nlc.hu
Család

Kegyelmet kapott a pedofil segítője

„A pedofíliával szemben nincs mentség” – Novák Katalinnál mégis van kegyelem

Akárhogy csűrik-csavarják a történetet, az, hogy a pedofil igazgató segítőjeként elítélt igazgatóhelyettes kegyelmet kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől, az bizony a pedofília támogatásának minősül a többség szemében.

K. Endre a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóhelyettese is kegyelmet kapott tavaly áprilisban a pápai látogatás alkalmából, ami már csak azért is visszás, mert pont a pápa látogatása kapcsán engednek szabadon egy pedofilt támogató, segítő, gyerekek kényszerítéséért börtönbe került embert.

A pedofil molesztálást eltussoló igazgatóhelyettes, K. Endre nemcsak kikerül a börtönből, de a priuszát is eltörlik, ami azt jelenti, hogy újra elmehet gyerekeket tanítani, vagy akár használhatja a pszichológiai végzettségét is gyerekek terápiájában. Nem csoda, hogy a többség hátán feláll a szőr ettől a hírtől, és hogy még tüntetés is készül a kegyelem ellen.

Mennyit ér egy pedofil segítése?

K. Endre a bicskei gyermekotthon igazgatójának falazott, aki 2004–16 között legalább 10 kiskorú fiút zaklatott szexuálisan. Amikor 2016-ban több gyerek is előállt a zaklatás vádjával, K. Endre, aki akkor igazgatóhelyettes volt az intézményben, kényszeríteni akarta a fiúkat arra, hogy visszavonják a vallomásokat, holott tisztában volt azzal, hogy molesztálásról van szó, és hogy milyen régóta zajlik a gyermekotthonban a zaklatás.

A vallomás visszavonását meg is fogalmazta a fiúk helyett: „Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással, sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán” – írta le K. Endre a hamis vallomást a fiúk helyett, amit a pedofil igazgatóval együtt akartak aláíratni az érintett gyerekekkel. A pedofil igazgató a zaklatásért nyolc év börtönt, míg K. Endre három év négy hónapos ítéletet kapott kényszerítésért. Ezt a büntetést engedte el Novák Katalin államfő – ám hozzá kell tenni, hogy nem egyedül találta ki, hogy ki kapjon kegyelmet, hanem az akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit is nyakig benne van az ügyben, aki ellenjegyezte a kérvényt.

2024. január 24.: Novák Katalin köztársasági elnök szelfit készít iskolásokkal a gyulai vár előtti téren (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Szavakon vitázunk

A Telex megkeresésére az ügyben a Sándor-palota annyit közölt, hogy „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség”, ami mint látjuk, nem igaz. „Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom” – nyilatkozta az esetről az Indexnek Novák Katalin, de annyira azért mégsem, hogy ne adjon kegyelmet egy pedofilt támogató elítéltnek.

Tény, hogy a pedofil igazgató nem kapott kegyelmet, de azért ne nézzenek már hülyének mindenkit, hogy arra hivatkoznak, hogy a molesztáló embert közvetlenül segítő, a szexuális zaklatás tudatában cselekvő K. Endre szó szerint véve nem számít pedofilnak.

Ha egy sorozatgyilkos segítője vagyok, akkor nincs felelősségem? Ha mindezt éveken át teszem, akkor is nyugodt szívvel visszaengedhető vagyok a társadalomba? Ráadásul úgy, hogy ennek a K. Endrének újra visszaadják azt a lehetőséget, hogy gyerekekkel, a lelkükkel foglalkozzon, mint pszichológus és pedagógus? Elment mindenkinek az esze?

„Szégyellje magát”

Lovagolhatunk a definíciókon, és mondhatják, hogy „hát szó szerint véve nem pedofil ez a K. Endre, mert nem ő nyúlkált a fiúk nemi szervéhez”, de azért mindannyian tudjuk, hogy aki pedofilt támogat, segít, falaz neki, annak hasonló bajok van a fejében a gyerekekkel való kapcsolatot illetően. Nincs olyan racionalizálás, ami jogossá tenné, hogy egy felnőtt ember egy gyereket molesztáljon. Egyszerűen nem létezik olyan érv, ami normalizálná ezt annyira, hogy falazzunk egy pedofilnak és az áldozatokat akarjuk kényszeríteni arra, hogy hallgassanak és vonják vissza a vallomásukat.

Egyetértünk a pedofil igazgató egyik áldozatával – akinek a vallomása jelentős mértékben segítette leleplezni az igazgatót –, Juliánnal, aki az RTL Híradó kérdésére, hogy mit szól K. Endre kegyelméhez, azt reagálta, hogy Novák Katalin „szégyellje magát”. Julián a Híradónak a válaszában megfogalmazta a mi gondolatainkat is:

Nehezen felfogható a köztársasági elnök asszony döntése, nem kegyelemre méltó az az ember, aki hosszú éveken át asszisztált egy olyan bűncselekmény-sorozathoz, ami jóvátehetetlen károkat okozott sok emberéletben.

Nem véletlenül feltételezzük K. Endréről, hogy vissza fog térni valamilyen módon a gyerekekhez, hiszen az ügy 2016-os kirobbanása után 2018-ban is szemrebbenés nélkül elhelyezkedett testnevelő tanárként egy bicskei általános iskolában, ahonnan akkor rúgták ki, amikor az RTL Híradója megkereste a sulit, hogy ilyen múlttal miért taníthat gyerekeket ez az ember. Mivel a kegyelemben tiszta lapot kapott, eltörölték nemcsak a priuszát, hanem a foglalkozásától és a közügyektől való eltiltását is, így semmi sem tartja majd vissza, hogy újra tanárként vagy gyerekpszichológusként közel kerüljön a gyerekekhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top