maguk nevelik a gyermekeiket. Most a TikTokról hoztunk olyan cuki apukákat, akik arról mesélnek, milyenek a mindennapjaik.
Szingli apuka

Bár általában az anyák maradnak egyedül gyermekeikkel, ők nevelik a kicsiket, miután lezajlik egy válás, vagy az apuka egy fészekkel odébb költözik, ugyanakkor a statisztikák azt is mutatják, hogy világszerte egyre több az olyan egyedülálló férfi, aki egy vagy több gyermeket nevel.

A Pew Research Center tízéves népszámlálási és amerikai közösségi felmérési adatainak elemzése szerint a kiskorú gyermekes háztartások rekordarányú 8 százalékát egyedülálló apa vezeti az Egyesült Államokban, szemben az 1960-as 1 százalékkal.

A számokból az is kitűnik, hogy az egyedülálló apás háztartások száma körülbelül kilencszeresére nőtt 1960 óta 2011-re, a kevesebb mint 300 000-ről több mint 2,6 millióra.

Külföldön egyébként egyre több férfi vállal egyedül gyermeket, a Facebookon létezik egy csoportjuk is, Single Fathers by Choice néven, amihez egyre többen csatlakoznak. A Guardian írt is egy apukáról, Joe Norton-ról, aki két fiút fogadott örökbe, és hatalmas viral lett Luca Trapanese, az olasz, katolikus, egyedülálló apa fotójából, aki adoptált egy 1 hónapos Down-szindrómás babát.

Egyszerűen családot akart, és amikor találkozott Albával, akit 20 leendő szülő utasított el korábban, azonnal tudta, hogy ő az, akire várt.

Magyarországon ma hozzávetőleg 40 ezer édesapa neveli egyedül gyerekeit, az Egyszülős Központ egyik, korábbi beszámolója szerint Magyarországon az egyedül nevelő szülők mintegy 14 százaléka férfi.

Az egyedülálló apák problémáiról, érzéseiről azonban ritkán esik szó, ezért is jó, hogy a közösségi médiában egyre többet láthatunk erről az oldalról is. 

A TikTokon például szép számmal találunk olyan szingli apukákat, akik arról posztolnak, hogyan telnek a mindennapjaik a gyereknevelés, háztartás, munka háromszögében.

Ez az apuka például minden reggel elkészíti a lányai haját:

 

Majdnem két millióan követik Dylant, aki két kislányát neveli, és erről szinte napi gyakorisággal posztol. Ebben a videóban például Halloween-re öltözik be a lányaival.

@everythingdad #AD | Every year it has been our tradition to go to @Spirit Halloween. It’s not just a store, but an experience. Make sure you stop by today to check it out. #spirithalloween ♬ Fall October Halloween horror classic(177261) - rareNote

Egy Shawn  nevű férfi arról beszél szintén a TikTokon, hogy milyen egyedülálló apának lenni, és azt is elmondta, hogy sokszor úgy érzi, azért pattintják le a nők, mert ő neveli a gyerekeit.

@kingroundhere2

People like me until they find out..

♬ ziezie Cupid Flow OUTNOW - Playyboyykeeys

Egy másik cuki apuka, három gyermekét neveli egyedül Ohióban és szabályosan megolvasztotta a szíveket, amikor a TikTokon olyan randipartnert keresett, aki elmenne vele, a lányával és annak fiújával a helyi vidámparkba. 

@cbsmornings A dad went viral after asking for a date to accompany him with his family to an amusement park – and he is returning the favor for another family. #cbsmornings #amusementpark #ohio #kingsisland ♬ original sound - CBS Mornings

Magyarországról is találtam egy fiatal apukát, Olivért, aki arról posztol, milyenek a hétköznapok szingli szülőként. Szerinte az egyedülállóság nem börtön, és mindenkinek jól kellene éreznie magát egyedül is, ő úgy véli nem egészséges, amikor egyik kapcsolatba esünk a másikba. Az egyedülálló apaság kapcsán vicces sztorikat is megoszt, ez például az egyik kedvenc videóm tőle. 

Kiemelt kép: Facebook/Singel Fathers by Chocie

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top