nlc.hu
Család

Pletykák V. Harald király lemondásáról

Pimasz riporter faggatta a 86 éves norvég királyt a lemondásáról

Sokan találgatják mostanában, hogy lemond-e a trónról a sokat betegeskedő idős király.

Európa legidősebb uralkodója jelenleg a 86 esztendős, egyre komolyabb egészségügyi problémákkal küzdő Harald norvég király. Miután másodunokatestvére, II. Margit dán királynő idén januárban lemondott, ismét elkezdődtek a találgatások, hogy vajon Harald tervez-e hasonló lépést.

„Ragaszkodom ahhoz, amit mindig is mondtam, hogy esküt tettem a parlamentnek, és ez egy életre szól” – mondta Harald egy interjúban január 23-án. A riporter gyorsan megjegyezte, hogy nem kritikának szánta a kérdését, hogy lemond-e, mire az uralkodó nevetve azt felelte, hogy méltányolja, hogy ezt megjegyezte. 

Harald hosszú ideje már csak nagyon nehezen és bottal tud járni. 2022 augusztusában és decemberben ráadásul többször is kórházba került, mert különböző fertőzéseken esett át. „Haraldot sokszor unalmasnak írják le, azonban sokkal inkább a hétköznapi a megfelelő jelző rá. Megvan az a képessége, hogy éppen úgy éljen, mint bármelyik más polgár. Vonattal utazik, sokszor pont úgy várakozik a peron szélén, mint a többi utas. Azt sugározza az embereknek, hogy ő is egy közülük, miközben 1991 óta tölti be az uralkodói szerepet” – írta Matthew Engel a királyról szóló cikkében.

V. Harald norvég király, Haakon koronaherceg és Ingrid Alexandra hercegnő

V. Harald norvég király, Haakon koronaherceg és Ingrid Alexandra hercegnő (Fotó: Kimm Saatvedt, Det kongelige hoff)

Norvégia első számú trónörököse Haakon koronaherceg, őt lánya, a népszerű Ingrid Alexandra követi a sorban.

via

Kiemelt fotó: Jørgen Gomnæs / The Royal Court

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top