nlc.hu
Család

Karácsonykor önbecsülés fejlesztése

Ne felejtsd el megbecsülni magad az ünnepek alatt!

Az önbecsülés önszeretetet és önbizalmat épít - karácsonykor mindez duplán ér!

A karácsony remek alkalom arra, hogy önostorozásba kezdjünk azon, hogy mit nem tettünk meg, mit nem csináltunk jól és min késő már változtatni. Paula Durlofsky pszichológus azt tapasztalta a saját pácienseinél, hogy gyakran figyelmen kívül hagyják a jó cselekedeteiket és csak arra koncentrálnak, hogy mit csináltak rosszul. A karácsony ráadásul rengeteg hibalehetőséget rejt magában, úgyhogy ilyenkor felerősödhet az érzés, hogy nem vagyunk elég jók. A szakember szerint tudatosan tennünk kell az önbecsülésért ebben az időszakban duplán is.

Önmagad megbecsülése és hála

Kétségtelen, hogy a hála gyakorlásából rengeteg előnyünk származik, de mást jelent, mint önmagunk megbecsülése. Tanulmányok szerint a hála nagymértékben minimalizálja az olyan negatív érzéseket, mint a megbánás, a neheztelés és az irigység. Sőt, a tanulmányok szerint lehetetlen egyszerre irigységet és hálát érezni.

Önmagad megbecsülése egy lépéssel továbbviszi a hála pozitív hatásait. Az önbecsülés az egyén egyedi tulajdonságainak, képességeinek, tehetségének és eredményeinek – kicsiknek és nagyoknak – elismerése és értékelése. Magában foglalja az értékünk elismerését és a büszkeséget magunkra. Dióhéjban az önértékelés azt jelenti, hogy hálásak vagyunk önmagunkért anélkül, hogy az arrogancia vagy a túlzott magabiztosság érzését keltenénk.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Az önértékelés fejlesztése

Az önbecsülés olyan készség, amely magában foglalja az önreflexiót és az önmagunkkal való együttérzést is. Túl gyakran fordul elő, hogy a barátainknak, családunknak támogatást és vigaszt nyújtunk, míg önmagunkkal nagyon keményen bánunk.

Az lenne a cél az önértékelés fejlesztésével, hogy egy szeretetteljes, támogató és empatikus kapcsolatot alakítsunk ki önmagunkkal.

A szakember azt javasolja, hogy ha azon kapod magad, hogy a karácsonyi időszakban neheztelsz magadra, állj meg, tarts szünetet, és gyakorold az önbecsülés, önértékelés készségét. A következő öt lépés segíthet ebben:

  1. Ünnepeld a győzelmeidet. Az önbecsülés magában foglalja, hogy méltónak érezzük magunkat arra, hogy megünnepeljük az eredményeinket. Ez azért is fontos, mert segít tudatosítani a pozitív tulajdonságainkat és kiélvezni a pozitív élményeinket.
  2. Vezess érzésnaplót. A naplóírás segít az önreflexió készségének fejlesztésében, ami az önértékelés egyik fontos összetevője. A naplóírás emellett az érzelmi intelligenciánkat is segíti, ezáltal elmélyíti önismeretünk mértékét is.
  3. Fordítsd meg a negatív önbeszédet. Adj magadnak „vállveregetést” és bókokat a nap folyamán. Például, ha befejeztél egy nehéz munkahelyi projektet, vagy túljutottál egy közeli baráttal vagy családtaggal egy konfliktuson, állj meg, és ismerd el a sikereidet.
  4. Helyezd előtérbe az öngondoskodást. Azzal, hogy időt és energiát szánunk azokra a dolgokra, amelyeket élvezünk, és amelyekkel javíthatjuk az életminőségünket, erőteljes üzenetet küldünk magunknak, hogy megérdemeljük a szeretetet, a törődést és a figyelmet.
  5. Állíts össze egy olyan öngondoskodási ütemtervet, amely magában foglalja azt, amit szeretsz csinálni, például táncolni, zenét hallgatni, olvasni vagy edzeni. Ügyelj arra, hogy olyan tevékenységek is szerepeljenek benne, mint a meditáció, a testmozgás és a megfelelő alvás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top