nlc.hu
Család

Lebénult férfivel intézkedő mentős

Elesett a HÉV-megállóban és lebénult, de a mentős nem a kórházba vitte, hanem haza

Vádat emeltek a mentőápoló ellen.
mentős

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy mentőápoló ellen, aki nem kórházba vitt egy eséstől lebénult férfit, hanem annak otthonába szállította a mentővel, majd papíron azt jelentette, hogy a sértettet nem is találták meg a kivonuláskor – számolt be az ugyeszseg.hu. Az eset még 2022-ben történt, de most született döntés az ügyben.

A mentőket akkor a szigetszentmiklósi HÉV-állomáshoz riasztották, mivel a peronon egy férfi – az ügy sértettje – feküdt és nem tudott felállni. A mentő kiérkezése után az ápoló – az ügy vádlottja – is megpróbálta felállítani az ekkor már mások által egy padra ültetett ittas férfit, de nem járt eredménnyel. Ekkor az ápoló úgy döntött, hogy nem a kórházba szállítják be további vizsgálatok céljából, hanem inkább hazaviszik. Ott a férfi állapotáról azt mondták az édesanyjának, hogy zsibbad a lába, nagyon fáznak a végtagjai és amennyiben ezek a tünetei nem enyhülnek, hívjon hozzá újfent mentőt, majd az otthonában hagyták a férfit.

Az ápoló viszont úgy dokumentálta az esetet, hogy mire a HÉV-állomásra kiértek, az ismeretlennek megjelölt személy már onnan eltávozott, így nem volt kit ellátniuk.

Mivel a megsérült férfi fájdalmai nem enyhültek, az édesanyja mentőt hívott hozzá és kórházba szállították, ahol megműtötték és mélyaltatásba helyezték. Az eljárás során megállapították, hogy az esés következtében a szerencsétlenül járt férfi két csigolyája eltört, továbbá a gerincvelője is súlyosan sérült. Ennek következtében alsó testfele már a HÉV-állomáson teljesen lebénult. Később, a műtét utáni kórházi kezelése során elhunyt, de az már nem vezethető vissza a mentős szakmai szabályszegésére.

Mivel a mentőápoló nem a számára előírt szakmai szabályoknak megfelelően látta el a sérültet, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek most vádat ellene.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top