nlc.hu
Család

Így él a börtönből szabadult Gypsy Rose Blanchard

Férje várta a börtönből kiszabadult Gypsy Rose Blanchardot, aki megölette az anyját

Ha van összetett eset, akkor Gypsy Rose Blanchardé az. A lányt évekig kínozta az anyja, tette ezt azért, hogy megszánják az emberek. Majd egy nap, hogy kiszabaduljon a karmai közül, a lány brutálisan megölette anyját.

 Gypsy Rose nem volt beteg, anyja mégis különböző fájdalmas orvosi kezeléseknek tette ki, pusztán azért, hogy meg tudjon élni anélkül, hogy dolgoznia kelljen. A fiatal lányt anyja éveken át szándékosan betegítette meg, elhitetve vele, hogy súlyos kórokban szenved. Összesen 100 orvosnál járt vele, 30 műtétnek tette ki, szondán keresztül táplálta és kerekesszékbe kényszerítette. Ma már mindenkinek világos, hogy Gypse anyja, “Dee Dee” egy viszonylag ritka mentális betegségben, az úgynevezett  kivetített Münchausen-szindrómában szenvedett, és figyelemért cserébe arra is hajlandó volt, hogy szándékosan kockára tegye egyetlen gyermeke életét.

Gypsy Rose nem tudott édesanyja betegségéről, de kiskamasz korától érezte, hogy valami nincs rendjén: ráébredt, hogy ha akarna, kerekesszék nélkül is tudna járni, hogy nincsenek nyelési problémái, így nem lenne szüksége arra, hogy Dee Dee táplálja. Legbelül talán még azt is tudta, hogy éppen az édesanyja által belediktált gyógyszerek azok, amiktől időről-időre rosszabbul érzi magát. Dee Dee eközben egyre erőszakosabb módszerekkel fogta vissza az egyre többet dacoló és harcoló kamaszt. Volt, hogy a vállfával ütötte, de előfordult olyan, is hogy kalapáccsal a kezében fenyegette.

Gypsy – egy sikertelen szökési kísérlete után – a legnagyobb titokban regisztrált egy társkereső oldalon, ahol megismerkedett egy Nicholas Godejohn nevű fiatalemberrel, és távkapcsolatban ugyan, de szerelem alakult ki köztük.  A lány arról álmodozott, hogy közös gyerekük, és közös házuk lesz, így ő új életet kezdhet. Két évig csak online beszélgettek, ám egyszer személyesen is találkozhattak, aminek az irányításmániás Dee Dee egyáltalán nem örült, és el is tiltotta őket egymástól. Gypsynek világos lett, soha nem szabadulhat meg anyja gyámsága alól, kivéve, ha ő is szörnyűséget követ el…Felbujtotta Nicholast, hogy ölje meg az anyját, az ehhez használt kést pedig ő maga vásárolta. A fiatalok hamar lebuktak, és az autizmussal élő, büntetett előéletű férfit a gyilkosság miatt életfogytiglanra, Gypsy-t pedig  10 év börtönbüntetésre ítéltek.

Gypsy Rose Blanchard

Részlet a “The Act” című sorozatból, amely Gypsy Rose életét dolgozza fel. (fotó: Profimedia)

Megházasodott és felvette a kapcsolatot az apjával

Örülök, hogy kiszabadultam a karmai közül, de nem örülök, hogy meghalt. Anyám nem érdemelte meg azt, ami történt. Ha bármit is érdemelt volna azért, amit az évek során másokkal és velem tett, az az, ahol most én vagyok

mondta a börtönben adott interjúban Gypsy, aki jó magaviselet miatt 8 év után, 2023 decemberében szabadulhatott.

A nő már a börtönévei alatt is tartotta a kapcsolatot az apjával, a mostohaanyjával és a féltestvérével. Apjától még akkor szakította el az anyja, amikor gyerek volt. “A szabadulása utáni napon egy spa-ba visszük őt, pedikűrre, manikűrre és kozmetikába megyünk. Elvisszük bevásárolni is, mert azt mondta ez az amire nagyon vágyik, hogy saját ruhákat vehessen. De a legfontosabb, hogy a szabadulása után megünnepeljük a karácsonyt“- mondta Gypsy mostohája. 

Gypsy Rose Blanchard a börtönben

Gypsy Rose Blanchard a börtönben (fotó: PRofimedia)

De nemcsak a családja várta az időközben 30-as nőt a börtön előtt, hanem a férje is. A Louisianában élő, tanítóként dolgozó Ryan Anderson 2020-ban találkozott először a büntetését töltő nővel, akivel akkor már hónapok óta levelezett. Kicsit sem romantikus módon, a tanító azért kezdett levelezni Gypsy-vel, mert egy kollégájával fogadást kötöttek, hogy vajon az elítélt nő válaszolni fog-e neki. Végül a rendszeres levelezésből szerelem lett, és 2022. július 21-én, egy kis börtönceremónián házasságot kötöttek.

Sok érzelmi hullámvölgyön mentünk keresztül például a COVID miatt, amikor nem találkozhattunk. Ez a börtönben még jobban korlátozta az embert. De a kapcsolatunk túlélte azt a nagyon kemény időszakot

árulta el a People magazinnak Gypsy.

Könyvet ír, és filmet forgat

Bár még csak alig több, mint 1 hét telt el a szabadulása óta, a 32 éves nő és férje Ryan igencsak aktív életet él a közösségi oldalakon. December 31-én például egy romantikus szelfit osztottak meg az emberekkel, amelyet a nappalijukban készítettek.  „Egy szilveszteri csók a férjemmel” – írta Blanchard a bejegyzéshez, akinek 4,4 millió követője van az Instaramon. „Annyi év hallgatás után, végre, én magam mondhatom el a történteket, mindazt, amin keresztül mentem. Ez lesz a teljes igazság. Nézzétek meg, hogyan kezdődött a szerelmünk a The Prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard című új, az életemről szóló dokumentumfilmben”– írta korábban.

Blanchard azt mondta a People-nek, hogy férjével most egy nagyobb lakodalmat terveznek, amelyen barátaik és családtagjai is jelen lesznek. “Lesz torta és szép ruha is, mert megérdemeljük“- nyilatkozta.

Gypsy Rose Blanchard

Gypsy Rose Blanchard és férje. (fotó: Profimedia)

Az emberek vegyesen fogadták Gyspy viselkedését; akadtak, akik szerint jó terápia, hogy kiírja magából (még januárban megjelenik a könyve, amelyben arról ír, milyen az élet egy kivetített Münchausen-szindrómás mellett – a szerk.) és elmondja mindazokat a szörnyűségeket, amelyeken keresztülment. Mások úgy látják, hogy tévútra tért, és szinte már celebként viselkedik. De olyanok is akadtak, akik valamiért azt szúrták ki, hogy a férje autóján a “hitman”, vagyis a bérgyilkos szó látható.

Mindeközben a TMZ állítása szerint Missouri állam “nem kívánatos személynek” titulálta Blanchardot, akit állítólag megkértek, hogy férjével együtt hagyja el az államot, mivel biztonsági kockázatot jelent.

Mi az a kivetített Münchausen-szindróma?

A Münchausen-szindrómában szenvedő ember különféle betegségeket talál ki magának, hogy elesettsége és állapota által nyerje el az őt körülvevő közösség szimpátiáját, vagyis valójában figyelemre, törődésre vágyik. A kivetített Münchhausen-szindrómában szenvedő nem saját magának talál ki betegségeket, hanem egy hozzá közel álló családtagjának, többnyire a gyermekének. Ez a gyerekek bántalmazásának egy egészen különleges, pszichológiai és fizikai formája, hiszen olykor akár komplett műtéteket hajtatnak végre az orvosokkal, miközben az alany valójában sosem volt beteg.

Jellemző, hogy ők maguk idézik elő a betegségeket különféle mérgek segítségével. A külvilág számára a kivetített Münchhausen-szindrómában szenvedők általában hősies, önfeláldozó szülőknek tűnnek, akik minden erejükkel és energiájukkal a beteg gyermekük ápolására fókuszálnak, miközben az emberek nem tudják, hogy pont a szülő az, aki előidézi, illetve kitalálja ezeket a betegségeket. Mindezt azért teszi, hogy megszerezze az emberek elismerését. Önmagát és az életét értéktelennek érzi, de hős szülőként, ápolóként hirtelen sok pozitív figyelemben részesül, és ezt az érzést nem akarja elengedni. Sok esetben az ebben a kórképben szenvedő emberek ápoltjai néhány év után belehalnak a nagy törődésbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top