nlc.hu
Életmód

A magas vérnyomás felismerése, okai és következményei

A magasvérnyomás-betegség tünetei és kezelése

Ahogy az életéveink növekednek, egyre nagyobb a kockázata, hogy magas a vérnyomásunk. Mikor vérnyomásunk magas, akkor a verőereink falát túl nagy nyomás terheli.

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség. A világon élő összes embernek a közel 15 százaléka szenved ebben a betegségben. Hazánkban a felnőttek körülbelül 40 százalékának magas a vérnyomása. Ami azt jelenti, hogy majdnem minden második ember érintett ebben az ügyben. Évente csaknem 5000 magyar ember halálát ez a betegség okozza.

Fontos azonban, hogy ne egy vérnyomásmérés alapján vonjunk le következtetéseket. Ha egyszer magas értéket mérünk, az nem jelenti a betegség meglétét. Lehet, hogy az adott percekben idegesek voltunk valamiért, aggódtunk, stresszes állapotban voltunk. Csak, ha többszöri mérés alkalmával mutat a mérő a normálisnál nagyobb értéket, akkor gondolkodjunk el azon, hogy érdemes lenne orvoshoz fordulnunk.

Leggyakoribb tünetek:

  • fejfájás
  • fáradékonyság, gyengeség
  • orrvérzés, fülzúgás
  • mellkasi fájdalom
  • homályos látás, szédülés
  • ingerlékenység
  • hányinger, hányás

Mik lehetnek a kiváltó okok?

A magas vérnyomás lehet elsődleges és másodlagos. Másodlagos esetben más betegségek tüneteként jelentkezik a vérnyomás látványos megugrása.

Elsődleges hipertónia

Több tényező együttese alakítja, mint például a genetikai hajlam és a környezeti hajlamosító tényezők.

  • stressz – az állandó idegeskedés megemeli a vérnyomást
  • mozgásszegény életmód – megnövekszik a pulzus (minél magasabb valaki pulzusa, annál kevesebb vért képes a szív egy dobbanással keringetni – túl kevés tápanyag és oxigén jut el a sejtekhez)
  • elhízás – minél nagyobb a túlsúly, a vérkeringésnek annál több sejtet kell ellátnia, ezért a szívnek több vért kell keringetnie az erekben
  • dohányzás – a cigarettában lévő káros anyagok roncsolják az erek falát és érszűkületet okoznak
  • magas sótartalmú étrend – a zsíros és túlságosan sós ételek roncsolják az erek falát, ez pedig elősegíti a vérzsír érfalra rakódását – magasabb koleszterinszint alakul ki
  • alkohol – a nagy mennyiségű alkohol károsítja a szív izomzatát, ezzel pedig szívritmuszavart okoz – drasztikusan rontja a vitaminok és az ásványi anyagok feldolgozásának hatékonyságát
  • kávé – szintén nagy mennyiségben okozhatja a vérnyomás megemelkedését
Egy tál zöldség hever az asztalon. Mellette egy vérnyomásmérő és edzéshez való súlyok vannak odakészítve.

Változtassuk meg káros életmódunkat és étrendünket! (Fotó: Getty Images)

Másodlagos hipertónia

Ebben az esetben pontosan megállapítható a felelős kórfolyamat például különböző vesebetegségek, fejlődési rendellenességek, pajzsmirigybetegségek. Ezeken kívül a különféle gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók, fogamzásgátló tabletták mellékhatásaként is jelentkezhet. Természetesen a drogfogyasztás is magas vérnyomást okoz.

Következmények

A hosszú ideje fennálló magas vérnyomás az ideghártya és a retina ereinek összehúzódásához vezet, ennek tünete a homályos látás is. Legvégső esetben akár megvakulást is okoz. Emellett a vese folyamatos romlása is megfigyelhető. A magas vérnyomás létrehoz egy betegséghullámot, amely egy folyamatos kört alakít ki: több szervet is károsít, szívelégtelenséget és színinfarktust okozhat.

Ha a felsorolt tünetekből több is fennáll rendszeresen vagy folyamatosan, akkor mindenképp keresse fel háziorvosát!

A magas vérnyomás kezelése

Elsősorban érdemes életmódunkon és étrendünkön változtatni. Ha továbbra is fennállnak a tünetek, akkor érdemes lehet vérnyomáscsökkentőt felíratni orvosunkkal. Ezeken kívül, ha a felsorolt lehetséges okok közül valamelyik vagy akár több is érvényes volt rád, akkor azokat kezdd el megváltoztatni vagy kiküszöbölni életmódodból.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top