nlc.hu
Család

A gyermekbántalmazás jelei

„Az edző benyúlt a pólóm alá és fogdosta a mellemet” – Ismerd fel a gyermekbántalmazás jeleit!

Hogy ismerhetjük fel, ha szexuális bántalmazás áldozatává válik egy gyermek? Mit tehetünk szülőként, pedagógusként? Ezek a kérdések az elmúlt időszakban valószínűleg sok ember fejében megfordultak.  

Többféle jel is utalhat a szexuális bántalmazásra. Vannak olyan jelek, amik korcsoporttól, élethelyzettől függetlenül is megjelenhetnek. Az áldozatban nem feltétlenül tudatosul, hogy mi történt vele, de talán érzi, hogy ami történt, az nem helyes. Nem tudja kifejezni, még nem biztos, hogy érti, a viselkedése azonban így is megváltozhat, és erre érdemes odafigyelni.

Mit nevezünk szexuális bántalmazásnak? 

„A gyerekkori szexuális abúzus meghatározása körül sok a tévhit és a homályos pont. Abúzusnak vagy visszaélésnek nevezünk minden olyan traumatikus élményt, tapasztalatot, amelyet másik személy okoz, általában nem egyszeri, és az abúzus elszenvedőjének – az áldozatnak vagy túlélőnek – fájdalmat okoz, és/vagy amely által sérül önmagáról és a világról kialakult képe, meginog önmagába vetett hite, csorbul az önbecsülése, értéktelennek érzi magát, nem teljes embernek” – olvasható a MUSZÁJ munkacsoport (Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért) hivatalos weboldalán.

Az áldozatok története segíthet megérteni, milyen sok formája lehet az abúzusnak, lehet nonverbális, verbális vagy testi bántalmazás is, járhat együtt megfélemlítéssel. Egy azonban közös mindegyikben: traumatikus élmények, amely során az áldozatok alárendelt helyzetbe kerültek egy nem biztonságos közegben. 

Már nagyobb lehettem, elmúltam 10 éves, a szomszéd bácsi azzal szórakozott hogy lelocsolt vízzel, átázott a pólóm, és mondta hogy vegyem le

– írja az egyik kommentelő a Redditen. Egy másik felhasználó 12 éves korában iratkozott be küzdősportra, jól érezte magát, barátokat szerzett, és jól teljesített. Azonban az edzője egy idő után másképp tekintett rá. 

„Mikor elkezdett nőni a mellem és egyre nőiesebb lettem, nemcsak az edzőtársaim, hanem az edző is felfigyelt rám, ekkor voltam 14 éves, ő pedig 60. Bíztam benne, nagypapámként tekintettem rá, sok mindent elmondtam neki magamról.

Egy nap edzés előtt behívott az öltözőjébe és ledugta a nyelvét a torkomon. Rögtön elfogott az undor és a szégyen. (Felesége volt gyerekei és unokái, akiket én személyesen is ismertem). Mindez folytatódott az edzéseken, volt olyan, hogy vele kellett lennem párban, mert ő azt akarta. Mindig benyúlt a pólóm alá, és fogdosta a mellemet, és próbált alám nyúlni. 

A többiek talán sejtették, hogy mi történik, de mégsem mertek rákérdezni, vagy csak nem akartak… nem tudom. Körülbelül 3 hónapig csinálta ezt velem, mire erőt vettem magamon, bementem az öltözőjébe és közöltem vele, hogy hagyja ezt abba. Szerencsére megértette, és tovább nem erőszakoskodott velem. Tudom, hogy nem én voltam az első, hiszem régen csak lányokat edzett.”

Egy másik áldozatnak a barátnője hívta fel a figyelmét arra, hogy szerinte molesztálták őt kiskorúként. Az addig mélyre eltemetett emlék felszínre bukkant, és kiderült, hogy valóban történt ilyen. Nagymamája a szomszédra bízta, hogy vigyázzon rá, aki kihasználva a helyzetet arra kérte, hogy mutassa meg magát. 

Ismerd fel a jeleket!

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Figyelj a jelekre!

Nem könnyű szembesülni azzal, ha egy gyermeket szexuális bántalmaztak. A jelek felismerése azonban kulcsfontosságú lehet, hiszen minél hamarabb megtörténik, annál előbb elkezdődhet a gyógyulás. Szexuális bántalmazás gyanúja esetén érdemes figyelni a különböző viselkedésbeli változásokat, fizikai tüneteket:

  • Hirtelen megváltozott magatartás: az érintett visszahúzódóvá, zárkózottá vagy introvertálttá, esetleg agresszívvá válhat.
  • Iskolai teljesítmény romlása, otthoni kötelességek elhanyagolása.
  • Gyakori hangulatingadozások.
  • Étvágytalanság, alvászavarok, rémálmok.
  • Olyan személyektől vagy szituációktól fél, akiktől vagy amiktől korábban nem.
  • Előfordulhatnak fizikai jelek, sérülések is: gyakori alhasi fájdalom, szájüregi sérülés.
  • A gyermek életkorához nem illő szexualizált viselkedés, szóhasználat.
  • Visszalépés a fejlődésben, már kinőtt magatartásformákhoz tér vissza.

Trauma és segítség

Annak érdekében, hogy a gyermek képes legyen megnyílni egy ilyen megrázó élmény kapcsán, fontos egy őszinte, biztonságos környezet megteremtése, amelyben szabadon kifejezheti hangulatát, érzéseit. Elengedhetetlen az állandó kommunikáció. Egy ilyen közeg megteremtése nem egyszerű feladat és hatalmas felelősség, hiszen, ha a szülő visszaél vele, csak fáradtságos munkával lehet visszaépíteni. 

Megelőző intézkedéseket mindig lehet tenni annak érdekében, hogy a gyermek fel tudja ismerni a helytelen szituációkat. Tanítsuk meg neki, hol húzódnak saját testével kapcsolatban a határai. Nyílt párbeszédre van szükség, hogy kiderüljön, kivel és milyen helyzetekben érzi magát biztonságban. Biztosítsuk a gyereket arról, hogy mindig meghallgatjuk és támogatjuk őt, bármilyen kérdéssel is fordul hozzánk.   

Fontos egy őszinte, biztonságos környezet megteremtése (Fotó:GettyImages)

Fontos egy őszinte, biztonságos környezet megteremtése (Fotó: Getty Images)

Gyermekekkel szembeni visszaélés gyanúja esetén érdemes segítséget kérni, hogy tisztázódjon, vajon jól értelmeztük-e a jeleket, illetve a szakemberek segíthetnek elindulni a gyermekeknek és szüleiknek a történtek után a gyógyulás útján. Léteznek olyan civil szervezetek, amelyek támogatást nyújtanak egy ilyen szörnyű helyzetben: például a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványhoz, a Maradjatok Gyerekek Alapítványhoz, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz, vagy a NANE Egyesülethez is fordulhatnak az áldozatok információért és segítségért.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítéséért tevékenykedik. Céljuk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Oldalukon online chatrobot és online tudásközpont segíti azt, aki tájékozódni szeretne a gyerekjogokkal kapcsolatban.

A Maradjatok Gyerekek Alapítvány küldetése helyreállítani a gyermekkori szexuális erőszakot elszenvedők életét ingyenes programok, vizsgálatok biztosításával. A kapcsolat@maradjatokgyerekek.hu címen elérhetőek azok számára, akik úgy érzik, segítségre van szükségük.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt a fiatalok 24 éves korig a 116-111-es számon kereshetik fel, a felnőttek pedig a 116-000-án. A honlapjukon pedig chaten is lehet segítséget kérni, illetve módszertani anyagok és cikkek is várják a szülőket, pedagógusokat, szakembereket.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Források: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top