nlc.hu
Család

„A feleségem a szülés után teljesen elfelejtette, hogy született egy gyereke”

„A feleségem a szülés után teljesen elfelejtette, hogy született egy gyereke”

Döbbenetes történetet osztott meg egy friss apuka arról, mi történt a feleségével 48 órányi vajúdás és egy sürgősségi császármetszés után.
„A feleségem a szülés után teljesen elfelejtette, hogy született a gyereke”

„Nem szépítem, a vajúdás pokoli volt” – kezdi a Scary Mommy oldalán közzétett történetét Paulo Costeri, akinek a kisfia a várandósság 42. hetében, 48 órányi vajúdás után végül sürgősségi császármetszéssel jött a világra. „Mivel nem akartak tovább várni, a 42. héten az orvosok megindították a szülést, igaz, a feleségem első fájásai már jóval az indítás előtt jelentkeztek” – idézi fel a szülés első pillanatait az apuka.

Paulo úgy emlékszik, az orvosok ezek után egy ponton burkot is repesztettek, de ez sem érte el a kívánt hatás: „csak a feleségem fájdalmai erősödtek, ám a méhszáj így sem tágult megfelelő ütemben.” Az apa azt mondja, vajúdó felesége ezután fájáserősítő oxitocint kapott, majd nem sokkal később egy epidurális érzéstelenítést is. „Órákkal később a feleségemnek hőemelkedése lett, és a kezelőorvosa arra gyanakodott, hogy fertőzést kapott. Mérlegeltük a lehetőségeinket, és végül a császármetszés mellett döntöttünk.”

„Ránézett a babára, de üres volt a tekintete”

Paulo azt mondja, a kisfiuk végül az éjszaka közepén született meg. „Mivel a szülést megelőző napokban és a vajúdás alatt nem sokat pihent – és teljesen kimerült – a feleségem kért néhány óra pihenőt. 3 órát alhatott talán, mikor a fiunk éhes lett. Mivel abban maradtunk, hogy szoptatni fogja a kicsit, kénytelen-kelletlen felébresztettem őt. Beletettem a babát az ölébe, és ekkor valami nagyon furcsát vettem észre.”

Az apa azt mondja, miután a felesége átvette a babát, csak ült ott, kezében a gyerekkel és nem csinált semmit.

Mikor megkérdeztem, jól érzi-e magát, hosszú szünet után rám nézett, majd elsírta magát. Azt mondta, nem emlékszik a világon semmire. Nem csak arra, hogy ki ez a baba itt az ölében, de arra se, hogy ki ő és mit csinál itt ebben a kórházi szobában.

A férj azt írja, halálra rémült. „Először hívni akartam az orvosát, de végül nem tettem, mert féltem, hogy a feleségem állapota miatt talán nem vihetjük haza a fiunkat.” Paolo azt mondja, a felésége nem sokkal később már újra önmaga volt, és mai napig sem biztosak abban, mi történt velük ott, néhány órával a szülés után.

Terhesagy?

A megdagadt lábak és a nagy pocak mellett a terhesség egy sor fiziológiai és pszichológiai változást idéz elő a várandós nő testében. Ezek közül az egyik a feledékenység. Egy vonatkozó 2016-os kutatás szerint a várandós nők nagy részénél kimutatható a szürkeállomány csökkenése a terhesség következtében. A kutatók szerint az agy zsugorodása az első trimeszter alatt kezdődik. Louann Brizendin, a kaliforniai egyetem kutatója szerint a jelenséget a hormonális változások idézik elő.

Noha a jelenség valóban létezik, ez nem jelent egyet azzal, hogy a várandós, vagy épp frissen szült nők alkalmatlanok lennének például a munkavégzésre. Ahogy a szakértő is rámutat, az agyban beállt változások csupán átmenetiek, és nem is befolyásolnak sok mindent.  

„Hívjatok orvost!”

Paulo a cikk végén azt írja, miközben a mai napig nem derült ki, mi történt azon az éjszakán, az biztos, hogy az eset nem ismétlődött meg azonnal.

Lehet, hogy tényleg a terhesagy-jelenség felelt az emlékezetkiesésért, vagy az oxitocin, esetleg az alvásmegvonás. Ezzel együtt fontos tudni, hogy az emlékezetvesztés sokkal komolyabb betegségek tünetei is lehet, amilyen például a terhesség alatti, vagy szülés utáni stroke is

– emlékeztet az édesapa, aki mindenkinek azt tanácsolja, hasonló esetben mindenképp hívjanak orvosi segítséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top