nlc.hu
Életmód

A bicskei igazgató elleni 2011-es nyomozás

Már 2011-ben is nyomoztak a bicskei igazgató ellen, de nem lett belőle semmi

Sőt kitüntette a főváros.
bicskei gyermekotthon

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója – akit aztán végül pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítéltek – azután kapott kitüntetést a fővárostól 2015-ben, hogy 2011-ben már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával. A Telex birtokába került dokumentumok szerint erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál. 

A fővárosi kitüntetés ügyét a kegyelmi ügy mögött álló Balog Zoltán említette meg most, a botrányban. A református püspök a hétfői körlevelében fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nemcsak a kormány tüntette ki 2016-ban a később pedofília miatt elítélt bicskei gyermekotthon-igazgatót, hanem a fővárosi önkormányzat is, méghozzá Bárczy István-díjjal.

A 2015-ös Bárczy István-díj és a 2016-os Magyar Bronz Érdemkereszt odaítélése azért furcsa – jegyzi meg a portál –, mert bár az igazgató a kitüntetések átvétele után bukott le, az ügynek már bőven voltak előzményei. A Telex birtokában lévő dokumentumok szerint 2011-ben ugyanis már bepanaszolták zaklatás miatt V. Jánost, a gyermekotthon igazgatóját a fővárosi önkormányzatnál, és az ügyben rendőrségi nyomozás is indult. Akkor az intézet két dolgozója tett bejelentést, miszerint az igazgató szexuálisan zaklathatja a gyerekeket. Az igazgatót azonban ekkor nem függesztették fel, fegyelmi eljárás nem indult ellene.

A rendőrség kivizsgálta az esetet, majd 2012. június 18-án megszüntette a nyomozást azzal, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. Az már csak az egy évvel későbbi ombudsmani vizsgálatból derült ki, hogy a rendőrök több visszásságot, mulasztást követtek el az eljárás során. 

A zaklatási ügybe keveredett igazgató tehát 2015-ben fővárosi elismerést kapott, ám azt nem Tarlós István főpolgármester adta át, hanem Szentkirályi Alexandra akkori főpolgármester-helyettes (ma kormányszóvivő). A Telex érdeklődésére – miszerint tudott-e a kitüntetettet érintő korábbi nyomozásról, illetve miért nem ő adta át a díjat – Tarlós azt válaszolta, hogy 2011-ben olyan fontos ügyekkel volt elfoglalva, mint a 3-as metró vagy a BKV finanszírozása, így az első (2011-2012-es) nyomozás híre el se jutott hozzá, valamint főpolgármesterként évente több tucat embernek adományozott kisebb díjakat, így azt se tudta, ki a bicskei igazgató.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top