Család

Két trükk, amitől sokkal boldogabb lesz a karácsonyod

Nem kell sok hozzá, hogy ne idegeskedős, szorongós, stresszes legyen idén a karácsony.

Nem vagy egyedül, ha szenvedsz a karácsony gondolatától is, sokak számára nem annyira öröm, mint inkább idegtépő hajsza az ünnepekre való készülődés. Izgalom helyett stressz, öröm helyett egy kis depresszió köszönthet rád a karácsonnyal, mert millió elvárásnak kell megfelelni, és számolhatod az ajándékokat, hogy minden gyereknek ugyanannyi jusson, mert ha nem, lesz nagy kiborulás. Nem olyan csodálatos és felhőtlen időszak ez, mint ahogy a filmekben és reklámokban bemutatják, és valószínűleg ettől a két trükktől sem csöppensz az idilli hollywoodi ünnep közepébe, de jobb eséllyel fogod élvezni az ünnepeket, ha hallgatsz Gina Binder pszichoterapeuta tanácsaira.

Válaszd szét a „szereted” és „muszáj” fogalmakat a fejedben

Általában azért nagy teher a karácsonyi időszak, mert tele van kötelező feladatokkal, amiket senki sem szeret igazán megcsinálni. Az egyik nem szereti a vásárlást, a másik utálja, hogy ki kell öltözni, a harmadiknak meg meggyűlik a baja a bejglivel. De az a helyzet, hogy mindennap van egy rakás olyan dolog, amit nem szeretünk, mégis megteszünk azért, hogy haladjon előre az élet. Például:

  • Nem szeretsz reggel hatkor felkelni, de megteszed, mert a gyerekeknek, a macskának, a kutyának reggelit kell adni.
  • Nem különösebben szereted az idegen emberek társaságát, de elmész a bevásárlóközpontba, mert az erkélyeden nem tudsz csirkét tartani és búzát termeszteni.
  • Lehet, hogy nem szereted a munkádat, de csak bemész a munkahelyedre mindennap, mert ki kell fizetni a számlákat, és élni kell valamiből.
  • Nem szeretsz dekorálni, de a gyerekeid imádják, ha tiszta karácsonyi csicsa a lakás, ezért megteszed.
  • Nem szeretsz sütni-főzni, de a családodat vendégül szeretnéd látni, ezért odaállsz a tűzhely mellé.

El kell engedni azt a tévképzetet, amiért valószínűleg a tévé a felelős, hogy a karácsony minden pillanatának csodálatosnak kell lennie. Nem jön a Mikulás a kéményen, és nem lesz tökéletes az ünnep. Épp elég, ha elég jót sikerül összehozni.

karácsonyi készülődés trükkök

Fotó: iStock

Igazítsd az elvárásaidat a valósághoz

Mielőtt teljesen Grincs válna belőled, alakítsd át az elvárásaidat, sőt mások elvárásain is tudsz igazítani. Meg lehet mondani az anyósnak, hogy nem vagy hajlandó ablakot pucolni csak azért, mert karácsony van, és a férjnek, hogy nem lesz bejgli, helyette találjatok ki egyszerűbb sütit, ami lehet a ti saját hagyományos karácsonyi süteményetek. Gyakran csak annyi a probléma a karácsonnyal, hogy minden feltételnek meg akarunk felelni, ami persze lehetetlen, és csak az elégedetlenséget növeli a lelkünkben.

Alakítsd a készülődést a saját kedved szerint. Nem kötelező csak azért megszakadni, mert mások vagy a hagyományok ezt várják el tőled. A takarítás, vásárlás, dekorálás, főzés, sütés mind lehet olyan, ahogy neked tetszik, és aki nem ért egyet vele, az csinálhatja máshogy, jobban, a saját otthonában. Legyen olyan karácsonyod, amilyen a te családodnak megfelel, az éppen elég szép és meghitt ünnep lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top