nlc.hu
Trend

Ne kenj aranyér kenőcsöt az arcodra!

Nem jó ötlet aranyér kenőcsöt kenni az arcodra

A bőrgyógyász szerint az aranyérkrém nem, egy másik, eredetileg nem erre a területre szánt kenőcs azonban annál inkább jót tesz az arcbőrödnek.

A TikTok tele van bizarrabbnál bizarrabbnak tűnő szépségtrükkökkel, melyek többsége persze gyorsan el is tűnik a süllyesztőben, ám akadnak olyanok is, amelyek szinte indokolatlan mértékben felkapottá válnak, még úgy is, hogy nagyon is kockázatosak. Az egyik ilyen, hónapok óta terjedő hack szerint szemránckrém helyett hatékonyabb megoldás, ha aranyér kenőccsel kenegetjük a szemünk környékét. Egy New York-i-bőrgyógyász, Shereene Idriss azonban, – szintén a közösségi oldalon közzétett videójában – mindenkit arra figyelmeztet, hogy ez bizony kimondottan ártalmas lehet. 

@shereeneidriss Replying to @Bibiana Ashestmas Okay guys, not all butt products are for the face… My thoughts on Hemorrhoid cream for your under eyes #undereyebags #eyecream #eyebags #darkcircles #finelines #wrinkles #undereyecircles #dermatologist #shereeneidriss #dridriss @ShereeneIdriss ♬ original sound - ShereeneIdriss

A szakember elmagyarázta: az aranyér elleni kenőcsök gyakran szteroidot, valamint fenilefrint tartalmaznak, ezek az összetevők pedig hosszabb távon nem csupán, hogy nem halványítják a ráncokat, illetve a szem alatti sötét foltokat, de még rontanak is ezek megjelenésén. A szteroid ezen a területen való alkalmazása ráadásul glaukóma, azaz zöldhályog kialakulásához is vezethet. 

A doktornő ehelyett egy másik, szintén virális szépségpraktika, az úgynevezett face basting mellett teszi le a voksát. Ennek a lényege, hogy pelenkakiütés elleni krémmel ápoljuk az arcbőrünket. Persze nem mindegy, hogy milyennel. Ezek között arckrémek között is akadnak ugyanis szteroidokat, például kortizont tartalmazó termékek, melyeknek semmi keresnivalója nincs az arcunkon. Ezzel szemben azonban a cink-oxid alapú popsikenőcsök kifejezetten jót tesznek az arcbőrnek.

„A cink-oxid aranyat ér, segít előkészíteni a bőrödet, gyógyító hatású, miközben fenntartja a hidratáltságot”– magyarázta a bőrgyógyász. 

Arcápolás

Illusztráció: Getty Images

Egy tavaly megjelent  esettanulmány megállapította, hogy a cink-oxid alapú krémet tartalmazó arcmaszk 10 perces használata segített helyreállítani a hidratáltságot, miután egy páciens lézeres kezelésen esett át aknés hegek miatt. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a cink-oxid gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, fokozza a kollagéntermelést és felgyorsítja a sebgyógyulást.

Egy másik bőrgyógyász, dr. Elizabeth Houshmand a Yahoo News riportjában ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha arcápolási célzattal vásárolnánk popsikenőcsöt, alaposan tanulmányozzuk  az összetevők listáját! Nem csupán a kortizon kerülendő, de a lanolin, a viasz és a vazelin is, ezek ugyanis irritációt okozhatnak, eltömhetik a pórusokat és pattanások kialakulásához vezethetnek. 

via1, via2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top