Életmód

Stresszmentes karácsony

Létezik vajon a címben megfogalmazott karácsony? Biztosan vannak, akiknek sikerül megvalósítaniuk. Reméljük, ezzel a néhány tippel segítünk, hogy mindenki átélhesse a meghitt ünnepi pillanatot stressz nélkül, vagy legalábbis kevesebb stresszel.

Sajnos már nemcsak a decembert, de a novembert is átszövi az ünnepek előtti stressz. Ez részben annak a következménye, hogy hamarabb kiteszik a boltok az ünnepi kellékeket, hamarabb elkezdünk vásárolni, és valahogy mintha minden évben csak nőne a téli szünidő előtt elvégzendő munkamennyiség. Összeszedtünk néhány tippet, hogyan csökkenthetjük az ünnepek előtti stresszt, így hogyan tehetjük szebbé a karácsonyt.

Ajándékok lista szerint

A legnagyobb fejtörést általában az ajándékok beszerzése jelenti, éppen ezért nem árt előre – akár már év közben – listát vezeti a felmerülő ötletekről. Nyissunk egy jegyzetet a telefonunkba, és írjuk fel, ki minek örülne. Ha pedig nagyon ötlet híján vagyunk, kérjük meg rokonainkat, írjanak kívánságlistát, amiről aztán megvásárolhatunk valamit.

Óvakodjunk a túlköltekezéstől, készítsünk tervet

Az ajándéklista készítése azért is jó megoldás, mert így előre láthatjuk, kinek mennyibe kerül majd a kiszemelt meglepetés. Sokszor a stresszt az anyagiak okozzák, de ha van egy pontos listánk, akkor készíthetünk pontos költségtervezetet is, elkerülve sok kellemetlenséget, a bankszámlánk lenullázását.

Feladatmegosztás

Sok nő úgy érzi, a karácsonyi előkészületek csak rá hárulnak. Ne legyen így! Ahogyan a háztartásvezetésből is egyre több férfi veszi ki a részét, úgy nyugodtan vonjuk be őket az ünnepek előtti teendőkbe is. A halászlevet bízzuk a férfira, a második fogást készítsük mi, a sütemények elkészítésére pedig kérjük meg a nagymamát. Ha már elég idősek a gyerekek, vonjuk be őket is.

Szervezzük ki a feladatokat, kérjünk segítséget

Ha úgy érezzük, hogy a feladatok megosztása ellenére sem tudunk mindent elvégezni, ne szégyelljünk segítséget kérni. Ha például nincs időnk az ünnep előtt takarítani, akkor hívjunk takarítónőt.

Ne halasszunk semmit az utolsó pillanatra

Ahogyan az ajándékok beszerzését sem szabad december elejére halasztani, úgy minden más feladatot is tervezzünk be jó előre. Az ünnepek előtti nagytakarítással kapcsolatos teendőket például ne egy hétvégére időzítsük, hanem iktassuk be a heti takarítások mellé egy-egy részfeladatként. Hogyan? Az egyik héten függönyt mosunk, a másodikon kitakarítjuk a hűtőt.

Tudjunk nemet mondani

Sokszor érezzük úgy, hogy felemésztenek a feladatok, és ez sokszor azért van, mert túlvállaljuk magunkat. Meg kell tanulnunk – főleg az ünnepek előtt – nemet mondani. Ha minden évben mi intézzük a karácsonyi céges ajándékokat, most nyugodtan passzoljuk át a feladatot, és nem feltétlenül kell idén az ovis karácsonyra megint nekünk szállítani a több kiló mézeskalácsot. Ne vállaljuk túl magunkat!

Vásároljunk online

Sokszor a tömeg okozza a legnagyobb stresszt. A bevásárlóközpontokban már parkolóhelyet is alig lehet decemberben találni, aztán az egész kálvária a boltokban folytatódik egy kis tülekedéssel. Ha megvan a profi ajándéklistánk, akkor rendeljük meg online a tételeket. Bár netes vásárlásnál fizetnünk kell szállítási költséget, de általában az árak is kedvezőbbek, arról pedig nem is beszélve, hogy több ajánlat közül tudjuk kiválasztani a nekünk legkedvezőbbet.

Szakítsunk időt a sportolásra, kikapcsolódásra a természetben

Az online vásárlással időt is megspórolhatunk, így nem kell lemondanunk a heti rendszeres sportunkról sem, ami a lelki és mentális kiegyensúlyozottsághoz elengedhetetlen. A szabadidőnket is igyekezzünk nem a zsúfolt városban, hanem a természetben tölteni szeretteinkkel, barátainkkal.

 

Váltsunk szemléletet

A mai elanyagiasodott, tárgyiasult világunkban sokan feladatként tekintenek a karácsonyra, pedig sokkal fontosabb a család és a szeretet, ennek kellene a középpontban lennie. Próbáljunk meg befelé figyelni, a szeretteinkkel lenni, és a készülődésből is közös programot csinálni. Hogyan? Például a karácsonyfa-vásárlás ne úgy nézzen ki, hogy elrohanunk autóval az egyik bevásárlóközpontba, ahol a parkolóban megvesszük a fát, hanem sétáljunk el együtt egy szombaton a helyi faiskolába, és válasszuk ki a gyerekekkel együtt.

Merjünk változtatni

Akkor lesz boldog az ünnep, ha arról szól, ami nekünk fontos. Mi fontos nekünk? Fontos, hogy az ország összes pontján lakó rokonunkat meglátogassuk? Akkor engedjük el az otthoni, csendes karácsony vízióját, és törődjünk bele, hogy ezért több száz kilométert kell keresztül-kasul utaznunk az országban. De tudatosítsuk magunkban, hogy ez az az áldozat, amit kénytelenek vagyunk meghozni, hogy szeretteinkkel legyünk. Vagy éppen ellenkezőleg: nekünk az az elengedhetetlen, hogy otthon legyünk, nyugalomban? Akkor pedig fogadjuk el, és értessük meg például a nagyszülőkkel is, hogy nem utazunk sehova, de cserébe szeretettel látjuk őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top