nlc.hu
Család

Mi a TikTok rejtélyes vírusa?

A TikTok rejtélyes vírusa: milyen betegség terjed a tiktokkerek között?

Vírusfertőzéses időszak van, ami még nem lenne furcsa, de a TikTokon egy rejtélyes vírus miatt kezdett aggódni sok felhasználó.

A közösségi oldal felhasználói februárban kezdtek el találgatni egy rejtélyes vírusról, amikor egy TikTok-felhasználó, @thatgirlkanesha videója vírusként terjedt el. „Azt akarod mondani, hogy az Egyesült Államokban mindenki megbetegszik valami vírustól, de nem tudják, hogyan hívják? – osztja meg a videóban. – Amikor azt mondom, mindenki, magamat is beleértve. Én is csak múlt héten kaptam el ezt az úgynevezett vírust. Nagyon szédültem. Úgy éreztem, hogy hánynom kell. Úgy éreztem, hogy mindjárt elájulok. Mindezek a tünetek nem állnak össze nekem.”

Azóta számtalan más videó is felbukkant, amelyekben a tiktokkerek azt állítják, hogy a COVID-19 számos tünetét (például fulladást és légszomjat) tapasztalták annak ellenére, hogy a tesztek negatívak voltak.

Mi ez a titokzatos vírus TikTokon?

Bár nem világos, hogy pontosan milyen betegségekkel küzdhetnek a TikTok-videókban, az egészségügyi szakemberek szerint valószínűleg nincs ok az aggodalomra. „A videókban szereplő emberek által leírt tünetek, mint például köhögés, láz, fáradtság és általános izomfájdalom, számos vírusos betegségre jellemzőek, beleértve a megfázást és az influenzavírust is” – mondja Dr. Sarah Bonza belgyógyász a Healthlinenak.

Emellett a légúti óriássejtes vírus (RSV) is kering ebben az időszakban, ami hasonló tüneteket okozhat, mint más vírusfertőzések, például a megfázás, az influenza vagy a COVID-19. „A tünetek nagymértékben átfedhetik egymást ezeknél a betegségeknél, ezért gyakran összetéveszthetjük őket egymással, még hivatalos vizsgálatban is” – jegyzi meg a szakember, aki szerint az is lehetséges, hogy a gyakori vírusos betegségek mutálódhatnak és változhatnak az idő múlásával, új törzseket alkotva.

„Ez nem jelenti azt, hogy egy új vírusról van szó. Egyszerűen csak a régi vírus új változata – mutat rá az orvos. – Ezek a változások potenciálisan új, korábban ismeretlen tünetekkel jelentkezhetnek, és megmagyarázhatják azt, amit TikTokon jelenleg rejtélyes vírusként írnak le.”

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A félretájékoztatás veszélyei

Természetes, hogy aggódunk, ha új és váratlan tüneteket tapasztalunk, de a szakértő szerint a TikTokon jelenleg trendi rejtélyes vírus valószínűleg egy közönséges légúti betegség. Az orvos hozzáteszi, hogy az ehhez hasonló trendek indokolatlan betegségtől való félelmet okozhatnak.

„A járványok utáni korszakban élünk, és ha ezt a közösségi médiával kombináljuk, az egészségügyi aggodalmak akkor is vírusszerűen terjedhetnek, ha nincs szilárd alapjuk” – mondja az orvos. Ráadásul Bonza szerint a felhasználók által leírt tünetek nem specifikusak, ami szintén arra utal, hogy olyan gyakori vírusos megbetegedésekről van szó, mint az influenza – figyelembe véve, hogy a tél végén járunk, Bonza szerint ez nem meglepő.

Az ismeretlen gyakran ad okot aggodalomra, de a TikTok rejtélyes vírusa valószínűleg nem valami komoly dolog. „Bármennyire is ijesztőnek tűnnek ezek az új tünetek, a fertőzésben szenvedő felhasználók nem írták le azokat életveszélyesnek vagy kórházi kezelést indoklónak – mutat rá az orvos. – Fontos tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb vírusfertőzés önkorlátozó, és néhány nap alatt elmúlik, vény nélkül kapható kezeléssel vagy anélkül.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top