Életmód

3 stresszűző tipp, hogy tényleg boldog legyen az ünnep

A karácsonyról sokaknak nem a boldogság, hanem a stressz jut eszükbe.

Akárhogy is szépítjük, a karácsony stresszes időszak, főleg, ha egyedül akarunk mindent elvégezni. Kevés idő, túl sok teendő – ez a stressz alapreceptje. Mit tegyünk, ha idén már nem akarjuk, hogy az ünnep arról szóljon, hogy próbálunk a kiborulás szélén egyensúlyozni? Van három tippünk, amivel csökkenthető a karácsonyi stressz.

Készíts listát!

Ha a Mikulásnak működik, neked is fog. Nyiss egy táblázatot a számítógépen, vagy vegyél elő egy papírt, és az egyik oszlopba írd fel, mit kell elvégezni még karácsonyig (például megvásárolni az ajándékokat), a másik oszlopba pedig azt, hogy mit szeretnél megcsinálni (például megsütni azt az új karácsonyi sütit).

Már önmagában az, hogy listázva vannak a teendők, rendet tesz a káoszban, és megnyugtat, hogy átláthatóan leírtad a feladatokat, arról nem is beszélve, hogy milyen jó érzés kipipálni egy-egy tételt a listáról, amikor kész van.

stressz karácsony tippek

Fotó: iStock

Kérj segítséget!

Nem lehet elégszer elmondani: ne ess abba a hibába, hogy mindent egyedül akarsz elvégezni. Képtelenség egyszerre ajándékokat vásárolni, takarítani, dekorálni, sütit sütni, menüt tervezni, bevásárolni. Van a családnak több tagja is, akik tudnak segíteni, ne hagyd őket feladat nélkül, az apa és a gyerekek is tegyék hozzá a magukét a karácsonyi készülődéshez.

Lassíts!

Adj magadnak engedélyt a lazításra, és lassíts néha! Ne egy napra tervezd be a fa feldíszítését és a nagybevásárlást, miközben még függönyt is mosol. Hagyj időt minden feladatra, hogy nyugodtan, stressz és loholás nélkül legyen kész minden karácsony napjára. Nem sprintre van szükség az ünnepre való készülődés közben, gondolj rá úgy, mint egy kellemes, hosszú kocogásra, és mindjárt nem lesz olyan stresszes az ünnep.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top