nlc.hu
Család

Magas vérnyomás a házasságokban

Meglepő kutatás: a hosszú távú párkapcsolat magas vérnyomást okoz

Egészségügyi hátránya is van, ha hosszú párkapcsolatban élsz.

Sokan azt hiszik, hogy azok a párok, akik évek óta együtt maradnak, elkezdenek hasonlítani egymásra, ugyanúgy beszélnek és hasonló szokásokat vesznek fel. Az American Heart Association új kutatása szerint sok házastársnak vagy partnernek közös egészségügyi problémája is lehet: a magas vérnyomás.

A tanulmány középkorú és idősebb heteroszexuális párokat vizsgált az Egyesült Államokban, Angliában, Kínában és Indiában. A párok 20-47%-ában mindkét házastársnak vagy partnernek magas volt a vérnyomása. A betegség Amerikában és Angliában fordult elő leginkább.

„A tanulmányt az a gyakori jelenség motiválta, hogy sok házaspárt közös érdekek fűznek egymáshoz, ugyanabban a környezetben, hasonló életmódbeli szokásokkal és egészségügyi eredményekkel rendelkeznek” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Chihua Li. – Különösen érdekel minket a magas vérnyomás, mert ez az egyik legelterjedtebb krónikus állapot, más egészségügyi állapotokat is okozhat, például vesebetegséget, szívbetegséget és szélütést.”

A kutatók 3989 amerikai, 1086 brit, 6514 kínai és 22389 indiai pár vérnyomásmérését elemezték. Azt találták, hogy a magas vérnyomású házastársak vagy partnerek prevalenciája, vagyis előfordulási gyakorisága körülbelül 47% volt Angliában, 38% az Egyesült Államokban, 21% Kínában és 20% Indiában.

„A vizsgálati kontextusban ahelyett, hogy az egyénekre összpontosítanánk, az egészségügyi szakemberek felkérhetik a házastársakat a magas vérnyomás szűrésére, közös kezelési tervet dolgoznak ki mindkét tag számára, és arra ösztönzik őket, hogy egységként kezeljék a betegséget. Eredményeink bátorítanak arra, hogy az emberek párként kérjenek egészségügyi útmutatást.”

A kutatás hiányossága, hogy az interjú során csak egyszer mérték a vérnyomást, így nem tudták megnézni, hogyan változik a párok magas vérnyomásának állapota. A tanulmány érdeme viszont az, hogy a párok együtt dolgozhatnak életmódbeli változtatásokon, és így nagyobb sikereket is érhetnek el. Mivel a hosszú távú kapcsolatban élők valóban hasonló érdeklődési körrel, életmóddal és étrenddel rendelkezhetnek, ami befolyásolhatja a vérnyomásukat, ezért a beavatkozások – akár az alkoholfogyasztás csökkentését, akár az étkezési nátrium vagy zsír mennyiségének csökkentését célozzák – könnyebben megvalósíthatók, ha mindkét házastárs vagy partner a régi magatartás megváltoztatására törekszik.

(via)

vérnyomásmérés

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top