Sztárok

Frigyes herceg szerelmi élete filmtéma is lehetne – ilyen a dán királyi család trónörököse

Frigyes herceg élete akár egy romantikus film alapja is lehetne, bár még egy dokumentarista életrajzi filmről is azt gondolhatnánk, hogy ilyen karaktert és ilyen fordulatokat csak kitalálni lehet.

Néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy van élet a brit királyi családon túl is, pedig bőven adnak témát más országok uralkodói is. Ez alkalommal Dánia felé kanyarodunk, és a dán trónörökös életét mutatjuk be nektek.

Anyja nem született trónörökösnek

Dánia jelenlegi uralkodója II. Margit királynő, aki 1972-ben került trónra. Bár apja az akkori trónörökös legidősebb gyermeke volt, mégsem volt egyértelmű, hogy korona kerül a fejére, mivel akkoriban érvényben volt az 1850-es dán örökösödési törvény, melynek értelmében Dánia trónját csak férfiak foglalhatták el. Apjának, IX. Frigyesnek azonban három lánygyereke született, így egészen sokáig úgy nézett ki a dolog, hogy Margit nagybátyja, Knut örökli majd a koronát. 1850 óta azonban sokat változott a világ, és IX. Frigyes, valamint a családja is egyre népszerűbb lett az emberek körében, ráadásul az Egyesült Királyságban is egy nő, Erzsébet koronahercegnő lett a trónörökös, így végül Dániában is elindították az alkotmány módosítását, mely lehetővé tette a dán trón nőági öröklését is. Margit 27 évesen ment feleségül Henri de Laborde de Monpezat grófhoz, aki az esküvő után az Őfelsége, Henrik, Dánia hercege címet kapta, és boldog házasságban éltek egészen 2018-ig, amikor a herceg elhunyt. A frigyből két fiú született, az idősebbik az 51 éves Frigyes, aki egyszer majd anyjától átveszi az uralkodói teendőket.

II. Margit dán királynő és fia, Frigyes herceg (Fotó: Hulton-Deutsch Collection / Corbis via Getty Images)

Megjósolták a találkozásukat

Sok hasonlóság nem figyelhető meg a dán Frigyes és a brit Károly herceg életében, bár az mindenképpen igaz, hogy mindketten trónvárományosok, s mindketten akkor születtek, mikor anyjuk még csak koronahercegnő volt. Frigyes hároméves volt, amikor anyja, Margit a dán királynő lett, belőle pedig trónörökös vált. Ennek megfelelően politológiát és hadtudományokat is tanult, több elméleti és gyakorlati képzésen is részt vett.

Frigyes 32 éves volt, amikor ellátogatott Ausztráliába a 2000-es olimpiai játékokra. Itt ismerte meg az értékesítőként dolgozó Mary Elisabeth Donaldsont. Mary, vagyis Mária Tasmániában született, ott is járt egyetemre, majd a diploma után Melbourne-be költözött. „Mielőtt Frigyessel találkoztam, egy bolhapiacon sétálgattam, és megálltam egy sátornál, ahol tarot kártyát vetettek nekem. Azt mondták, hamarosan elhagyom a céget, ahol éppen akkoriban dolgoztam, és egy külföldi férfival fogok találkozni, aki fenekestül felforgatja az életemet. Oké, ez nagyon szórakoztató, de semmi több – gondoltam magamban” – mondta Mária Jens Andersen írónak, aki 2017-ben könyvet írt róla és a férjéről.

Frigyes herceg és Mária hercegné (Fotó: Patrick van Katwijk / Getty Images)

Nem tudta, hogy kivel beszélget

A kötetből az is kiderül, hogy egy étteremben találkoztak: a herceg azon az estén pont ott vacsorázott, ahova a barátaival és a kollégáival Mary is ellátogatott, de a megismerkedésükhöz kellett a jelenlegi spanyol király, Fülöp is. Frigyes ugyanis nem egyedül érkezett az étterembe: vele volt a testvére, Joachim, az unokatestvére, Nikolaos görög herceg, Martha norvég hercegnő és a spanyol Fülöp is, aki történetesen ismerte Maria lakótársát – ennek köszönhető, hogy a két társaság hamar közös asztalnál folytatta a vacsorát. Frigyes egyszerűen csak Fredként mutatkozott be Marynek, aki kezdetben azt feltételezte, hogy egy európai üzletemberrel társalog. „Kezet fogtunk, amikor bemutattak minket egymásnak, és annyit mondott: »Helló, Fred vagyok.« Már fél órája beszélgettünk, amikor valaki odajött hozzám, és felhívta rá a figyelmemet, hogy ki is ül mellettem” – olvasható a könyvben Mária visszaemlékezése. Frigyes a vacsora után elkérte a nő számát, amit később egy interjúban azzal indokolt: már a megismerkedésükkor tudta, hogy a lelki társával találkozott.

Mária és Frigyes II. Margit dán királynő társaságában az esküvő után, 2004-ben (Fotó: Ian Waldie / Getty Images)

A tetovált herceg esküvője

A páros hetekig csak telefonon és e-mailen keresztül tartotta a kapcsolatot, ám idővel egyre többet találkoztak, és érezték, hogy kezd komolyra fordulni a viszonyuk. Mária Európa költözött, és kezdetben Párizsban dolgozott, ám mikor a lapok kiszimatolták, hogy ő a dán herceg kedvese, elköltözött Koppenhágába, és a Microsoftnál helyezkedett el.
 
2003-ban készültek az első közös fotók a párról. A képeken Mary vékony fehér pulóvert és farmert viselt, míg a herceg sportosan öltözött, és a rövidnadrágja alól kivillant a lábán lévő különös tetoválás is. A hajókirándulás hamar a címlapokra került, és ez után már az eljegyzésre sem kellett sokat várni. Frigyes egy romantikus olaszországi utazáson tette fel a nagy kérdést.

Frigyes herceg és Mary Donaldson először mutatkozik együtt nyilvánosan (Fotó: Patrick Riviere / Getty Images).

„Úgy döntöttünk, hogy elutazunk Rómába. Még soha nem jártunk ott korábban, és én csak arra tudtam gondolni, hogy ez az a pillanat, meg kell ragadnom… Szóval letérdeltem, és megkértem Mária kezét” – mondta egy interjúban a trónörökös. A házasságukra a királynő is áldását adta.

A herceg 2004-ben vezette oltár elé civil feleségét a koppenhágai székesegyházban – Mária addigra megszerezte a dán állampolgárságot, és belépett az evangélikus felekezetbe. A lakodalmat a fredensborgi palotában tartották, a menyasszony pedig elefántcsont színű esküvői ruhát viselt, amit Uffe Frank dán tervező készített.

Az esküvőjüknek számos megható pillanata volt, ám a legmaradandóbb momentum az lett, amikor Mária bevonulásakor a herceg szeme megtelt könnyel, és az arcán minden érzelme megmutatkozott (igaz, a koronaherceg egyébként sem az az alkat, aki pókerarccal képes végigülni egy-egy megindító eseményt). Azt, hogy ez a két ember mennyire összetartozik, az őket összeadó püspök is azonnal észrevette, és azt mondta a fiataloknak: örüljetek, hogy megtaláltátok egymást. Frigyes fogadalmában egyébként ez állt: „A mai naptól Mária az enyém, és én az övé vagyok. Szeretni, védelmezni fogom őt minden szeretetemmel és szerelmemmel.” A nászutat Afrikába szervezték, és a 2004-es olimpiai játékokra már közösen utaztak el, ezzel is megünnepelve, hogy négy évvel ezelőtt az olimpia hozta őket össze.

A dán trónörökös és a felesége nem flancolnak, mégis népszerűek

Egy évvel később már meg is született az első gyerekük, Keresztély, aki majd apját követi a trónon. Húga, a most 12 éves Isabella 2007-ben, míg az ikrek, Vince herceg és Jozefina hercegnő 2011-ben születtek. A gyerekek állami iskolába járnak, a családot pedig gyakran látni síelni, színházba menni, vagy kirándulni. Nem záratják le múzeumot, csak hogy megnézzenek egy kiállítást, és nem hatalmas limuzinnal mennek el a karácsonyi előadásra a színházba. Bár testőrök védik őket, a legtöbbször egy hétköznapi család látszatát keltik.

Frigyes dán herceg és családja a Joakim dán herceg születésnapjára rendezett vacsorán, 2019-ben (Fotó: Ole Jensen / Getty Images)

„Nyitott és toleráns gyermekeket szeretnénk nevelni, mert a tolerancia tartja össze a világot” – nyilatkozta Mária egy női hetilapnak. Amikor pedig arról kérdezték, belegondolt-e már abba, hogy egyszer királyné lesz, így válaszolt: „Soha nem álmodoztam arról kislányként, hogy hercegnő vagyok. Mindig is állatorvos akartam lenni.”

A dán uralkodói családban az a hagyomány, hogy az elsőszülött fiúk a Frigyes és a Keresztély nevet kapják felváltva. Így míg a trónörökös Frigyes, annak legidősebb fia Keresztély.

Feleségéhez hasonlóan Frigyes számára sem a látszat és a csillogás a fontos: olyan közügyekért áll ki, mint a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a jövő városainak látképe, emellett 2009-től a NOB tagja, és lelkes amatőr sportoló is. Koppenhágában, Párizsban és New Yorkban is részt vett már maratonfutáson, a 42 km-es távot a dán fővárosban 3:22:50 alatt teljesítette. A futás mellett vitorlázik is.

Hazugságok a házasságról

Hiába azonban minden népszerűség, ahogyan a királyi családok tagjait általában, őket sem kerülték el a pletykalapok rosszindulatú cikkei. Idén márciusban a New Idea magazin az alábbiakra hivatkozva kijelentette, hogy Frigyes és Mária házassága válságba került:

  • már 25 napja nem mutatkoztak együtt nyilvánosan,
  • Mária szeme gyakran karikás, fáradt, arca szomorú,
  • a hercegné egyedül ment Texasba hivatalos útra, ahol az egyik fogadáson férfiakkal beszélgetett.

A lap felvetései között szerepelt az is, hogy a párkapcsolati problémák Frigyes 2018 őszi hátoperációja óta tartanak, de azt is állították, hogy a pletykák szerint a trónörökös nem veszi elég komolyan a kötelezettségeit, és a nejére hárít minden feladatot, amíg ő iszogat – azóta azonban kiderült, hogy a koholt sztoriból egy szó sem igaz. (Halkan jegyezzük meg: ugyanez a magazin közölte tényként, hogy Katalin hercegné ikreket vár, Károly herceg pedig titokban elvált.)

A dán trón várományosa tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját: négy gyerekével, feleségével és anyjával, az uralkodóval állt ki a palota erkélyére az emberek elé, bár kissé meg volt törve, ugyanis alig három hónappal korábban veszítette el az édesapját. Anyja megindító beszédben köszöntötte, és a fogadásról készült felvételek tanúsága szerint ezen bizony a herceg is meghatódott. 

Frigyes kiegyensúlyozott, botrányoktól mentes életet él családjával. Már a mostani szerepvállalásával, társadalmi törekvéseivel is megmutatja, hogy milyen ügyekért fog harcolni és kiállni uralkodóként. A modernizáció és a hagyományos értékek egyensúlya testesül meg benne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top