nlc.hu
Család

Hamarabb szabadulhat a fiatal nő, aki megölette az édesanyját

„Ha visszamehetnék az időben, hívnám apát” – Hamarabb szabadulhat a fiatal nő, aki megölette az édesanyját

Gypsy Rose Blanchard még idén, újév előtt szabadulhat a börtönből, ahol hét évet ült édesanyja meggyilkoltatásáért. Az immár 31 éves Gypsy azt tervezi, megrázó történetével hozzá hasonlóan bántalmazott gyermekeken segít majd.

A börtönben szabadabb vagyok, mint eddigi életem során bármikor – vallotta be Gypsy Rose Blanchard az ABC News riporterének alig két évvel édesanyja halála után, 2018-ban. Akkor sokakat megdöbbentett milyen pozitívan, már-már derűsen beszélt a rá kiszabott szigorú büntetésről. És még csak nem is először. Egy évvel korábban, az ismert tévés pszichológusnak, Dr. Philnek adott exkluzív interjújában is azt mondta: „Nem olyan rossz itt. Iskolába járok, életemben először van munkám is. […] Nagy dolog ez olyasvalakinek, aki soha életében nem járt iskolába.”

2015-ben – kis túlzással – az egész világot sokkolta, mikor kiderült, hogy Claudine „Dee Dee” Blanchardot brutálisan meggyilkolták. Az asszony nevét addigra már szerte a világon jól ismerték: a súlyosan beteg gyermekét egyedül nevelő édesanya és bájos, a körülményei ellenére mindig mosolygós kislánya, Gypsy, gyakorlatilag állandó szereplői voltak a híreknek. Hol, mert házat adományoztak nekik, hol, mert világhírű énekesek, színészek ugrottak be springfieldi otthonukba, de leggyakrabban azért, mert újabb és újabb fejlemények kerültek napvilágra a Gypsy egészségéért vívott ádáz küzdelemben.

Gypsy és Dee Dee

Gypsy és Dee Dee (Fotó: Profimedia)

Az aprócska, cérnahangú kislányt – aki 1992-ben teljesen egészségesen jött világra – nyolc éves korára egy sor, egyenként is súlyos betegséggel diagnosztizálták az orvosok: látás- és hallásgondokkal, asztmával, epilepsziával, izomsorvadással és leukémiával. Gypsy mindezek mellett tolószékkel közlekedett és nyelési problémái miatt édesanyja szondán keresztül táplálta. Az embereket megindította a sokat szenvedett kislány és a róla anyatigrisként gondoskodó Dee Dee története, (a páros gyakorlatilag évekig jószívű civilek és jótékonysági szervezetek adományaiból élt), nem csoda, hogy végül letaglózta őket a hír, hogy a 48 éves asszonyt saját gyermeke ölette meg, méghozzá az akkori szeretőjével.

31 év, 100 orvos, 30 műtét

„Mi mindenről hazudott még Dee Dee?” Don Blanchard, Gypsy Rose édesapja elsőként ezt kérdezte magától, mikor 2015-ben a tévében végignézte, ahogy lánya, akiről egészen addig úgy tudta, deréktól lefelé béna, mindenfajta segítség nélkül, a saját lábán sétált be a bíróságra. A választ Don kérdésére végül a gyilkossági nyomozás derítette ki: Dee Dee egészen sok mindenről hazudott; Gypsy Rose egészségügyi és mentális állapotát tekintve gyakorlatilag mindenről.

Gypsy, akiről szűkebb és tágabb környezete kicsi korától kezdve úgy tudta, „olyan súlyos beteg, hogy a 20 éves kort se biztos, hogy megéli”, és akivel kapcsolatban mostohaanyja, Kirsty Blanchard szerint „egyszerűbb volt azt felsorolni, milyen betegsége nincs, mint azt, hogy mije van”, élete során 100-nál is több orvosnál járt, és 30-nál is több műtétje volt. Operálták a szemeit, a füleit, a lábait, eltávolították a nyálmirigyeinek egy jó részét, szondát vezettek a gyomrába, emellett mentálisan beszámíthatatlannak nyilvánították, gondviselőjének pedig édesanyját, Dee Dee-t nevezték meg.

Gypsy és Dee Dee

Patricia Arquette és Joey King a történetet feldolgozó sorozatban, a “The Act”-ben (Fotó: Hulu/Profimedia)

Mindeközben Gypsy teljesen egészséges volt. „Az egyik szememre van egy enyhe fokú kancsalságom, de ennyi” – árulta el az ABC News riporterének már a börtönben Gypsy, akiről senki (őt magát és az egészségügyi szakembereket beleértve) sem tudta, hogy egyre súlyosbodó tüneteiért az önfeláldozó, gondoskodó és lánya egészségéért tűzbe menni is képes anya szerepében tetszelgő Dee Dee a felelős. Az az asszony, aki egy ritka pszichológiai zavarban, úgynevezett kivetített Münchausen-szindrómában szenvedett, és aki a figyelemért cserébe arra is hajlandó volt, hogy kockára tegye egyetlen gyermeke életét.

Mi az a kivetített Münchausen-szindróma?

A Münchausen-szindrómában szenvedő ember különféle betegségeket talál ki magának, hogy elesettsége és állapota által nyerje el az őt körülvevő közösség szimpátiáját, vagyis valójában figyelemre, törődésre vágyik. A kivetített Münchhausen-szindrómában szenvedő nem saját magának talál ki betegségeket, hanem egy hozzá közel álló családtagjának, többnyire a gyermekének. Ez a gyerekek bántalmazásának egy egészen különleges, pszichológiai és fizikai formája, hiszen olykor akár komplett műtéteket hajtatnak végre az orvosokkal, miközben az alany valójában sosem volt beteg.

Jellemző, hogy ők maguk idézik elő a betegségeket különféle mérgek segítségével. A külvilág számára a kivetített Münchhausen-szindrómában szenvedők általában hősies, önfeláldozó szülőknek tűnnek, akik minden erejükkel és energiájukkal a beteg gyermekük ápolására fókuszálnak, miközben az emberek nem tudják, hogy pont a szülő az, aki előidézi, illetve kitalálja ezeket a betegségeket. Mindezt azért teszi, hogy megszerezze az emberek elismerését. Önmagát és az életét értéktelennek érzi, de hős szülőként, ápolóként hirtelen sok pozitív figyelemben részesül, és ezt az érzést nem akarja elengedni. Sok esetben az ebben a kórképben szenvedő emberek ápoltjai néhány év után belehalnak a nagy törődésbe.

„Egy angyal volt, aki néha azzal fenyegetett, hogy kalapáccsal veri szét az ujjaimat”

Gypsy édesapja, Don úgy emlékszik, lánya három hónapos lehetett, mikor a bajok kezdődtek. Dee Dee ekkoriban kezdett látványosan aggódni a kislány egészségéért; azt állította, a gyereket alvás közben „rohamok gyötrik”. Bár az állításait orvosilag semmi nem támasztotta alá, az egyik gyerekorvos, akit Dee Dee felkeresett, végül – kizárólag az anya elmondásaira alapozva – alvási apnoéval diagnosztizálta a kislányt. És innentől kezdve nem volt megállás.

Az évek során Dee Dee tucatnyi orvost keresett fel újabb és újabb tünetekkel. Ahol megkérdőjelezték a szavait, onnan azonnal továbbállt, új orvost keresett. Közben Gypsy komplex egészségügyi állapotára hivatkozva egyre jobban megnehezítette az apa-lánya találkozásokat, arról pedig hallani sem akart, hogy Gypsy hosszabb időt, akár egy hétvégét is édesapjával töltsön. Az I-re a pontot aztán a Katrina-hurrikán tette fel: miután a tomboló vihar lakhatatlanná tette Dee Dee-ék louisianai otthonát, az anya-lánya párost egy új államba, Missouriba evakuálták. Don, aki ekkor már évek óta külön élt Dee Deetől, azt mondja, a költözés után gyakorlatilag megszűnt a rálátása Gypsy életére. Csak annyit tudott a lányáról, amennyit Dee Dee tudni engedett.

Gypsy mindezek ellenére jó szívvel emlékszik vissza a gyerekkorára. Elárulta, édesanyjával ezekben az években nagyon szoros kapcsolata volt, „legjobb barátok voltak”. Hozzátette azt is, hogy bár azt ő is korán észrevette, hogy anyja mintha már túlságosan is féltené, a szemében Dee Dee egy földre szállt angyal volt, akinek döntéseit eszébe sem jutott megkérdőjelezni. Így történhetett meg, hogy a lány éveket töltött tolószékben úgy, hogy pontosan tudta, amúgy tud járni. Hogy elfogadta a szondát, pedig semmi baja nem volt a nyeléssel, és zokszó nélkül szedte a gyógyszereket, amiket az anyja adott be neki, pedig a legtöbbtől csak még rosszabbul érezte magát. Aztán jött 2011.

Gypsy interjú

Gypsy Dr. Phil műsorában ad interjút (Fotó: Youtube)

Ahogy kamaszodott, Gypsy egyre többet veszekedett az anyjával. A fiatal lány a kortársaihoz hasonlóan vágyott a külvilágra, miközben Dee Dee minden tőle telhetőt megtett, hogy a négy fal között tartsa gyermekét. 2011-ben aztán – mikor Dee Dee-vel együtt mentek egy sci-fi rajongói találkozóra – Gypsy először és utoljára szökni próbált (egy jóval idősebb férfivel, akit a helyszínen ismert meg). Dee Dee hamar rátalált, mindent megígért, hogy hazacsalja a lányt, majd otthon a négy fal között az ágyhoz láncolta Gypsyt és megfenyegette, ha ezek után bárkivel is szóba áll, kalapáccsal veri szét az ujjait.

B-terv

Gypsy a bíróságon tett vallomásában őszintén elmondta, a szökését követően édesanyja egyre erőszakosabb lett vele.

Előfordult, hogy veszekedés közben a vállfával csépelt, és olyan is volt, hogy napokig nem adott enni.

A fiatal nő az egyik börtöninterjújában elmesélte azt is, az igazán nagy veszekedéseik olykor hetekig is eltartottak: „Anya ilyenkor legtöbbször bezárt a szobámba. Mindennek elmondott, rendszeresen »kis ribancnak«, »hálátlan kurvának« nevezett” – idézte fel az ABC-nek. Gypsy ekkorra már menekülni akart. Bármi áron. Egy keresztény fiataloknak fenntartott társkeresőn összeismerkedett Nicholas Godejohnnal, akivel rövid idő alatt egy pár lettek. „Gypsy sokat mesélt egy fiúról, akivel a társkeresőn szerettek egymásba, és akivel alig néhány beszélgetés után már közös gyerekeket és közös életet terveztek” – mondta el az ABC Newsnak Blanchardék szomszédja, Aleah Wodmansee, akivel Gypsy baráti viszonyt ápolt. A fiatal lány az újságíróknak hozzátette, olvasta a pár üzeneteit, de afféle gyerekes fantáziának gondolta a dolgot, amiből úgyse lesz soha semmi.

Gypsy és Nicholas

Gypsy és Nicholas rendőrségi fotója (Fotó: profimedia)

Gypsy ehhez képest a szabadulása kulcsát látta Godejohnban. Az elsődleges terve az volt, hogy úgy tör ki édesanyja egyre elviselhetetlenebbé váló szorításából, hogy teherbe esik a fiútól, és hozzáköltözik a wisconsini Big Bendbe. A szerelmesek két év chatelés után döntöttek úgy, hogy kilépnek az online térből, és nekifognak az álmaik megvalósításának. Dee Dee azonban keresztülhúzta a számításaikat: már az első találkozáskor féltékeny lett Gypsy és Nicholas kapcsolatára, és végül el is tiltotta lányát a fiútól, aki az újabb hangos veszekedést követően arra kérte Nicholast, hogy ölje meg az anyját. A végsőkig kétségbeesett lány úgy érezte, neki már csak ez maradt, hogy saját életet élhessen: a B-terv.

Gypsy a börtöninterjúk során elismerte, hatalmasat hibázott, amikor felbátorította Nicholast a gyilkosságra. Ezzel egyidőben hibáztatta is az – egyébként autizmussal diagnosztizált, büntetett előéletű – fiút:

Ahelyett, hogy egyszerűen belemegy a dologba, mondhatta volna, hogy kérjek segítséget. A rendőrségtől, apámtól, bárkitől

– fakadt ki a Dr. Philnek adott interjújában Gypsy, aki végül azon túlmenően, hogy felbujtotta Nicholast, fizette neki az utat Wisconsinból Missouriba, a szállást, sőt, ő vásárolta végül a kést is, amivel Nicholas 2015. június 10-én éjjel 17-szer szúrta meg Dee Dee Blanchardot.  

„Örülök, hogy kiszabadultam a karmai közül, de nem örülök, hogy meghalt”

„Anyám nem érdemelte meg azt, ami történt. Ha bármit is érdemelt volna azért, amit az évek során másokkal és velem tett, az az, ahol most én vagyok”

– mondta Gypsy könnyek között, miközben Dr. Phil műsorában pontról pontra felidézte a gyilkosság estéjét. A fiatal lányból másfél évvel a tragikus események után kiszakadt az is, hogy „bárcsak ne kellett volna megtörténnie ennek az egésznek!”

A gyilkosság után, amit Gypsy a fürdőszobájukba zárkózva, a fülére szorított kezekkel várt végig, Wisconsinba menekülő Nicholast és Gypsyt végül két nap után fogták el a rendőrök, többek között egy sor közösségi médiás üzenetnek köszönhetően, amit Gypsy Nicholas nevében tett közé anyja Facebook-oldalán. A lány a nyilvános üzenetben többek között azt írta: „a ribanc halott.

Ma már nagyon bánom, hogy megírtam ezt az üzenetet. Szégyellem a stílust, amit használtam, de képtelen voltam elviselni a gondolatot, hogy anyám ott fekszik temetetlenül a házunkban. Arra gondoltam, ha valami szokatlan és agresszív dolgot posztolok az oldalára, el tudom érni, hogy a szomszédok kihívják hozzánk a rendőrséget.

Gypsy a gyilkosság óta eltelt időben többször beszélt arról is, hogy ha visszaforgathatná az idő kerekét, ma már máshogy cselekedne. „Segítséget kérnék. Felhívnám aput” – mondja a fiatal nő, aki arra a kérdésre, miért nem tette meg ezt akkor, 2015-ben, azt válaszolta, hogy:

Úgy éreztem, akárhova mentem is volna, anyám megtalált volna. Hogy hiába próbáltam volna bárkinek is elmondani, mi zajlik otthon, mert anyámnak papírjai voltak arról, hogy mentálisan beszámíthatatlan vagyok. Senki sem hitt volna nekem.

Miután Gypsy vádalkut kötött és bűnösnek vallotta magát emberölésre való felbujtásban, a missouri-i bíróság 10 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. „Még a mai napig is vegyes érzéseim vannak az ítélettel kapcsolatban. Tisztában vagyok vele, hogy az emberölés súlyos vétség, ezzel együtt azt érzem, nem érdemlek olyan súlyos büntetést, mint amilyet kaptam végül” – jelentette ki a fiatal nő, aki beszélt arról is, igyekszik arra használni a börtönéveket, hogy bepótolja mindazt, amit az édesanyja miatt elmulasztott. „Szeretnék jobb emberré válni idebenn. Az a célom, hogy ne legyek olyan ember, mint az anyám.”

***

Mivel a missouri-i törvények és Gypsy Rose Blanchard ítélete is lehetővé tette ezt, a fiatal nő jogi képviselője kezdeményezte a bíróságnál, hogy Gypsy a 2015-ben kiszabott tíz évnél korábban szabadulhasson. A People magazin információ szerint a bíróság egy meghallgatást követően engedélyezte Gypsy feltételes szabadon bocsátását, és erre még idén decemberben sor is kerülhet azután, hogy a sokat megélt, immár 31 éves nő – aki legjobb barátnője, Fancy Macelli szerint a börtönben megszerette a sminkelést és a fotózást – letöltötte a rá kiszabott büntetés 85 százalékát.

És Nicholas Godejohn?

Ellentétben Gypsy Rose-zal, Nicholas nem vallotta magát bűnősnek előre megfontolt, szándékos emberölés bűntettében. A most 34 éves fiatalembert – akit korábban elítéltek már azért mert nyilvános helyen mutogatta magát –  végül 2018-ban ítélték tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre, amit a Potosi Correctional Centerben tölt jelenleg is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top