nlc.hu
Család

Tevékenységek gyerekkel tabletezés helyett

Tabletezés helyett ezt csináld a gyerekkel!

Sokszor egyszerűbb betenni egy filmet vagy rövid videót, hogy pár perc nyugtunk legyen. Ám szokjunk le erről gyermekeink egészségének érdekében!

Bár a televíziózás önmagában nem egészségtelen a gyermekek számára, a túl sok tévézés mozgásszegény életmóddal járhat, és kimaradnak a változatos tanulási lehetőségek is. Ugyanez érvényes a telefonokra és tabletekre is. Csakúgy, mint az édességek vagy a sós nassolnivalók esetében, a gyerekek képernyőidejét is korlátozni kell – és kiegyensúlyozottan elosztani más tevékenységekkel.

A gazdag, egészséges gyermekkorhoz a gyermekeknek folyamatosan sokféle tapasztalatot kell szerezniük. A tévénézéssel vagy akár a videojátékokkal töltött idő ellensúlyozására próbáljunk ki egy alternatív, egészséges tevékenységet, amely gazdagíthatja gyermekünk életét.

1. Krétarajzok

Közeli kép krétarajzról.

A krétarajzok fejlesztik a gyerekek kreativitását

Tartsunk készenlétben egy színes doboz krétát a napsütéses alkalmakra. Gyermekünk rajzolhat színes képeket, alakzatokat hozhat létre, valamint számokat és betűket írhat. Hogy mindez szórakoztatóbb legyen, hívjuk át néhány barátját egy játékos délutánra. Akár mi is beszállhatunk a kreatív folyamatba, a krétarajz számunkra is remek szórakozást fog nyújtani.

A szabad művészkedés és az írás fejleszti gyermekeink kreativitását. Ezáltal elősegítjük érzelmi, szociális és mentális fejlődésük. Amikor krétával rajzolnak, betűket és szavakat írva, számolási és olvasási készségeik is hatékonyan fejlődnek.

2. Segítség a konyhában

Kisfiú segít egy nőnek a konyhában.

A közös konyhai tevékenységek egyszerre hasznosak és szórakoztatóak

Kérjük meg a gyereket, hogy csatlakozzon hozzánk a konyhában. Segíthet például a mérésnél és keverésnél. Már a kisgyerekek is megmoshatják a gyümölcsöket és a zöldségeket – és szórakoztatónak fogják találni az ételek megtervezését.

Ötletek olyan ételekre, amelyeket együtt készíthetünk el:

  • Színes témájú ételek: Válasszunk ki egy színt, majd tervezzünk egy egész ételt az adott szín figyelembevételével. Egy sárga ebéd például tartalmazhat grillezett sajtos szendvicset ananásszal és kukoricával. Egy zöld vacsora állhat zöldbabból, cukkinicsónakból és almaszeletekből.
  • Házi készítésű jégkrém: Turmixoljunk össze egy turmixgépben görög joghurtot és friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöket. Kérjük meg gyermekünk, hogy számolja meg a bogyókat, és nyomja meg az indító gombot a turmixgépen. Öntsük a folyadékot jégkrémformákba, és fagyasszuk le legalább 6 órára. Amikor elkészülnek, gyermekünk izgatott és büszke lesz.
  • Állatkerti ebéd: Készítsünk mókás állatokat vagy más élőlényeket egészséges élelmiszerekből. Például készíthetünk bogarakat mogyoróvajjal töltött zellerrudakból, amelyeket perec-, keksz- vagy almaszelet-szárnyakkal díszíthetünk. Szemnek akár áfonyát, napraforgómagot vagy Cheeriost is adhatunk hozzá.

A gyermekek táplálkozással kapcsolatos tanítása fontos az egészség általános megértéséhez. Amikor gyermekünk a konyhában van, olyan készségeket is fejleszthet, mint a számolás és a mérés. A hozzávalók mosása, hordása és keverése fejleszti képességeiket, és tapasztalatot szereznek a csapatban való együttműködésről. Ráadásul a közös konyhai munka minőségi szülő-gyermek időt biztosít.

3. Olvasás

Könyvet lapozó kislány.

Szülőként rajtunk is múlik, hogy gyerekünk mennyire kedveli meg az olvasást

Hagyjuk, hogy gyermekünk egyedül fedezzen fel könyveket vagy magazinokat, vagy csatlakozzunk és olvassunk vele együtt. Használjunk nagy, színes képekkel ellátott képeskönyveket, hogy könnyebb legyen bevonni a történetbe.

Ha naponta akár csak néhány percre is kinyit egy könyvet, már az előremozdítja a gyerek fejlődését. Az olvasás minden korosztály számára szórakoztató, izgalmas és megnyugtató. „A szülői felolvasás legalább 10-11 éves korig növeli a gyermek olvasási és egyéb kognitív képességeit. Ez egy olyan korai életkori beavatkozás, amely a jelek szerint egész hátralévő életükre előnyös” – állapította meg a Melbourne-i Egyetem 2012-es tanulmánya.

4. Friss levegő és mozgás

Esőkabátban szaladgáló gyerekek.

Igazából bármelyik korosztálynak jót tesz, ha a szabadban töltik a délutánt

Legyen szó biciklizésről, sétáról vagy szabadtéri játékokról, gyermekünk könnyen találhat módot arra, hogy élvezze a szabadban töltött időt – és közben egy kis testmozgást is végezzen.

A friss levegő és a mozgás együtteséhez:

  • piknikezzünk
  • menjünk el túrázni
  • fedezzük fel a természetet az udvaron vagy egy erdei ösvényen
  • menjünk el állatkertbe
  • látogassunk el a játszótérre vagy a parkba
  • horgásszunk vagy ússzunk
  • játsszunk a homokban, építsünk homokvárat
  • fejlesszük a sportkészségeket (például a dobást és az elkapást).

A szabadban töltött idő növeli gyermekünk ismereteit a növényekről, állatokról, az időjárásról és még sok másról. A mozgás segít az izomépítésben és az egészség megőrzésében. Emellett emlékezetes élményekre és új készségekre is szert tesz, mint például a madármegfigyelés, a labdába rúgás vagy a buborékfújás.

A University College London kutatói megállapították, hogy azok a gyerekek, akiknek megadják a szabadságot, hogy egyedül játsszanak a szabadban, sokkal szociálisabbak, mint azok, akik otthon maradnak.

5. Rajzoljanak vagy fessenek

Festékes arcú kisfiú felemeli alkotását.

A festés és a rajzolás a gyerekkor elengedhetetlen hobbijai

Vegyünk elő ceruzákat, tollakat, festékeket vagy zsírkrétákat papírral vagy festővászonnal együtt. Engedjük meg gyermekünknek, hogy kreativitását kihasználva festményeket, képeket tervezzen. Akár saját készítésű kártyákat is készíthetnek születésnapokra és más ünnepekre.

6. Zenehallgatás

Fejhallgatós kisfiú.

Zenehallgatás közben a gyerekek általában sokkal nyugodtabbak

Kapcsoljunk be zenét, és hagyjuk, hogy gyermekünk csak pihenjen és hallgassa. Vagy akár táncos bulit is indíthatunk! Keverjük a zenét klasszikus dalokkal, lendületes ütemekkel vagy természeti hangokat tartalmazó dalokkal. Ha hangszeren játszunk, mindenképpen játsszunk gyermekünk körül, hogy a zenei és családi élmény még fokozottabb legyen.

A zenehallgatás segíti a gyermekek agyának fejlődését – különösen a ritmusok területén. A gyerekek általában ellazulnak, amikor zenét hallgatnak, és nyugodtabbnak érzik magukat.

7. Építsenek valamit

Legózó kisfiú.

Számukra az építés olyan, mintha a saját világuk hoznák létre

LEGO-k, fakockák, párnák, kártyapakli, hógolyók vagy játékok segítségével gyermekünk építhet erődöket, házakat, űrhajókat és még sok mást. Függetlenül az anyagtól, felhasználhatja kreativitását és tudását, hogy valami olyat építsen, ami teljesen a sajátja.

Amikor a gyerek építkezik:

  • fejleszti motoros készségeit
  • növeli önbizalmát és kreativitását
  • megtanulja, hogyan illeszthetők egymáshoz a formák és méretek
  • együtt dolgozhat más gyerekekkel (ha testvérekről vagy játszótársaikról van szó).

(Forrás: harmony, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top