nlc.hu
Baba

Ez az egyedülálló nő a 3 éves kisfiával járja a világot

Ilyen az élet egy lakóautóban utazgatva egyedülálló anyaként – videó

Jayla Hardimon megunva az alkalmazotti létet, felpimpelt egy lakóautót és nekivágott a nagyvilágnak a kétéves csemetéjével. Azóta coachként dolgozik, és köszöni szépen jól elvan a gurulós otthonában.
élet egy autóban

Valószínűleg sokunk eljátszott már azzal a gondolattal, hogy bevágjuk magunkat egy lakóautóba és útnak indulunk, kiszakítjuk magunkat a megszokott mókuskerékból és felfedezzük magunknak a világot. A legtöbben azonban megmaradunk a gondolatnál, túl röghöz kötötten élünk, féltjük az egzisztenciánkat, nem merünk változtatni, pláne, ha már van egy gyerekünk. Jayla Hardimon azonban úgy döntött, őt nem kötik gúzsba a belső félelmek és a társadalmilag elfogadott sémák, elhatározta, egy ideig lakóautóval fog utazgatni a két éves gyermekével. A McDonald’s-ban dolgozó nő egyre inkább úgy érezte, hogy túl szoros a póráz, és minden egyes nappal nagyobb és nagyobb ellenérzéssel fog bele a mindennapi rutinba. Hardimon nemcsak pár hétre szeretett volna kicsekkolni a mókuskerékből, úgy képzelte, hogy életmódot vált, és átszeli kisfiával az Egyesült Államokat. A nőt még az sem tartotta vissza, hogy sosem vezetett furgont vagy lakóautót, és nem volt gyakorlott utazó. Pláne nem egy kisgyerekkel.

Lepukkant furgonból guruló otthon

2021 februárjában aztán az egyik barátja felajánlotta, hogy neki adja a lerobbant 1998-as Dodge Ram 3500-os furgonját, amit amúgy a roncstelepen akart hagyni. Jayla úgy volt vele, ez bizony egy jel az univerzumtól, és elfogadta a felajánlást. Persze a járgányt rendesen fel kellett újítani, és ehhez korlátoltak voltak a nő anyagi lehetőségei, ezért DIY videók alapján kezdte el a munkálatokat. „Nem vagyok túl ügyes kezű ember, és nincsenek asztalos ismereteim” – mondta a Today-nek, majd hozzátette:

Egyszerűen elhatároztam, hogy megoldom.

Ehhez mérten a következő hat hónapban összesen 5000 dollárt (több mint másfél millió forintot) költött a furgon  átalakításával, és ezt a sikerekkel és kudarcokkal bővelkedő időszakot dokumentálta is a This Travel Mom nevű TikTok-oldalán. Ebben például bemutatja Sandy-t, a furgonjukat, amely egyben az otthonuk is:

A videókból kiderül, hogy Jayla tényleg újjávarázsolta a furgont: kicserélte az üléseket, gyerekbiztos polcokat épített be, szerzett egy hordozható autós hűtőszekrényt és fagyasztót, kétszemélyes matracot, kialakított egy apró kamrát, és szerzett étkezőasztalt is. A furgonban helyet csinált egy apró fürdőszobának, amelyben hordozható WC és folyóvíz is van, valamint tárolóhelyek Kareem pelenkáinak és törlőkendőinek. Tusoló nincs, de az anya és fia közösségi házakban, kempingekben vagy benzinkutakon fürdik, és nyilvános mosodákban mosnak.

2 éve úton

Ahogy kész lett a furgon 2001 őszén, Hardimon és a kis asszisztense, Kareem útnak is indultak, és azóta vissza sem néztek. Jártak Kaliforniában, meglátogatták Nevadát, Arizonát, Oregont, Washingtont és Idahót.  „A legkedvesebb emlékeim a tengerparton való autózás, a snowboardozás és a túrázás voltak” – mesélte a Today-nek, hozzátéve, hogy rendszerint 2-3 óránál többet nem vezet, és általában fizetős kempingekben, parkolókban, vagy állami tulajdonú földeken pihennek meg.

Csak azért mert egy házban élnek, és Jayla-nak nincs munkahelye, napirendjük azért nekik is van. Reggeli után nekiáll dolgozni, manapság a közösségi médiában márkaszponzorálással és egy coaching vállalkozással keresi a jövedelmét, másoknak segít elindítani a saját furgonos életüket. Munka után ő tanítja a számokra, gyarapítja a gyerek szókincsét és a finom motorikus képességeit. Kareem spanyolul és amerikai jelnyelvet is tanul. A “szünetben” játszótereket látogatnak, vagy kirándulnak, fára másznak, virágokat szednek, állatokat figyelnek.

Néha más furgonos családokkal utazunk.

– mesélte.

„Egy appon keresztül tartjuk egymással a kapcsolatot, és különböző helyszíneken találkozunk útközben – a legjobb barátomat, aki szintén egyedülálló anya, Oregonban ismertem meg. A TikTok-on keresztül keresett meg. Most már a gyerekeink is barátok.” – mesélte. Az életük valóban nem mindennapi, ugyanakkor a szabad, utazgatós életformának is vannak hátulütői. Jayla elismeri, hogy az élet az úton egy kisgyermekkel olykor magányos.

@thistravelmom Making memories while traveling made easy with @airluum ! By using Airluum my memories will know longer be forgotten! #airluumapp #vanlife #solofemaletraveler #solofemalevanlife #travel #singlemomtravel ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Vannak pillanatok, amikor azt kívánom, bárcsak lenne egy barátom, akire támaszkodhatnék” – mondja, majd hozzáteszi: „De a magányosságon segít, amikor (utazó)társakat találunk, új hobbikat fedezünk fel, vagy csak egyszerűen dolgozom. Eltartott egy ideig, amíg megtaláltam magam az anyaságon kívül, de amikor megkaptam a furgont, felfedeztem a saját szenvedélyemet”

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire veszélyes egyedülálló nőként, egy gyerekkel utazgatni kietlen utakon, ismeretlen helyeken. Hardimon azt meséli, hogy mindig odafigyel a biztonságukra, a családja mindig tudja, hogy épp merre járnak, SMS-kódot használ arra az esetre, hogy tudják, biztosan ő az, és nem egy idegen használja a telefont. Kamerákat is szerelt a furgonja külső oldalára, amelyek a WiFi hotspotjához csatlakoznak, így a furgon belsejéből is láthatja a közvetlen környezetüket. Éjszakára az ablakokat felhúzza, és a kulcstartóján egy doboz paprikaspray fityeg. A nő azt mondja, egyetlen egyszer érezte magát veszélyben, amikor a nevadai Renóban két autó megpróbálta elállni a furgonját egy parkolóban. 

A cuki páros egyelőre élvezi az utazós életmódot, és mivel még a Karmeen épphogy óvodás korú, így az édesanyja sem siet vissza a hétköznapi keretek közé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top