nlc.hu
Sztárok

Ingrid Alexandra hercegnő norvég hercegnő élete

Mindenki a norvég Ingrid Alexandra hercegnőről beszél, de ki is ő valójában?

Körbejárták a világsajtót a norvég koronaherceg lányának, Ingrid Alexandra hercegnőnek a 18. születésnapjára szervezett gálavacsorán készült felvételek. De ki is ez a fiatal nő, aki – ha eljön az ő ideje – egyszer az ország második királynője lesz?

Ha nem vesszük a „mitológiai norvég uralkodókat”, vagyis azokat, akiknek a létezése nem bizonyított, akkor az ország első királya I. Széphajú Harald volt, aki 872-ben került a trónra és majdnem 60 évig uralkodott. Igen, jól olvastad,  ő a széphajú jelzőt kapta, de később a történelemben volt még Jóságos Haakon, Véreskardú Erik és Csupaszlábú Magnus is. Jelenleg 31 éve, hogy V. Harald Norvégia királya, akit a fia, Haakon koronaherceg követ majd a trónon. Ha visszatekintünk az elmúlt közel 1200 évre, akkor azonnal szembeötlik, hogy a listában bizony egyetlen nő volt: Margit királynő még a XV. században. Azonban a nem is olyan távoli jövőben, majd egy másik nő neve is felkerül erre a listára. Ugyanis Haakon idősebbik gyermeke, a 18 éves Ingrid Alexandra hercegnő megelőzve öccsét, apja után a második a trónöröklési rendben, vagyis egyszer az ország második királynője lesz.

Pucc helyett állami iskola

Ingrid Alexandra 2004-ben született Haakon koronaherceg, és a korábban pincérnőként dolgozó Mette-Marit koronahercegné elsőszülött gyermekeként. Nemcsak egy öccse van, hanem egy bátyja is, aki édesanyja korábbi kapcsolatából született. A hercegnő egy népszerű oslói középiskolába, az Elvebakkenbe járt, amely egyébként az ország legnagyobb állami középiskolája, közel 1400 tanulóval. Ingrid volt az, aki jelezte a szüleinek, hogy – magánintézmény helyett – a gimnáziumot már egy állami iskolában szeretné elvégezni.

ingrid alexandra hercegnő királyi család norvég királyi család

Ingrid Alexandra hercegnő 18. születésnapján, 2022. június 16-án (Fotó: Ida Bjørvik – Handout/Getty Images)

Tekintettel arra, hogy egyszer az országa uralkodója, vagyis királynője lesz, igencsak híres keresztszülőkkel büszkélkedhet. A spanyol királyi házaspár, a svéd koronahercegnő, illetve a dán koronaherceg és annak felesége is ott volt, amikor Ingridet a keresztvíz alá tartották. Azóta pedig kereken 18 év telt el, és amint nagykorú lett, a hercegnő a tettek mezejére lépett: elkezdett ismerkedni azon kötelezettségekkel, melyek a jövőben majd rávárnak.

Ingrid Alexandra januárban töltötte be a tizennyolcat, és egyetlen nappal a születésnapja előtt már látogatást tett a norvég parlamentbe, ahol nem csak a miniszterelnököt és a parlamenti elnököt, de a legfelsőbb bíróság elnökét is felkereste. Születésnapja délelőttjén a királyi udvar bejelentette, hogy a hercegnő egyre több hivatalos feladatot lát majd el a jövőben, és már be is rendeztek neki egy irodát a királyi palotában, nem messze a nagyapja, és az apja „birodalmától”. Mindez nem azt jelenti, hogy az érettségi után felhagyna a tanulással, hiszen komoly tervei vannak, ami a továbbtanulást illeti, arról azonban még nem nyilatkoztak, hogy melyik egyetemre készül.

A junior bajnok

A tanulás és a kicsit sem szokványos koronás teendők mellett neki is vannak olyan teljesen hétköznapi hobbijai, mint az összes többi korabeli fiatalnak. Lelkes szörfös, ráadásul a 2020-as junior norvég szörfbajnokságon aranyérmet szerzett. Bár mindössze 18 éves, de születése óta nagy népszerűségnek örvend a hazájában. Elneveztek például róla egy színes szoborparkot Oslóban 2016-ban, ami hamar a gyerekek kedvence lett.

ingrid alexandra hercegnő királyi család norvég királyi család

Fotó: Simen Sund/norvég királyi udvar

Különös közös programja van a nagypapájával

Bár hivatalosan a születésnapja januárban volt, a koronavírus-járvány miatt a puccparádés ünnepséget június 17-én tartották a királyi palotában. A gálavacsorán a meghívott vendégek között voltak a kontinens valamennyi királyi családjának tagjai. Mielőtt pedig elfogyasztották volna a ínycsiklandozó fogásokat, beszédet mondott Haakon koronaherceg és a neje, ahogyan maga az ünnepelt Ingrid Alexandra is. A hercegnő először a magas rangú vendégeknek mondott köszönetet, akik megtisztelték őt a jelenlétével, majd a közeli családtagjaihoz fordult. „Drága Anya és Apa! Köszönöm mindazt, amit nekem adtatok. Anya, tudom, hogy mindenről beszélgethetünk. Mindig öröm számomra, amikor együtt bekuckózunk a kanapéra, és sorozatokat nézünk. Nagyra értékelek mindent, amit értem teszel. Drága apa! Köszönöm, hogy mindig elviszel minket síelni, szörfözni és egyéb közös kalandokra. Mindig segítesz nekem rendet tenni az olykor keszekusza dolgok között, és akkor is nyugodt maradsz, amikor mi többiek, nem. Rendkívül hálás vagyok a segítségedért és a támogatásodért, tudom, hogy te mindig mellettem leszel. Nagyon szeretlek titeket – ezeket a szavakat intézte szüleihez a hercegnő, aki ezután testvéreinek köszönte meg, hogy egy nagyon erős és elszakíthatatlan biztonsági hálót nyújtanak számára. – Nagyon büszke vagyok mindkettőtökre, ezt mindig tudnotok kell – tette még hozzá. Ingrid Alexandra végül a nagyszüleihez, vagyis a királyhoz és a királynéhoz fordult. – Legdrágább nagypapa! Mindig nagyon jól érzem magam veled. Köszönöm azokat az estéket, amelyeket a királyi hajón tölthetünk, és valamilyen sportmérkőzést, vagy régi westernfilmet nézünk. És legfőképpen azt köszönöm, hogy mindig van egy jó vicced, amikor kicsit borús a hangulat a családban. Legdrágább Szonja nagyi! Annyi kirándulásra és kalandra elvittél minket az évek alatt. És sok este altatódalra és örökké emlékezni fogunk az unokatestvéreimmel.”

Ingrid Alexandra nem hagyta ki a felsorolásból az édesanyja anyukáját, vagyis az anyai nagymamáját sem, aki – ahogyan elmondta – a legviccesebb történeteket mesélte nekik.

ingrid alexandra hercegnő királyi család norvég királyi család

V. Harald norvég király, Szonja norvég királyné és Ingrid Alexandra hercegnő 2016-ban egy kerti partin (Fotó: Ragnar Singsaas/WireImage)

Hallatja a hangját!

Azonban nemcsak megható, családjának címzett sorokat tartalmazott a 18 éves hercegnő beszéde. Ez a gálavacsora jó alkalom volt arra, hogy Ingrid bemutassa saját gondolatait és nézőpontjait. „Az egyik legjobb dolog Norvégiában a demokráciánk. Hogy szabadon hihetünk abban, amiben akarunk. Hogy szabadon elmondhatjuk, amit akarunk. Hogy szabadon szeressünk, akit akarunk. Nagyon szerencsés vagyok, hogy Norvégiában nőttem fel… Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan országban élünk, amely folyamatosan fejlődik. Ahol bízunk egymásban… Norvégiában elkötelezettek vagyunk az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett. Elkötelezettek vagyunk a sokszínűség mellett. Elkötelezettek vagyunk a szólásszabadság mellett. És ami a legfontosabb, eltökélt szándékunk, hogy mindig keressük a jobb megoldásokat a már meglévőknél. Mindannyiunknak megvan a helye ebben a társadalomban. Különbözőek vagyunk, és más feladatokat kaptunk, de tudjuk, hogyan kell változtatni. Együtt alkotjuk azt a Norvégiát, amelyet annyira szeretünk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top