Család

Legalább karácsonykor ne legyen már családi balhé!

Az ünnepek közeledtével a meghitt hangulat helyett néha a szorongás áll bele az emberbe a várható családi konfliktusok miatt.

Szegény karácsony nagy nyomás alatt áll: legyen meghitt, örömteli, áradjon a szeretet, és a meghatottságtól párásodjon be az egész család szeme szenteste. A valóságban aztán ezt a pár ünnepi napot családi balhék tarkítják, mert senki sem tud kibújni a bőréből csak azért, mert karácsony van. Előjönnek az évtizedes sérelmek, lányok az anyjuk fejéhez vágják gyerekkori traumáikat, anyósok kritizálják a menyüket, nagynénik csipkedik a gyerekek arcát, akik ordítva rohannak el előlük a szobájukba, és férjek vonulnak el a vécére órákra, csak hogy nyugtuk legyen már az asszony nyaggatásától.

Csoda, ha már novemberben gyomoridegünk van a karácsonytól?

Ezernyi oka lehet annak, hogy a családon belül feszültség van, ami felett könnyű elsiklani év közben, hiszen alig találkozunk, aztán karácsonykor hirtelen sok óráig össze vagyunk zárva, ami óhatatlanul is vezethet konfliktusokhoz. Dr. Mark B. Borg klinikai szakpszichológus szerint azonban tudatosan tehetünk a karácsonyi balhék ellen – igaz, egy kis önuralomra szükség lesz hozzá, de érdemes hallgatni a tanácsaira, hogy tényleg szép legyen idén az ünnep.

1. Ne várd a vitát

Sok esetben már ugrásra készen érkezünk a családi ebédre, mert tavaly is beszólogatott Béla bá’, biztos most is feni a nyelvét már hetek óta. Ez pedig azt jelenti, hogy szinte elvárod a többiektől, kihegyezed magad rá, hogy konfliktus legyen, ami önmagában az egyik legjobb konfliktusgeneráló módszer. Helyette inkább menj oda úgy, hogy felveszed az „ahogy esik, úgy puffan” hozzáállást.

karácsonyi készülődés konfliktus

Részlet az Itthon, édes otthon című filmből (Forrás: IMDb)

2. Lépj ki a helyzetből

Senki sem mondta, hogy ott kell ülni és eltűrni, hogy gyalázzanak. Még akkor sem, ha a saját anyád, apád ül szemben veled. Felnőtt ember vagy, nem kisgyerek, ha úgy érzed, kezd kényelmetlen lenni a beszélgetés, akkor állj fel, és menj át a másik szobába, vagy tegyél egy sétát a friss levegőn. Ha szünetet tartotok a vitában, az mindkét félre jó hatással van, ne félj használni a lelépés módszerét.

3. Válassz társat magad mellé

Könnyebb a családi konfliktusokat átvészelni az ünnepek alatt, ha van egy tettestársad, akivel össze tudsz nézni, amikor a nagynéni kezd idegesíteni. Lehet ez a testvéred, az unokatesód, lehetnek a szüleid – bárki, akivel sorstársakként tudtok átevezni a vitákon.

4. Kerüld el a csapdákat

Mivel jól ismered a saját családodat, azt is tudod, milyen témákat érdemes kerülni, milyen kérdésekre nem szabad indulatból válaszolni. Használd ezt a tudást a béke kedvéért. Nem karácsonykor kell megvívni a függetlenségi háborút, gondoljanak, amit akarnak, a saját ünnepedet nem érdemes elrontani azzal, hogy besétálsz a csapdákba, és vitázol velük. Még van pár hét az ünnepekig, gyakorold addig sűrűn a vállvonogatás technikáját, csodát tehet az idei karácsonnyal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top