nlc.hu
Család

Vitatott gyerekelhelyezési ügy

Az ágyából rángatták ki a 7 és fél éves Aladárt a spanyol rendőrök és vitték az apjához – anyja szerint elrabolták

Öt éve húzódik a gyerekelhelyezési ügy. A kisfiú anyját sokkolták a történtek.
Aladár

A 7 és fél éves Aladár az ágyában aludt, amikor november 29-én este egyszer csak megjelentek a spanyol rendőrök Alicantéban, kirángatták onnan, elvitték, és a gyerek apjának magyar rendszámú autójába tették, aki Magyarországra jött vele – számolt be az RTL Híradó. A kisfiú magyar édesanyja és férje, a gyerek nevelőapja sokkos állapotban próbáltak segítséget kérni a hatóságoktól. 

Aladár édesanyja azt mondta az RTL Híradónak, hogy azóta csak egyszer látta a szerinte elrabolt kisfiát. “Azóta nem tudom, hogy mi van a kisfiammal. A kapcsolattartást nem biztosítja a biológiai apa. Miután elhelyezték nála jogerősen, azóta teljesen megakadályozza, hogy a családunk a kisfiammal kapcsolatot tartson. A kishúgát 90 napja nem látta, amióta kirángatták a házból, az otthonunkból” – nyilatkozta könnyek között Juhász-Bauer Bernadett. Aladárt tavaly novemberig az édesanyja nevelte. “Nagyon erős a mi anya-fia kapcsolatunk, és ez el lett szakítva totálisan, és nagyon aggódunk érte” – tette hozzá Bernadett. 

Az édesapa 2017-ben mondott le a fia felügyeleti jogáról. Az édesanya később új párt talált, majd megszületett Aladár kishúga. 2022-ben úgy döntöttek, hogy a család Spanyolországba költözik. “Bementünk a gyámhivatalba, és ott az ügyintéző arról tájékoztatott minket, hogy minden további nélkül, ha a családunk úgy dönt, hogy kint letelepednénk, azt megtehetjük” – elevenítette fel Bernadett. Amikor azonban ezt az édesapa megtudta, ő is a gyámhivatalba ment. Ügyvédje szerint ekkor a férfi a bíróságoz fordult, hogy a fiát ő nevelhesse. 2022 szeptemberében első fokon neki adtak igazat.

A kiköltözött család ugyan hívta látogatóba az apát, de ő inkább az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult, és kérte, hogy hozzák haza a gyereket. Az utolsó bírósági határozat szerint ugyanis Aladárt most ő nevelheti. 

Az anya ügyvédje szerint az 5 éve tartó, gyerekelhelyezési ügyben több esetben is hibáztak a hivatalok.

A szövevényes ügyben a felek különböző iratokban egymásnak ellenkező állításokat írnak le bizonyított tényként, egymást vádolják a gyerek elhanyagolásával. 

Aladár nevelőapja szerint a New York-i Gyermekvédelmi Egyezmény szellemében kellene a magyar hatóságoknak is dolgozniuk. A család szerint nem csak a vér szerinti apa manipulációja és a hivatalnokok segítsége kellett ahhoz, hogy Aladárt elvegyék tőlük. “A magyar állam nemhogy megvédené a kisfiunkat, hanem rendszerszinten veszélyeztetik” – fakadt ki a nevelőapa.

A vér szerinti apa ügyvédje szerint azonban az édesanya felelős azért, hogy az ügy 5 éve tart.

A gyermekvédelmi szakemberek szerint egy, szülők közti harcnak mindig a gyerek az  áldozata. “Az önmagában gyerekbántalmazás tud lenni, hogy ha a szülők egy válási kapcsolattartási helyzetben ezt a fajta krízist folyamatosan vagy hosszú távon fenntartják, mert ha valami, akkor ez biztosan nem a gyerek érdeke” – hangsúlyozta Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő. Ráadásul a magyar szabályok szerint egy ilyen ügy beláthatatlan ideig tarthat.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top