nlc.hu
Család
Botulizmussal betegedtek meg a kolbásztól

Kolbászt kaptak a kántálásért, botulizmussal került kórházba több gyerek Temesváron

Antibotulin szérumot kaptak a betegek, vizsgálatot indított a Közegészségügyi Igazgatóság.
kolbász

Összesen 11 – 3 és 7 év közötti – gyereket szállítottak hétfőn a temesvári járványkórházba botulizmussal, közülük ketten már súlyos állapotban voltak. Betegségüket a kolbász okozhatta, amit az ünnepek alatt kaptak a gyerekek, amikor kántálni jártak – írja a maszol.ro.

A megbetegedett gyerekeknél az első tünetek január 9-én jelentkeztek, akkor 6 napra fektették be őket gasztroenterokolitisz diagnózissal. Kezelési javaslatokkal hazaküldték őket, de bizonyos tünetek továbbra is fennálltak, mint például a merev nézés és a lógó szemhéjak, amelyek már a kórházban is megfigyelhetők voltak. A gyerekeket ilyen tünetek ellenére hazaengedték a kórházból. Öt nappal később ugyanazon a településen újabb, ugyancsak nevelőszülőkkel élő gyerekeknél is jelentkeztek a tünetek. Egyeseknél már motoros aktivitási zavarok is mutatkoztak.

A beteg gyerekek antibotulin szérumot kaptak, az egészségi állapotuk az orvosok szerint immár stabil.

A Temesvári Közegészségügyi Igazgatóság vizsgálatot indított az ügyben, élelmiszermintákat gyűjtöttek be.

A botulizmus amúgy a legsúlyosabb ételmérgezés. A Clostridium botulinum egy talajlakó baktérium, ami önmagában ártalmatlan, de rendkívül mérgező toxint termel, ha savas, közömbös vagy enyhén lúgos, oxigénhiányos környezetbe kerül. A botulizmus (ismertebb nevén kolbászmérgezés) olyan – az embereket és állatokat egyaránt érintő – bakteriális eredetű ételmérgezés, amit ez a mérgező anyagcseretermék elfogyasztása okoz. Emberbe kerülve a toxin a bélfalon keresztül a vérbe, majd onnan az idegvégződésekhez kerül, ahol gátolja az idegek és az izmok közötti kommunikációt. A toxint kimutatták már füstölt és sózott halból, töltött tojásból, gyümölcsökből, kukoricakonzervből, gombából, spenótból, tonhalból és csirkemájból. Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. A botulizmust szerencsére lehet kezelni, de enélkül a mérgezések körülbelül 10–20 százaléka 24 órán belül végzetessé válik.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top