nlc.hu
Sztárok

Menye miatt mondhatott le II. Margit dán királynő

52 év után lemond II. Margit dán királynő – Menye állhat a döntés hátterében

Nemcsak a krónikus hátfájásának, de a botrányokba keveredett fiának is köze lehet ahhoz, hogy II. Margit, dán királynő visszavonul.

Sokakat meglepett, hogy az újévi beszédében II. Margit dán királynő bejelentette: január 14-én 52 év után lemond a trónról. Döntése egyrészről érthető, hiszen az elmúlt időszakban átesett egy súlyos operáción, azóta pedig csak ülve vagy bottal tudja fogadni a vendégeket. Beszédében is kiemelte, hogy a hátműtétje után mérlegelte, hogy mennyit bír még el, és úgy érezte, eljött az ideje annak, hogy átadja a trónt.

A koronával járó felelősséget a következő generációra bízom

 – mondta.  De egy nappal a lemondása híre után, máris találgatni kezdtek a lapok, hogy valóban az egészségi állapota miatt hozta-e meg ezt a döntést.

Aki követi a híreket, az tudja, hogy Margit idősebbik fia, a koronaherceg Frigyes, tavaly novemberben egy botrányos nőügybe keveredett, amit fotósok is megörökítettek. Innentől kezdve, bárhová mentek a feleségével, a nő mindig elhúzódott tőle, vagy nem engedte, hogy Frigyes megfogja a kezét. Sokan most azt feltételezik – talán nem is ok nélkül –, hogy Margit azért (is) döntött a lemondás mellett, hogy meggyőzze menyét, ne rúgja fel a házasságát Frigyessel.

II. Margit dán királynő

II. Margit dán királynő (Fotó: Profimedia)

Pikáns sztori a lapokban

Az 55 éves Frigyes 2004-ben, vagyis idén 20 éve, hogy feleségül vette az ausztrál származású Máriát. Annak idején egy bárban találkoztak Sydney-ben, amiről évekkel később így beszélt a nő: „Kezet fogtunk, amikor bemutattak minket egymásnak, és annyit mondott: »Helló, Fred vagyok.« Már fél órája beszélgettünk, amikor valaki odajött hozzám, és felhívta rá a figyelmemet, hogy ki is ül mellettem.” Négy gyermekük született, köztük a trónöröklési sorban januártól immár első Keresztély herceg. „Nyitott és toleráns gyermekeket szeretnénk nevelni, mert a tolerancia tartja össze a világot” – mondta Mária. A  házassága szinte mesébe illő volt, egészen 2023 novemberéig…

Ekkor ugyanis a Lecturas nevű magazin arról számolt be, hogy Frigyes magánútra ment Spanyolországba, ahol megnézett egy Pablo Picasso munkáit bemutató kiállítást, majd továbbment a Corral de la Moreria étterembe és a Retiro Parkban sétált. A társa viszont nem a felesége volt, hanem a 47 éves, mexikói Genoveva Casanova. A találkáról pedig fotók is készültek. A nő az Hola! magazinnak tagadta, hogy a herceg és közte bármi is lenne, a dán udvar viszont nem volt hajlandó reagálni a címlapokra. „Már évek óta ismerősök. Ismerik egymást, és közös barátaik vannak. Gyakran járnak össze, de ez minden” – mondta Susanna Griso spanyol tévés.

Egyetlen nappal azután, hogy a fotók és a sztori megjelent a legnagyobb francia, spanyol és dán lapokban, Frigyesnek és Máriának a spanyol királlyal és királynéval volt nyilvános programjuk. Mária pedig olyan fagyosan viselkedett a férjével, hogy azt tanítani kellene.

Frigyes herceg, Mária hercegnő, Letícia királyné és VI. Fülöp király

Frigyes herceg (j2), Mária hercegnő (j1), Letícia királyné (b1) és VI. Fülöp király (b2) egy nappal azt követően, hogy címlapokra került a herceg (Fotó: Profimedia)

Nagyon is valószínű, hogy Margit döntésének a hátterében az is áll, hogy Máriát továbbra is a királyi család tagjainak sorában tartsa. Az ausztrál születésű jövendő királynét ugyanis hamar megszerették a dánok, köszönhetően annak, hogy hamar megtanulta a dán nyelvet, valamint annak, ahogyan minden királyi kötelezettségének maximálisan eleget tesz. 

Egy  friss közvélemény-kutatás szerint a dánok 85 százaléka pozitív véleménnyel van  Máriáról.

Karácsonyra egyébként mintha enyhült volna a feszültség a herceg és a hercegné között. December elején gyermekeikkel közösen díszítették fel a palotát az ünnepekre, amelyről egy videót is megosztottak. Majd Ausztráliába utaztak, ahol Mária családjával töltöttek el egy kis időt. Végül visszautazva Dániába, együtt vettek részt a december 25-ei szentmisén. 

II. Margit dán királynő, Frigyes herceg és Mária hercegné

II. Margit dán királynő, Frigyes herceg és Mária hercegné (Fotó: Profimedia)

Mi a kapcsolat a dán és a brit királyi család között?

A brit Viktória királynő és Albert herceg egyik fia, VII. Eduárd II. Erzsébet dédapja volt. Viktória második fia, Artúr herceg pedig II. Margit dédapja volt. Így ők ketten harmad-unokatestvérek. De a néhai Fülöp herceg is dán-görög herceg volt, mielőtt feleségül vette Erzsébetet.

Erzsébet a példaképe

Sokáig nem volt biztos, hogy Margitból királynő lesz. Bár apja, IX. Frigyes király legidősebb gyermeke volt, a születésekor a törvény értelmében lányként nem örökölhette a trónt. Mivel azonban az uralkodónak nem született fia, népszavazásra volt szükség ahhoz, hogy módosítsák a törvényt. Így esett, hogy 1953-ban a kamasz Margitból koronahercegnő trónörökös lett. 1972-től dán királynő, és mindig is nagyon inspirálta kolléganője, II. Erzsébet. „Olyan ember volt, akit csodáltam, és akit szerencsém volt jól ismerni. Igazán különleges módon inspirált. Főleg azt a beszédét szerettem, amiben az egész életét a nemzet szolgálatának javára ajánlotta fel. Amikor a saját apám meghalt, és 1972-ben trónra léptem, Erzsébetnek ezek a szavai csengtek a fülemben. Akkor értettem meg, és akkor határoztam el, hogy hozzá hasonlóan én is a népemnek, Dániának szentelem az életemet” – mondta Margit a BBC-nek.

II. Erzsébet és II. Margit királynő 1979-ben.

II. Erzsébet és II. Margit királynő 1979-ben (Fotó: Profimedia)

Margitot sokan bírálták, hogy 2023 januárjától megfosztotta kisebbik fiának négy gyermekét a hercegi, hercegnői rangoktól. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy Miklós herceg, Félix herceg, Henrik herceg és Athena hercegnőt immár nem szólíthatják ezeken a titulusokon. A továbbiakban Monpezat grófjai és grófnője megszólítást kapnak. A királynő a bírálatok ellenére sem hátrált ki a döntéséből; elmondta, hogy elsősorban azért határozott így, hogy legalább annak a négy unokájának viszonylag normális, civil élete legyen. Hasonlóan döntött egyébként XVI. Károly Gusztáv svéd király is, aki két fiatalabb gyermekének fiainak és lányainak sorsáról határozott 2019-ben. Döntése értelmében azon unokái is a királyi családhoz tartoznak, azonban nem királyi fenségek többé, és nem kell kötelezően részt venniük a hivatalos eseményeken. Megtarthatják a hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top